K.S.C. PHILIDOR 1847

Verslag Interne 1 oktober

Door Erik Sparenberg, interview door Kees van Straten

Leo van Maanen slaagde er vandaag voor de eerste keer in van Dik Kruithof te winnen.
Het leek erop dat Leo in de problemen zat, maar toen Dik na een schaakje de hoek in liep met zijn koning kon hij plots opgeven.

Als eerste klaar vandaag was Amir Nicolai, die tot nu toe een beetje afwisselt met vlotte overwinningen en een snelle nederlaag. Maarten blundert in een iets mindere stelling zomaar 2 pionnen en geeft op.

“Zullen we nu toch maar remise doen?” klonk het halverwege de avond, Waar we ons vaak klaarmaken voor een luid “NOOIT” is Henk niet zo van de intimidatie strategie, “zullen we nog even zien” voor hoe dit verder mag aflopen wijs ik naar de uitslagen.

Ik had eerder al gezegd dat dit het jaar van Derk Stegeman ging worden, nu is Derk niet de enige die in Vorm is.
Wim van Zeijl moet zijn eerste partij nog verliezen bekijk vooral op zet 16 hoe hij op slinkse wijze een stuk wint, en de partij overtuigend naar winst voert.

Auke van der Heide tegen Jan Hania. een clash van stijlen, en de toppartij van de avond de super degelijkheid van Auke tegen het tactisch vernuft van Jan, hier op de foto is te zien hoe Auke achter zwarts achtergebleven c-pion aan gaat. Ik voorspel dat deze partij niet in remise gaat eindigen.

Het is alweer twee jaar geleden dat Leandro met een klein interview op de site (en in het jaarboek) stond. Hoe gaat het nu hem?

Verleden week speelde hij alweer een winstpartij: met het team van Philidor 2 tegen Schaakwoude 1. “Je hebt inmiddels al een leuke prijzenkast?”.
“Dat valt wel mee, hoor; de laatste tijd doe ik niet meer zoveel mee aan toernooien”.”En hoe gaat het met de sonates van Clementi”.
“Pianoles heb ik niet meer; het werd minder leuk”. Inmiddels zit Leandro in de tweede klas van het gymnasium (Beyers) en doet het daar erg goed.
Verleden jaar stond hij gemiddeld op een 8,6. Zijn leukste vak is geschiedenis en dan met name de geschiedenis van de 17e en 18e eeuw.
Voor Frans had hij verleden jaar op zijn eindrapport een 10, maar dat neemt niet weg dat hij momenteel niet meer zo gecharmeerd is van de taal van onze zuiderburen.
Gelukkig is schaken niet zijn enige hobby; hij speelt ook tafeltennis bij Ready. En gamen natuurlijk (Minecraft); wie doet dat niet?
“Heb je laatst nog een leuk, mooi of spannend boek gelezen?”.”Jawel, ‘Holes'”. “Wie is de schrijver?”.
“Oei, dat weet ik niet, jawel, kom, hoe heet-ie….Louis Sachar”.
“En een spannende film?”. “Reservoir Dogs, een erge film (dit zegt hij breed lachend) over een Maffia-bende”.
“Je moet nog wat klassen doorlopen, maar heb je enig idee wat je later wil worden?”.
“Eerst wou ik architect worden, maar met beeldende vorming gaat het niet zo erg goed, dus dat zal ‘m wel niet worden”.
“Twee jaar geleden vroeg ik naar huisdieren, die had je toen niet”. “Nog steeds niet. Ik heb niet zoveel met beesten, afgezien van Reservoir Dogs en de paarden op het schaakbord!”.

Hierbij een persoonlijk verslagje van mijn belevenissen op de clubavond. (door Dolf)

Ik speel met zwart tegen Erik Kruit, die aan het begin van de avond nog even speciaal welkom geheten wordt omdat hij terug is uit Amerika, na het welkom vraagt de voorzitter ook nog even of het met die JSF misschien wat zachter kan. Aha! Erik gaat over de JSF! Nou ja, zijn invloed op het lawaai is beperkt begrijp ik uit het antwoord. Is het dom dat ik vervolgens iets speel met (P)f6 – tien jaar geleden ging dat nog – kan dat nu niet meer?! Al snel komen ze één voor één mijn stelling binnenvliegen, de voorzitter had gelijk, wat een hels kabaal!
Hoe ik het heb overleefd, ik weet het echt niet, maar rond de klok van elf … is dat spul wel goed bijgetankt en met nachtkijkers uitgerust?! Vlak bij Marssum slaan de eerste twee te pletter en de derde vindt bij Stiens zijn Waterloo. ‘En dan blijkt uiteindelijk, op de 64e, dat het met een simpele (P)f3 ook kan!’ Natuurlijk weet ik wel dat het behoorlijk meegezeten heeft als ik vlak voor middernacht de felicitaties in ontvangst mag nemen. Goed nieuws, voorzitter! Voorlopig is de JSF het zwijgen opgelegd.

Schaaktechnische weergave van hoe ik de partij beleefd heb (en voordat ik er met engine naar gekeken heb):

Misschien is het mijn neiging om riskante zetten te spelen die me in de problemen brengt, 7.-Pf6 is vast niet goed, ik reken na 8.e5 op 8.-Pg4 maar dan komt 9.Lxf7+. Dus al snel improviseren met 8.-Pe4, kan die nog net?!
Een zet later doe ik 9.-Dc7, wéér een riskante, gezien de problemen die ik daarna krijg, vermoed ik achteraf dat 9.-d5 beter is.
Mogelijk sta ik dan of snel daarna verloren, na lang nadenken kies ik 15.-d6 16.exd6 Pf4, kan dat de zaak nog redden?! Lastig lijkt me 17.Lc7, Jan Hania ziet een dameoffer (17.dxe7) begrijp ik van hem achteraf. Zou het kloppen?!
Enkele zetten later lijkt het voor mij toch totaal verloren, maar er zit nog spel in de stelling.
Mijn 24…Tf8 redt de zaak nog even, is zijn vervolg 25.Pxf7 wel goed?, ik word iets optimistischer, en na Erik’s tweede Pxf7, na mijn 26.-Ld5, heb ik hoop gekregen dat de partij helemaal gekanteld is.
Ik krijg vervolgens 31.-h5+ niet rond, en kies dan maar voor 31.-Lxf7. Ik doe het daarna vast niet op het handigst, maar heb het voordeel hopelijk niet meer weggegeven.

Geef een reactie