De derde ronde HK FSB bracht Philidor naar Emmeloord. Altijd een hartelijke ontvangst door de polderbewoners. In het gevecht om de zevende plaats deed Philidor 2 goede zaken.

02-12-19 Emmeloord 1 1894 Philidor 2 2004
1. Rob Kamminga 1971 Marcel Vermaat 2199 0 1
2. Frank Hoogenboom 1954 Rein de Boer 1999 ½ ½
3. Tromp Willem van Urk 1811 Eelke Heidinga 1898 1 0
4. Nico Lemsom 1840 Egbert Wind 1919 0 1

 

Het goede voorbeeld werd zoals zo vaak gegeven door Marcel. In een Siciliaan had zwart de verdediging niet op orde en Pats! Daar offerde Marcel een kwaliteit met Tf1xf6. Marcel maakte het daarna overtuigend uit.

Egbert speelde eveneens een puike pot. Bekend stramien: rokade uitstellen, lijnen openen tegen de witte koning en dan maar drukken.

Eelke kon na de opening een kwaliteit winnen tegen twee pionnen. Omdat hij niet zeker wist hoe het dan zou staan, laste hij een listige tussenzet in. Alleen bleek dat helemaal niet zo listig, of laten we zeggen: de Emmeloorder had een nog veel listiger antwoord, dat wit gewoon een pion kostte. Erger was dat de witte stelling geen plezierige aanblik meer bood. Eelke streed nog manmoedig, wikkelde af naar een eindspel met gelijke lopers maar tegenstander Van Urk omzeilde alle klippen en haalde overtuigend het punt binnen.

 

2-1 voor Philidor en Rein deze keer de laatste. Hij had enig voordeel maar te weinig om echt een vuist te maken. En toen tegenstander Hoogenboom remise aanbood was onze FSB-captain zo verstandig dat te accepteren. De eerste winst in de Hoofdklasse FSB!

Op de terugweg zat Rein achterin de auto en riep: “ik weet zeker dat ik beter gestaan heb!” Vervolgens zagen we zijn gretige gezicht oplichten door de gloed van zijn smartphone. En even later: “zie je wel! Ik had een voordeel van 0,7!” Nu is een voordeel van 0,7 op hoog niveau misschien een dingetje, maar voor normale stervelingen is dat te verwaarlozen. De remise toont aan dat Rein toch een normale sterveling is.