K.S.C. PHILIDOR 1847

Verslag ladder ronde 17

Met (na deze dinsdag) nog 3 ronden te gaan nadert de laddercompetitie haar einde. Er is in de A-groep nog wel wat om voor te strijden, want Migchiel, Amir en Eddie kunnen nog op de eerste plaats eindigen, en de vraag wie er bij de eerste 10 eindigt en zo recht heeft op een plek in de playoffs is ook nog niet helemaal beantwoord. Het verschil in puntenaantal tussen plek 8 en 12 is slechts 30 punten, zeg maar anderhalve winstpartij.

Een partij om naar uit te kijken was die tussen de nr 1 en 2, Migchiel en Amir. Migchiel staat al een lange tijd soeverein bovenaan de ranglijst – zij het met maar 5 gespeelde ladderpartijen – terwijl Amir prima scoort dit seizoen en al een tijdje rond plek 2 of 3 bivakkeert.

De partij begon curieus, aangezien Amir al na 5 a 7 zetten een kwaliteit won en de enige compensatie voor Migchiel een schamele pion was. Eigenlijk stond Amir technisch gezien dus al gauw gewonnen. Maar dan moet die techniek wel uitgekiend genoeg zijn om het af te maken! Migchiel wist uiteindelijk genoeg praktische problemen te verzinnen voor Amir om nog remise af te dwingen:

Zelf speelde ik met wit tegen Jan Hania. In het begin van het middenspel offerde ik een pion – niet omdat het me objectief nou geweldig leek, maar de alternatieven stonden me niet aan. Maar toen ik de partij later met de computer bekeek was het pionoffer vreemd genoeg niet alleen de 1e keuze van Stockfish maar gaf hij ook duidelijk voordeel aan wit. Waar ze vroeger zeer materialistisch waren, kunnen computers vandaag de dag positionele compensatie prima aanvoelen!

Ondanks het positieve oordeel van de computer dacht ik nooit meer dan ‘goede’ compensatie voor de pion te hebben (zeg maar ‘voldoende voor gelijk spel’ en niet meer dan dat). De partij werd pas in het 4e uur beslist. Na dameruil ging Jan ongelukkig naar voren met zijn koning – een actieve zet maar de koning kwam hier in zwaar weer, er waren matdreigingen, etc. Enkele zetten later moest Jan een stuk geven. Met toren + paard tegen toren bleek mijn enige resterende pion voldoende voor de winst.

Erik Kruit wist met zwart tegen Gerard Baars in een Siciliaanse partij de zet …d5 erdoorheen te krijgen. Als zwart die zet kan spelen in het Siciliaans staat hij meestal uitstekend. In ieder geval kreeg Erik een aardig initiatief. Toen ik de partij voor het laatst bekeek was het nog niet helemaal uit, maar uiteindelijk heeft Erik wel gewonnen.

Oene leek met wit aardig uit de opening te komen tegen Leandro. Laatstgenoemde snoepte de g2-pion met zijn dame en Oene dacht hier gebruik van te kunnen maken door deze dame in te sluiten. Dit lukte echter niet, Leandro consolideerde en bracht het eindspel met pluspion uitstekend tot winst.

Van de partij tussen Harmen en Hette heb ik niet veel meegekregen behalve dat Harmen onder stevige druk stond. Hette won uiteindelijk.

De laatste partij van de avond was die tussen Rein en Eddie. De vorige keer dat deze heren tegen elkaar speelden in de ladder kwam er een eindspel op het bord waarin Eddie zijn tegenstander liet glippen. Ook deze keer kwam er een voor Eddie gunstig eindspel op het bord; de vraag was, zou hij het in de tijdnoodfase deze keer wel goed afmaken?

B-groep

Een aardig en vlot aanvalspotje was die tussen Wiebe Fraanje en Jeppe van Bon. Niet geheel correct (zie aantekeningen), maar het is vaak lastig om de juiste verdedigende resources te vinden als je onder druk staat.

Datzelfde gold eigenlijk voor de partij tussen Henk van Wilgenburg en Leo van Maanen. Henk oefende druk uit op de zwarte koningsvleugel en kwam met een leuk paardoffer op f5. Leo nam het offer aan, er ging iets fout voor hem en toen ik even later weer keek stond Henk een paar pionnen voor – voldoende voor de winst.

Kees leek lastig te staan tegen Derk Stegeman met verdubbelde h-pionnen, maar de partij werd uiteindelijk nog remise. De rest van de partijen heb ik helaas te weinig van meegekregen om iets zinnigs over te zeggen; de uitslagen zijn hier te vinden.

Geef een antwoord