K.S.C. PHILIDOR 1847

(Bijna) total los(s) in Groningen

Na een bye in de eerste ronde stond afgelopen vrijdag de bekerwedstrijd tegen het Groningse schaakcollectief LOS op het programma. Zoals bekend is LOS, een clubje zonder clubavond of interne competitie, een rudiment uit de glorietijd van SISSA. Het team is in de reguliere KNSB-competitie inmiddels tot de derde klasse opgerukt en is ook dit seizoen, ondanks de concurrentie van ons tweede, de grote favoriet voor de titel.
Voor de bekerwedstrijd was de barruimte van de Gereformeerde Studenten Vereniging aan de Hereweg ingehuurd, een onooglijk en schemerig onderkomen, waar bovendien de kachel maar niet echt warm wilde worden.

De strijd was zo’n 20 minuten gaande toen er plotsklaps een mobieltje afging. Helaas kwam het geluid me maar al te bekend voor, het onding was het mijne. Er restte mij weinig anders dan mijn tegenstander met een schuldig gevoel de hand te reiken.
Door dit onfortuinlijke begin was de taak er voor Jonas, Jan en Jeroen uiteraard niet echt gemakkelijke r op geworden, al leken ze alle drie wel goed te staan. Helaas miste Jan na origineel en sterk openingsspel een kansrijke voortzetting, waarna hij inging op een tactisch remiseaanbod van Erik-Jan Hummel. Korte analyse na afloop leek er op te wijzen dat Jan op dat moment nog steeds goede kansen had.
Inmiddels had Jonas de Lambrechtse Caro Cann via een scherp pionoffer uitermate scherp aangepakt. Hij won zijn pion terug, terwijl zijn aanval met elke zet in kracht leek toe te nemen.
Ook Jeroen was prima uit de opening gekomen, maar het omzetten van dat lichte voordeel in iets blijvends was niet eenvoudig. Kortom, de situatie bood nog voldoende uitzicht op een gelijkspel of zelfs een overwinning.

Maar helaas, toen Jeroen in de tijdnoodfase in een vlaag van schaakblindheid afruilde naar een pionneneindspel dat duidelijk verloren was, was de wedstrijd beslist.
Op het bord van Jonas gebeurden in de laatste speelminuten vervolgens nog hele vreemde dingen. Eerst overzag hij een essentiële wending, waarna hij een kwaliteit moest inleveren en de kansen volledig leken te keren. Maar net toen ookhij met beide vlaggen op vallen het onderspit leek te gaan delven, produceerde zijn tegenstander een serie grafzetten , waardoor Jonas toch nog, zeker niet onverdiend, als winnaar uit de strijd kwam.

LOS

Philidor 1847

Lambrechts, K.J.J. (Koen) 2279 Hilwerda, J.V. (Jonas) 2213 z-w 0 – 1
Vergert ten, P. (Paul) 2221 Scholl, E.C. (Eddie) 2238 w-z 1 – 0
Hummel, E.D.J. (Erik-Jan) 2280 Hania, J. (Jan) 2192 z-w ½ – ½
Offringa, T.J. (Tjaart) 2041 Weggen, J.V. (Jeroen) 2163 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2205 Gemiddelde Rating: 2202 2½-1½

Geef een antwoord