K.S.C. PHILIDOR 1847

KNSB-viertal verder in landelijke beker

Philidor 1847

Schaakwoude

   
Jong de, M. (Migchiel) 2349 Lemstra , B. (Bart) 1999 w-z 1 – 0
Scholl , E.C. (Eddie) 2260 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2112 z-w 0 – 1
Sparenberg , E. (Erik) 2173 Veen van der, R. (Ronald) 1984 w-z 1 – 0
Hania , J. (Jan) 2171 Heide van der, G. (Gerben) 1826 z-w 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2238 Gemiddelde Rating: 1980   3-1

In de derde ronde kregen we de heren van Schaakwoude op bezoek. Zij hadden in de voorgaande ronden op curieuze wijze gewonnen, tegen klassegenoten Lasker en Veendam werd het beide keren 2-2, waarna de Schaakwoudsters zich in de beslissingsvluggertjes het sterkst toonden.

Ook wij kwamen in Meppel trouwens op soortgelijke wijze met de schrik vrij. Migchiel zorgde voor een geruststellende voorsprong door Bart Lemstra al in de opening volstrekt kansloos te laten, maar daarmee was de strijd nog niet gestreden. Jan Hania leek nu niet direct jofel te staan en moest zich in bochten wringen om overeind te blijven en zelf gaf ik op zet 20 na een veelbelovende opening een kostbare pion weg. Erik leek wel beter te staan, maar de winst was nog ver weg.
Uiteindelijk bleef Jan Hania geheel overeind en ook Erik besliste de partij in de tijdnoodfase op kundige wijze. Zelf had ik inmiddels een remiseachtig eindspel bereikt, maar op zet 65 ontschoot me opnieuw een grove blunder, waardoor ik het onmiddellijk kon opgeven. Overigens wel de derde bekeroverwinning voor Gert Jan.

De 3-1 uitslag betekent dat het Philidorviertal landelijk bij de laatste 16 zit. In de volgende ronde wacht er waarschijnlijk een tegenstander van zwaarder kaliber.

Prachtpartij van Jan Hania

In mijn verslag van de bekerwedstrijd Philidor-Schaakwoude van afgelopen dinsdag schreef ik over de partij van Jan Hania “Jan leek nu niet direct jofel te staan en moest zich in bochten wringen om overeind te blijven” en even verder “Uiteindelijk bleef Jan Haniageheel overeind”, daarbij suggererend dat hij het moeilijk gehad zou hebben. Ik baseerde dat oordeel op een blik op de stelling na zet 13 van wit. Het dreigende aftrekschaak op de e-lijn leek me lastig voor zwart. Wat ik helemaal overzag was dat zwart bewust de e-lijn had geopend en gewoon 13… Pxf5!! kon spelen. Na 14.Pd4+ Kd7! 15.Pxf5 (15.Pxc6 Kxc6 is ook niets voor wit. De zwarte koning staat volledig veilig op de damevleugel en zwart staat een gezonde pion voor.) 15… gxf5 heeft zwart in de open g-lijn en het machtige loperpaar niet te bestrijden troeven in handen. Jan won dan ookvlot, de partij in stijl bekronend met een (overigens niet moeilijk te vinden) dameoffer.
Kortom, een overtuigende prachtpartij van Jan.

Geef een antwoord