VEELBELOVEND DEBUUT VAN TIJN VAN BATENBURG

Door Eelke Heidinga

De zesde wedstrijd van Philidor III dit seizoen ging net als de vorige vijf verloren. Toch was Philidor III lang niet kansloos, maar dat telt aan de eindstreep niet. Verheugend was het overtuigende KNSB-debuut van Tijn van Batenburg. Hij is nog maar een paar maanden lid, maar speelde als een routinier zijn tegenstander zoek. Daar zullen we nog veel van horen de komende jaren!

3-2-18
 Philidor 1847 3
1856
DSG Pallas
1915
3½-4½ 
1
Vermaat , M.C. (Marcel)
2192
Merza , M. (Morris)
2183
0 – 1
2
Boer de, R. (Rein)
1991
Pavoordt van de, M. (Max)
2091
½ – ½
3
Heidinga , E. (Eelke)
1901
Klinge , J.R. (Jim)
2008
0 – 1
4
Straten van, K. (Kees)
1589
Heijne , P.J.F. (Pim)
1958
0 – 1
5
Wind , E.T. (Egbert)
1869
Roos de, R. (Radboud)
1879
1 – 0
6
Baars , G.H.A. (Gerard)
1827
Bloemsma , B. (Ben)
1822
½ – ½
7
Meer van der, R. (Rob)
1841
Rindertsma , C. (Chris)
1789
½ – ½
8
Batenburg van, T. (Tijn)
1636
Roukema , H.H.W. (Harm)
1590
1 – 0

Tijn was ingevallen voor Dik Kruithof. Bij de opening van LF2018 meende een onverlaat hem een kickbokstrap te moeten verkopen. De onverlaat is gearresteerd en Dik heeft een gecompliceerde beenbreuk. Vanaf deze plek van ons allen: sterkte, Dik!

De overwinning van Tijn werd geneutraliseerd door Eelke. De tegenstander van Eelke speelde de eerste 20 zetten à tempo, toch een wat vervelende ervaring. Achteraf vertelde zijn tegenstander dat hij die eerste 20 zetten een partij van Karjakin volgde. Eelke vond alles achter het bord maar volgde die partij ook zettenlang keurig. Zo zie je maar weer dat ook een speler in de derde klasse KNSB op grootmeesterniveau kan acteren. 🙂 Eelke kwam prima uit de opening maar opgejaagd door de klok koos hij een falikant verkeerde afwikkeling naar een zeer ongunstig eindspel dat niet te houden bleek.

Rein ging een harde strijd aan die resulteerde in een gelijkstaand eindspel: remise. Dit resultaat haalde Rob ook. Rob kwam weliswaar een pion voor, maar in een eindspel met ongelijke lopers werd alles dichtgetimmerd en was er geen doorkomen meer aan.

Marcel had de eerste 10 zetten eerder deze week al op het bord gehad; zijn tegenstander week wijselijk als eerst af. Er ontstond een spannend gevecht waarin Marcel er een kwaliteit bij in schoot; dat kon hij niet redden.  Oene lag ziek te bed. We hebben een foto van hem gezien waarop hij nog net leeft: een serieus griepje. Gelukkig hebben wij meesterinvaller Kees. Ook nu weer speelde hij de sterren van de hemel. Zette de partij degelijk op, en begon toen een daverende koningsaanval die helaas net niet doorsloeg. Jammer, de partij had beter verdiend. Maar Kees heeft nog een glanzende toekomst, hij komt er wel.

Een partij waar de winnaar oprecht trots op kan zijn was die van Egbert. In een scherp middenspel offerde Egbert een kleine kwaliteit tegen een paar pionnen. Hij had scherp gezien dat de stelling van zijn tegenstander met punaises en elastiek bij elkaar hing en oogstte rustig nog een paar pionnen. Toen Egberts pionnenmacht naar voren kwam was er geen houden meer aan.

De laatste partij was die van Gerard. Die was in een slagenwisseling een kwaliteit achter geraakt, waarna zijn tegenstander enkele malen de winst miste. Toen bleek dat een halfje genoeg was voor de match drong de Deventenaar niet langer aan: remise.

Philidor III staat inderdaad een beetje laag, maar we zijn er  van overtuigd dat de achtste (of zelfs de zevende!) plaats nog steeds reëel is. Let maar eens op!

Tijn wint!