K.S.C. PHILIDOR 1847

HET DUEL DER LANGE MANNEN

26-03-19 Philidor 2 Franeker 2½ -1½
1 Rein de Boer Cees Banning 0-1
2 Marcel Vermaat Evert Woudstra 1-0
3 Oene Schriemer Willem Kuiper 1-0
4 Eelke Heidinga Theo Tops ½ -½

Philidor 2 is doorgedrongen tot de finale van de FSB-beker. Tegenstander in die finale is Schaakwoude, dat verrassend het sterker geachte Lasker I versloeg.

De wedstrijd tegen Franeker ging niet zonder slag of stoot. In de gewone competitie was het nog 4-0 geworden, maar het blijkt dat Franeker (dat Philidor 1 uitschakelde!) een geduchte cupfighter is.

Rein koos een geheel verkeerde openingsopzet en werd door Cees Banning gedecideerd verslagen. Zowel Rein als Cees zijn langer dan 2 meter, zodat de partij die het eerste klaar was wel de langste partij was.

Marcel zette daar een degelijk punt tegenover: tegen Evert Woudstra leek het tijdenlang spannend, maar Marcel trok vakkundig de angel uit het witte spel, won een pion en overrompelde wit vlotjes.

Oene speelde een rustige partij waarin hij steeds het initiatief had. Willem had zich wellicht staande kunnen  houden, maar hij verkoos om zich in het zwaard te storten. Zwart schoot er bij de afwikkeling een paard bij in en dat was Oene wel toevertrouwd.

Zo hing de wedstrijd af van de partij aan het vierde bord: Theo Tops – Eelke Heidinga. Een heroïsch gevecht met dezelfde opening als in het competitieduel. Theo had zich degelijk voorbereid, want hij kwam gunstig uit de opening. Zwart kon alles net keepen en nam de aanval over. Eelke had het toen vrij eenvoudig kunnen winnen, maar zoals gebruikelijk zag hij spoken, begon lang na te denken en twijfelachtige zetten te spelen. Er ontstond een eindspel met beiden Dame, toren, vijf pionnen en tijdnood. Op het juiste moment plaatste Eelke een listig remise-aanbod. Theo aarzelde, mompelde dat hij dat niet kon aannemen en toen sprak de boomlange captain van Franeker de verlossende woorden: “de captain heeft hiertegen geen bezwaar.” Vreemde opmerking, want het betekende uitschakeling. Theo gehoorzaamde opgelucht waarop de voorzitter van Philidor ontroerd het woord nam en zijn helden prijzend toesprak. Naar de Finale!

Geef een antwoord