K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor bekerteam kansloos in Groningen

Door Eddie Scholl

Voor de derde keer in vijf jaar tijd kreeg het Philidor-viertal in de 4e ronde van de landelijke bekercompetitie te maken met de Groninger Combinatie. De vorige keren liep dat slecht af, al waren de nederlagen van resp. 2-2 (na uitvluggeren) en 3-1 tegen de sterke Groningers eervol te noemen.
Dit keer waren we echter kansloos; met een 4-0 nederlaag aan de broek werden we naar huis teruggestuurd.

Ik had mezelf op de reservebank geparkeerd, waardoor Migchiel, Jeroen, Jan Hania en Erik Sparenberg het zware werk moesten opknappen. Aanvankelijk zag het er nog niet zo slecht uit. Migchiel kwam na een ongebruikelijke Siciliaan in een onduidelijk middenspel zonder dames terecht, Jeroen Weggen kon tegen onze oud-clubgenoot Nick Maatman, die inmiddels als IM door het leven gaat, na de opening tevreden om zich heen kijken, Jan Hania won reeds na luttele zetten een pion en Erik zette zijn persoonlijke strafexpeditie tegen alle tegenstanders die het wagen tegen hem Frans te spelen, voort door genadeloos de afruilvariant op Joost Wempe los te laten. Dat hij daarbij al snel zonder compensatie tegen een versplinterde pionnenstelling zat aan te kijken nam hij op de koop toe.

Een goed uur later toch wel een ander beeld. Sipke had in de onoverzichtelijke stelling duidelijk effectiever gemanoeuvreerd dan Migchiel en een lastig initiatief verworven. Jan had de witte  tegenkansen danig onderschat, hetgeen hem verschillende pionnen kostte. Jeroen stond nog steeds goed en Erik zette zijn strijd voor de benauwde remise onverdroten voort.
Nog even leek het of Jan Hania, geholpen door zijn tegenstander, enig tegenspel had, maar mede door tijdgebrek ontschoot hem een direct verliezende blunder en even later moest ook Migchiel na zwaar materiaalverlies de strijd staken.
Aan bord 2 had Jeroen inmiddels zijn voordeel weten uit te breiden en ook al gezien het feit dat Nick voortdurend minder dan 1 minuut bedenktijd had – het increment was 5 seconden -, leek een overwinning nabij. Maar Jeroen wilde het te mooi doen, versmaadde een voor de hand liggende pionwinst, overzag een tactische grap en miste daarna ook nog de afslag naar remise. En Erik maakte na een hele avond moeizaam verdedigen dan toch dat foutje dat de zwarte stukken doorgang verschafte. 4-0 dus. Tja, zo loopt dat soms tegen een team met gemiddeld 150 ratingpunten meer.

Link naar de partijen:PARTIJEN

Groninger Combinatie –  Philidor 1847
Ernst, S. (Sipke)                2532      Jong de, M. (Migchiel)   2349                      1 – 0
Maatman, N.M. (Nick)   2379      Weggen, J.V. (Jeroen)   2177                      1 – 0
Geurink, J. (Jasper)         2283      Hania, J. (Jan)                    2171                      1 – 0
Wempe, J. (Joost)            2275      Sparenberg, E. (Erik)      2173                      1 – 0

Foto van groningercombinatie (twitter)

Geef een antwoord