Door Migchiel de Jong

Donderdag 6 februari reisden een viertal schakers van Philidor af naar Damwâld om de vijfde ronde van de viertallencompetitie van de FSB hoofdklasse te spelen tegen Schaakwoude. Het werd een geflatteerde overwinning met 1-3, waar ook een nederlaag tot de mogelijkheden behoorde. Migchiel gaf aan het eerste bord het goede voorbeeld door Ronald van der Veen te verslaan. Migchiel kon een pion winnen, maar koos voor de lange rokade, om vervolgens zelf een pion te offeren. Ronald had geen zin in een passieve terugtocht van zijn paard en besloot een stuk te offeren. Dat was een foute keuze bleek achteraf. Migchiel consolideerde zijn materiaalvoordeel en kon met een gepointeerde zet 20 Pe2-c3! toeslaan. Hier de partij:

Aan het tweede bord kwam Maarten goed weg tegen Evert Drijver. Na de partij kwam Evert aan met dat hij plus 4 stond! Maarten ontsnapt met een blauw oog naar remise! Siegbert kon hierna aan het derde bord het beslissende punt aantekenen. Zijn 6 Lxf7+ was niet zo goed als we dachten, maar Siegbert won wel een pion! Later had Siegbert een sterke fase en kwam Gerke Ros er niet meer aan te pas. Hier de partij:

Omdat de wedstrijd al verloren was, bood Mathijs Visser aan het vierde bord remise aan in gewonnen stelling. Iets meer dan een minuut op de klok, maar een ruim increment per zet van 30 seconden vond Mathijs voldoende om in gewonnen stelling remise aan te bieden. Dit nam Hette natuurlijk gretig aan!
T Schaakwoude 1 1896 Philidor 1 1993 1 3 do 06 feb
1. Ronald van der Veen 2025 Migchiel de Jong 2343 0 1
2. Evert Drijver 1791 Maarten Etmans 2000 ½ ½
3. Gerke Ros 1888 Siegbert de Jong 1853 0 1
4. Mathijs Visser 1881 Hette van Popta 1776 ½ ½