Om het brein een beetje scherp te houden loopt er op de website van Philidor een Quizz.
Voel je je geroepen om ook 10 vragen te bedenken: meld je bij Kees van Straten .
Hier de antwoorden van quiz nr.1. Er waren 19 inzendingen. Maarten was de eerste inzender en had zeven goede antwoorden. Migchiel volgde; hij had de monsterscore van negen goede antwoorden. De overige inzenders dank ik voor hun moeite, maar allen bleven onder de score van drie goede antwoorden.
Een binnenkomertje. Dat waren er drie: Euwe, Donner en Timman. Maarten merkt terecht op dat Timman net in 1974 GM werd. Hij was het dus een deel van dat jaar nog niet.
Alberic O’Kelly de Galway.
De vertaling van Sinn Fein (Gaelisch) is: Wij alleen. Het verband het schaken is: ‘Wij alleen zijn de echte sporters. Wij alleen zijn hemelhoog verheven boven de rest van de wereld’. Migchiel merkte op dat Sinn Fein een politieke tak van de IRA is en dat er een schaakspel is met gezichten van kopstukken van Sinn Fein.
De tegenstander van Waling was Godfried Bomans, de schrijver van ‘Erik of het klein insectenboek’. Waling won en zijn laatste zet was Kh5. Zie het Jubileumboek, p.201.
S.J. Rienks. Zie het Jubileumboek, p. 83.
De gulle gever was L. Fancel. Hans Böhm en Eddie Scholl mochten als eersten tegen elkaar spelen. Zie alweer het Jubileumboek, pp. 306-307.
Weer een weggevertje. Pieter Maan was de man die de oudste voorzittershamer gemaakt heeft, die 20 jaar lang secretaris/penningmeester is geweest, die spraakmakende ruzies heeft gemaakt met voorzitter Jacobus Plet en met jeneverstoker Bokma en die in het dagelijks leven Directeur was van het huis van burgerlijk en militaire verzekering (=de gevangenis).
Wie anders dan Henk van Wilgenburg? Zie Jaarboek 2012-2013, p. 91.
De schrijver van o.a. ‘Oorlog en vrede’ en ‘Anna Karenina ‘: Lev Nikolajevitsj Tolstoi. Zie jaarboek 2013-2014, pp. 141-142.
Johannes van Temmen.