K.S.C. PHILIDOR 1847

We zijn begonnen!

We zijn begonnen!

door Wietze Klasma

Eindelijk was het dan weer zover: er kon geschaakt worden. De jeugd kwam prachtig op tijd binnen. Na een openingswoordje van de voorzitter en van superhoofdleider Migchiel konden de kinderen zelf een partner uitzoeken om, vrijblijvend, een warmspeelpotje te spelen. Tijd voor een kort praatje met de jonge schakers.

 

Links zit Aart en rechts Jorn. Alle kinderen kregen twee vragen te beantwoorden: ‘Wat vind je leuk aan schaken’ en ‘Wat is je favoriete sport naast schaken’. Jorn vindt nadenken het leukst en Aart wilde nog wel even nadenken over de vraag. Filosofen in de dop. Allebei zijn ze gek op hockey en ze spelen bij MHCL.

Dan hebben we David (links) en Ilja (rechts). Ilja vindt schaken leuk omdat het leuk is. Dat werd beaamd door David. Die kruiste voetbal aan en Ilja tennis.

 

Regerend kampioen Otto (links) vond de schaakvraag beneden zijn waardigheid en gaat voor tennis. ‘Dat je ’t probeert’ poneert Ruben (rechts) en hij is fan van korfbal.

Nog een kampioen, Lútzen (rechts), die aanvallen het leukst vindt. Dat komt bij zijn hobby, voetbal, ook mooi uit. Ivan (links) schaakt al weer een tijdje bij ons en is dit jaar begonnen bij Pieter Jelles. “Als je even meeloopt, dan kun je onze school hiervandaan zien: dat rode gebouw.” Ivan is ook trouwe bezoeker van een andere school, de sportschool.

Brecht (links) is een echte zwemster. Wat nu precies leuk aan schaken is, valt lastig te formuleren. Jilbert (rechts) valt haar bij. Voetballen, da’s ook leuk.

Silke (links) zit op korfbal en Tymen (rechts) op voetbal. We hoeven ons met al die voetballers geen zorgen te maken over Jong Oranje. En schaken, zegt Tymen, is aardig vanwege de manier waarop je ’t speelt.

Tenslotte Tys (rechts), die het liefst met wit speelt en op zwemmen zit en Migchiel (links) die het mooi vindt dat je bij het schaken zoveel mogelijkheden hebt. En wat doet Migchiel verder? Juist: voetballen.

Verderop zitten Wessel, Richard (niet hier op foto) en Osman. Wessel is natuurlijk de schaakmeester. Richard en Osman krijgen les van hem. Ook zij mogen zeggen wat ze leuk vinden aan schaken en wat verder hun favoriete sport is. Osman is net aan komen lopen. Het interessante van schaken vindt hij dat je heel goed verder moet denken. Pas op met Osman, want hij is Fries kampioen boksen. Richard was ooit Fries kampioen tafeltennis, maar legt zich nu meer toe op de hondensport. Hij heeft het schaken geleerd van zijn vader die kelner was in de Klanderij. Daar keek hij vaak naar de schakers van Philidor. Wessel probeert altijd verder te kijken dan zijn tegenstander. Ook interessant is de samenwerking van de stukken. En verder, verbaas me, houdt hij van voetbal.

Schaken moet je leren. Hier zijn de jeugdleiders (zonder Migchiel want die was druk aan het uitleggen) Jelte, Sylvia en Harmen. Jelte kickt op het onverwachte van het schaken en is liefhebber van wielrennen. Sylvia heeft het liefst zoveel mogelijk stukken op het bord; hoe drukker, hoe ingewikkelder. Tja, ze studeert wiskunde, dan krijg je van die beroepsafwijkingen. Je vindt haar op de dansvloer als ze aan het stijldansen is, het liefst de jive. Harmen heeft maar een motto: aanvallen. En dat doet-ie zowel bij het schaken als bij het voetballen. Speciaal voor deze gelegenheid hebben ze een Coronadans ingestudeerd.

 

 

 

Geef een antwoord