K.S.C. PHILIDOR 1847

DICK STAVAST WINT FK 60+

door Erik Sparenberg

Willem Kuiper zorgt door sterk spel voor bloedstollende laatste ronde.
(toegevoegd partij Auke-Willem)


Na 6 ronden spelen staat Dick Stavast met 5.5 punten bovenaan en zijn er nog 3 kanshebbers om langszij te komen, namelijk Auke van der Heide met 5 punten, Maarten Etmans met 4.5 en Roel Hazenberg met 4.5 tegen wie Dick het mag opnemen. Dick neemt met oog op de ranglijst geen risico’s en er wordt zonder al teveel strijd tot remise besloten, waarna het aan Auke is om te proberen langszij te komen.

Dit zou heel spannend gaan worden, want Auke speelt tegen Willem Kuiper die op papier bijna 400 rating zwakker is. Dat rating niet alles zegt bewijst Willem, die zich van het ratingverschil niets aantrekt en de sterren van de hemel speelt. In een spannend middenspel waarin Auke zeer actief staat, ten koste van de rokade en een hangende toren, vindt Willem de juiste zetten.
De dames worden geruild en Willem blijft een gezonde pion voorstaan. Zou Willem zich zoals in voorgaande rondes onder de druk sterk houden?

Helaas, het mocht niet zo zijn. Auke laat zien dat hij niet voor niets een 2100+ rating heeft, en al snel zit Willem op zijn increment te spelen en ziet hij zijn klok elke zet tot 1 seconde teruglopen. Hoog tijd om op te geven dus. Voor de eindstand maakt het niet uit: Dick en Auke eindigen gelijk, maar omdat Dick de onderlinge partij won is hij kampioen.

Geef een antwoord