NET GEEN STUNT VOOR PHILIDOR II

Door Siegbert de Jong

Ik zag de krantenkoppen aan het eind van de middag al voor me: Nummer laatst Philidor 2 verslaat verrassend koploper Sneek. Het had zomaar gekund, want bij de stand 3,5-2,5 zag het er echt niet naar uit dat de twee matchpunten ons nog zouden ontgaan. Het gebeurde wel. Lees mee en huiver.

3-2-18
 Philidor 1847 2
1973
Sneek
2009
3½-4½
1
Etmans , M.D. (Maarten)
2017
Keuning , S. (Selwin)
2028
0 – 1
2
Algra , J.M. (Jouke)
2109
Schram , T. (Tjitze)
1989
1 – 0
3
Kamstra , J.A. (Jippe)
2148
Bakker , J.M. (Jouke)
2027
½ – ½
4
Mulder , C. (Catharinus)
1928
Kloosterman , A. (Anne)
2027
½ – ½
5
Kruit , E.A. (Erik)
1872
Holl , H.D.R. (Han)
1995
1 – 0
6
Berg van der, W. (Wessel)
1964
Stavast , D.W. (Dick)
2073
½ – ½
7
Popta van, H.D. (Hette)
1818
Kuitert , C. (Christian)
1946
0 – 1
8
Jong de, S.F.J. (Siegbert)
1927
Lootsma , J. (Jan)
1986
0 – 1

 

Opnieuw was Catharinus als eerste klaar en opnieuw werd het remise. Toen ik de laatste keer bij zijn bord keek, leek hij toch een stelling te hebben met perspectief. Misschien wilde hij snel naar huis of werk… Jouke viel op overtuigende wijze in. Eigenlijk viel hij voor niemand in, omdat ikzelf in eerste instantie reserve zou zijn, maar toen Franke aangaf dat hij liever niet speelde, kon ik toch nog aan de bak. Natuurlijk had ik op dat moment Wietze moeten vragen om in te vallen, want die was aan het begin van de wedstrijd nog slechts als toeschouwer/supporter aanwezig. Maar dat is achteraf gepraat. Laten wij hopen dat wij nog eens van Jouke gebruik kunnen maken. Al snel zat zijn tegenstander opgescheept met een loper op a8 die geen kant op kan. Het kostte hem veel tijd zonder dat hij iets aan zijn situatie kon veranderen.

Ook Erik bepaalde een fraaie overwinning, zijn tweede dit seizoen (zie partij). Hette kwam zoals zo vaak dit seizoen prima uit de opening, maar zoals ook zo vaak gaat er daarna iets mis. Nu zag hij damewinst over het hoofd in een stelling die er volgens hem al niet erg goed meer uitzag. Jippe speelde een saaie remise. Al heel snel werden bij hem de dames en diverse lichte stukken geruild. Dat Wessel remise maakte was zeker een meevaller. Hij was een pion achter geraakt, maar wist in een D+T eindspel gelukkig herhaling van zetten te forceren.

Als iedereen goed heeft meegeteld, betekende dit alles een 3,5-2,5 voorsprong voor ons. Helaas was hiermee de koek op. Ikzelf verprutste mijn mooie stelling op jammerlijke wijze (waarom moest ik zo nodig een volle toren offeren?) en toen Maarten zijn eindspel van L+L tegen L+P niet wist te houden, was de blijdschap bij Sneek groot en bleef het tweede opnieuw met lege handen en nog steeds een tiende plaats op de ranglijst achter.