K.S.C. PHILIDOR 1847

ZSG 4-4

LOS is los

Door Oene Schriemer

07-03-20  ZSG 1 1994 Philidor 1847 2 2018 4-4
1 Jonge de, B.S. (Boris) 2136 Boersma, J. (Jan) 1989 ½ – ½
2 Gelder van, A.W.J. (Bart) 2059 Vermaat, M.C. (Marcel) 2210 ½ – ½
3 Binnendijk, F.C. (Ferdinand) 2115 Boer de, R. (Rein) 2028 1 – 0
4 Keizer, R.J. (Ronald) 2008 Heide van der, A. (Auke) 2061 1 – 0
5 Hoffer, M.G.A. (Miklós) 2009 Etmans, M.D. (Maarten) 1980 ½ – ½
6 Veld in ’t, R. (René) 1892 Slagboom, L. (Leandro) 1972 0 – 1
7 Bennekom van, G. (Guido) 1915 Schriemer, O. (Oene) 1995 0 – 1
8 Bolhuis, P.A. (Piet) 1819 Wind, E.T. (Egbert) 1908 ½ – ½

 

Na vijf competitiewedstrijden stonden LOS en Philidor nog steeds ongeslagen en zonder verliespunt bovenaan. Hardenberg en ZSG volgden op twee, respectievelijk drie matchpunten. Het lijkt allemaal spannend, maar LOS staat inmiddels een sloot aan bordpunten voor, zodat we in ronde 7 per se van LOS moeten winnen om kans te maken op het kampioenschap in 3A. Daarvoor moeten we vandaag in ronde 6 wel winnen van ZSG 1 en dat zal gezien het geringe ratingverschil nog behoorlijke lastig zijn. En dat bleek helaas ook. Rein was vooraf goed gemutst en natuurlijk goed voorbereid. Met 5 uit 5 blaakt hij bovendien van zelfvertrouwen. Ook Marcel, die deze week met een griepje thuis was gebleven van zijn werk had zich voor de verandering weer eens voorbereid. Helaas kregen beide een andere tegenstander dan verwacht, zodat hun noeste arbeid, althans voor vandaag, tevergeefs bleek.

Marcel had nog wel de hele partij een voordeeltje van 0,8 maar zijn tegenstander gaf geen krimp, zodat remise onafwendbaar was.

Rein kwam redelijk tot goed uit de opening. De zwarte e-pion die in eerste instantie een zwakte leek, bleek nadat Rein de d-lijn had opgegeven juist zeer sterk te zijn geworden. Rein kreeg grote problemen om de stelling bij elkaar te houden en toen ook een pionoffer niet afdoende bleek moest hij de strijd staken. Jammer voor zijn 100% score, maar 5 uit 6 is natuurlijk nog een geweldig resultaat. Bovendien had zijn tegenstander een rating van boven de 2100, een score waar Rein op dit moment alleen nog van mag dromen. De tegenstander van Rein blinkt niet alleen in schaken uit.

Ondertussen had Leandro ons al op voorsprong gezet doordat zijn tegenstander zonder aanleiding een stuk weggaf. In de opening had Leandro een kwaliteit geofferd, maar ik had niet de indruk dat hij daar voldoende compensatie voor had. De bijgevoegde partij van Leandro moet uitwijzen of ik dat goed gezien heb. Oordeel zelf. Het was in ieder geval een mooie opsteker.

Auke heeft dit seizoen moeite om zijn partijen te winnen. Het zit even niet mee en ook vandaag kon hij het tij niet keren. Jammer maar vroeg of laat zal Auke wel weer herstellen van deze dip. Het zou mooi zijn als dat de volgende ronde tegen LOS al gebeurt.

Aan bord 1 scoorde Jan Boersma een verdienstelijk halfje tegen een sterke tegenstander. Ik heb er niet veel van mee gekregen, maar voor zover ik heb begrepen is het evenwicht nooit echt verstoord geweest.

Gelukkig kon ik zelf na een redelijk goede partij de zaken weer rechttrekken. Na een onnauwkeurigheidje van mijn tegenstander in het middenspel kreeg ik een mooie drukstelling die ik onberispelijk tot winst wist te voeren.

Met nog twee partijen te gaan en een stand van 3-3 bleef het spannend tot het eind. Maarten stond steeds een tikkeltje beter, maar het was eigenlijk te weinig voor de winst. In een uiterste poging kwam Maarten nog ver, maar een eeuwig schaak maakte aan alle onduidelijkheid een einde. Remise dus.

Aan Egbert de eer om de felbegeerde winst binnen te slepen. De gehele partij had hij een overwicht en tot tweemaal toe weigerde hij dan ook een remiseaanbod van zijn tegenstander. Ergens heeft Egbert volgens mij de winst gemist. In de partij kwam hij niet echt verder, maar Egbert weigerde zich neer te leggen bij remise. Middels een gedurfde maar zeer risicovolle manoeuvre probeerde hij de winst nog naar zich toe te trekken, maar zijn tegenstander wist ondanks alle dreigingen alles te pareren.

Kortom,  4-4 en daar mogen we eigenlijk best wel tevreden mee zijn. We mogen vanaf nu echter geen punt meer laten liggen. Een illusie of is er nog een kans?

Geef een antwoord