Door Wiebe Fraanje

Verslag ladder 8 oktober 2019

Vanavond stond een wedstrijdje ‘Wie heeft de kortste?’ op het programma. Derk Stegeman trad aan tegen Kees van Straten. De vraag gonsde door het sfeervolle speellokaal te Zaal Enzo en hing boven ieder bord: is Derks potlood korter dan het lontje in het kruitvat van Kees’ stelling?

Kees ging de strijd onverschrokken aan en maakte er weer een waar offerfeest van. Hij gaf een kwaliteit en twee pionnen weg en trachtte een linke aanvalscampagne te ontplooien. Kwam je later weer even buurten, had hij er toch weer een licht stuk bij gewonnen. Wel tegen de tol van een vuist pionnen, een pleit dat Derk uiteindelijk kundig in zijn voordeel beslechtte. Kees trok aan het kortste eind.

Intussen had Jacques Malschaert al na een zet of elf zijn trui moeten uittrekken. Klaarblijkelijk werd het hem te heet onder de voeten tegen Harmen Visscher, erkend linkmiegel der eerste klasse. Deze reeg ook de degelijke Jacques aan zijn kromzwaard voor zijn derde overwinning.

Ook Leo van Manen zette zijn zegereeks voort. Vanavond was het de beurt aan Wim van Zeijl om op het altaar van de tangopriester plaats te nemen en geslachtofferd te worden aan het lossere heupwerk. “Het was een lastig eindspel met vier pionnen en ieder een licht stuk”, meesmuilde Wim na afloop. “Zijn loper was sterker dan mijn paard. Ik had het misschien spannender kunnen maken maar ik kon de juiste methode niet vinden.”

Hij was niet de enige die twee maal verloor in twee dagen. Toen zowat iedereen het pand al had verlaten eindigde de allerlaatste partij in een tranendal. Wiebe Fraanje had een kwaliteit en een pion voorsprong tegen Peter Venhuizen en stond lange tijd beter. Omdat Wiebe maar niet kon bedenken hoe hij het voordeel moest verzilveren, vond Peter het tegen middernacht welletjes. Met een loperoffer en nog wat breekwerk zette hij zijn arme tegenstander schaakmat. Als deze nog een kind was geweest, had hij bittere tranen geplengd en om zijn moeder geroepen. “Torens verdubbelen op de open lijnen en proberen de zware stukken op te ruimen, jongen. Niet meer vergeten”, doceerde Peter bij de analyse met therapeutische vaderlijkheid.

A-groep

De A-groep beleefde een uitgekleed programma, omdat het eerste onzer koninklijke vereniging tegen het tweede moest aantreden in de FSB-competitie.

In de A-groep voor de ladder trok de knappe overwinning van Leandro Slagboom op Amir Nicolai aandacht. Ons aller troeteltalent is de leeftijd inmiddels ontgroeid dat we hem blij maken met het toestoppen van onze koekjes. In de top van de A-groep is hij, onderweg naar zijn grootse meesterlijke toekomst, een geduchte reuzendoder.

Gerard Baars moest zijn meerdere erkennen in Eddie Scholl. “Op een gegeven moment dacht ik: ik kan dit misschien nog wel winnen”, sprak hij schalks.

“Winnen?!”, riposteerde de Nederlands kampioen van 1970 in beheerste verbijstering, waarna deze met wiskundige precisie naging of dat wel klopte. “Nou…”, kroop Gerard terug in zijn schulp, ,,Na f4 was het wel gedaan met me. Dat was geen goede zet.”