K.S.C. PHILIDOR 1847

Hoogeveen 7-1

WINTERKAMPIOEN!

Door Eelke Heidinga

15-12-18  Philidor 1847 2 1974 Hoogeveen 1855 7-1
1 Etmans , M.D. (Maarten) 2012 Mellema , A. (Andries) 2123 ½-½
2 Nicolai , A.M. (Amir) 2091 Mol , C.A. (Christiaan) 1913 1-0
3 Schriemer , O. (Oene) 1995 Jonge de, E.M. (Edwin) 1755 1-0
4 Berg van der, W. (Wessel) 2001 Berghuis , M. (Marten) 2038 1-0
5 Boer de, R. (Rein) 2018 Voss , J.H. (Herman) 1909 1-0
6 Wind , E.T. (Egbert) 1851 Janmaat , A. (Bert) 1712 1-0
7 Heidinga , E. (Eelke) 1899 Hulsebosch , W.G. (Wim) 1615 ½-½
8 Netten van, F. (Franke) 1922 Snuverink , M. (Marc) 1772 1-0

 

Dankzij de volhardendheid die ons zo kenmerkt viel de uitslag van de wedstrijd tegen Hoogeveen erg hoog uit. We waren dan ook gewaarschuwd: op de website van Hoogeveen staat over de vorige wedstrijd (3½-4½ verlies): “op basis van het vertoonde spel hadden we verdiend om te winnen. (…) Onze volgende tegenstander is gewaarschuwd!”

Die volgende tegenstander was dus Philidor II en inderdaad: we waren gewaarschuwd. De schrijver van bovenstaande regels plukte daar in de laatste partij de wrange vruchten van.

Hoogeveen moest wel meer wrange vruchten plukken. Allereerst in de partij van Egbert. Egbert zette een lekkere aanval op en dacht deze te kunnen bekronen met een stukoffer en ondekbaar mat. Dat dacht zijn tegenstander ook, want die gaf op. Het mat was echter niet ondekbaar… En dus staat zwart in de slotstelling gewoon een stuk voor.

Maarten had op het eerste bord zwart tegen de hoogste ratinghouder van Hoogeveen, Andries Mellema. Andries kreeg geen enkel aanknopingspunt in de Etmanse stelling met remise als logisch resultaat.

Op bordje 7 werd ik verrast met een offer van de kleine kwaliteit. Wit kreeg er wel twee, later drie pionnen voor. Een gat in mijn openingsrepertoire! Inmiddels weet ik hoe zwart goed spel kan krijgen, je had gelijk, Oene. In de partij dacht ik de hele middag dat ik slecht stond, maar Fritz vindt dat helemaal niet: die taxeert dat de remisemarge nergens overschreden is. Zo zie je maar weer: we weten er niks van.

De stand was nu 2-1 en aan alle overige borden werd de 40 zetten gehaald. En toen was ons supertrio aan de beurt: Amir, Oene en Wessel scoorden en de wedstrijd was binnen.

Tijdens de partij leek het allemaal erg eng daar bij Wessel, maar hij geeft aan: “ik heb wat kleine foutjes gemaakt, maar ben niet in een slechter staande stelling geweest. Het kan er riskant uitgezien hebben en ook mijn tegenstander heeft hier en daar wat mogelijkheden laten liggen, maar uiteindelijk stond mijn tegenstanders koning net wat minder veilig dan de mijne.”

Het spektakel werd tot het laatste bewaard: de partijen van Franke en Rein.

Wat er bij Franke gebeurde was met geen pen te beschrijven, ik probeer het toch. Franke kwam als een vorst uit de opening, won een pion en leek als een stoomwals de zwarte stelling op te rollen. Maar hij overspeelde zijn hand en er hipte een zwart paard binnen dat zo’n beetje alle witte stukken tegelijk aanviel. Franke wist het tot stukverlies te beperken en streed toen enkele uren voor een verloren zaak. Dachten wij. Maar toen de klok een stevig woordje ging meespreken liet zwart zich door een dubbelaanval met de koning (!) een paard ontfutselen en stond toen twee pionnen achter. Franke speelde dat netjes uit.

Franke: “kijk, net als met met pokeren moet je soms bluffen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ten slotte het spektakelstuk van Rein. Haverwege de middag, toen het 4-1 stond, Franke nog verloren stond en Wessel een ingewikkelde stelling had, zei ik tegen Rein dat remise genoeg was. Hij wilde graag nog even doorspelen, en beloofde in elk geval niet te verliezen. Daar hield hij zich netjes aan. Sterker nog: na 104 zetten was de buit binnen!

Een remisestelling

En een winststelling

En zo was het 7-1 geworden, wellicht wat geflatteerd, maar zeker verdiend. En bij de Chinees lazen we dat De Spassky’s had verloren zodat Philidor II aan kop staat! Feest bij de Chinees: we zijn winterkampioen. In januari gaan we naar Wijk aan Zee, om Maarten aan te moedigen. En er schijnen daar nog een paar andere partijen gespeeld te gaan worden.

In februari pakken we de competitie weer op in Veendam. het wordt een zinderend competitieslot!

Geef een reactie