Door Kees van Straten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter afsluiting van deze jeugdserie een gesprekje met Harmen (links) en Frederik (rechts), twee oudere jongeren. Beiden schaken dit jaar voor het eerst bij Philidor en vinden het erg gezellig bij de club. Al vroeg zijn ze met schaken begonnen; Harmen op zijn vierde en Frederik (die zijn vader zover zal zien te krijgen dat hij ook bij ons komt schaken, want die is nu net gepensioneerd) op zijn zesde jaar.

Wat doen jullie in het dagelijkse leven? Harmen: “Ik ben chemist en dat betekent in de praktijk dat ik b.v. suiker- en vetpercentages bepaal.” Frederik: ”Ik studeer sociale geografie (zeg maar aardrijkskunde) en ben bijna klaar met mijn bachelor.” Harmen is 27 jaar, geboren in Olterterp en houdt van voetbal. Frederik is 24 jaar, geboren in Marssum en speelt piano (Debussy, Bartok en Chopin). Natuurlijk wil ik weten of ze huisdieren hebben. Harmen: ”Mijn vriendin en ik hebben een kat” en Frederik: “Mijn vriend en ik hebben als huisdier een Volkswagen T3”. Mijn vragen hebben een ongekend intiem karakter, dus ik dender voort met: welk dier zou je willen zijn? Beiden kiezen een vogel: Frederik een arend en Harmen een albatros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn nog niet klaar met het interview of ze kruipen al weer achter het schaakbord. Sorry jongens, ik heb nog een paar open plekken: favoriete film en beste boek? “The Mist van Stephen King en de Marathon van King. Ja, met Pf3 verlies je je loper” (Harmen). “Black Swan, een psychologische thriller en De moord op de Commandatore van Murakami. Dat geeft niet, want met De4 win ik een paard.” Toch heb ik nog een afsluitende vraag: wat was jullie laatste vakantie? Onder het schuiven door mompelt Harmen “Burgers Zoo” en Frederik “met de T3 naar Schotland”.