K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor sneuvelt in knock-outfase online beker

Door Jan Hania

Het eerste KNSB bekertoernooi online ooit werd in de maanden april en begin mei 2021 gespeeld. De eerste ronden werden gespeeld in een groepsfase met zes teams. De eerste drie teams en de beste nummer vier van alle groepen gingen door. Na de groepsfase werd het toernooi vervolgd met knock-out wedstrijden en een slottoernooi op 29 mei met de overgebleven vier teams. Het tijdschema was iets aangepast ten opzichte van de online KNSB competitie. Niet tien minuten met twee seconden increment maar nu tien minuten met vijf seconden increment. Een klein maar voor sommige spelers belangrijke verandering. Verder werd er gespeeld met vier spelers per team en twee partijen tegen dezelfde tegenstander.

Philidor speelde met Migchiel, Addy, Eddie en Jan H. Leandro zou eerst ook meespelen maar kon ook meedoen met de online jeugdkampioenschappen van Nederland en die werden toevallig op dezelfde zaterdagen gespeeld.

De eerste ronde begon tegen het sterke Amsterdam Berserkers. Dit werd helaas een dikke nederlaag. Alleen Eddie kon de eer een beetje redden. Snel naar de volgende ronde want er werden namelijk direct drie ronden op een zaterdag gespeeld.

 

Philidor 1847                                               Amsterdam Berserkers         Ronde 1

Jong de, M. (Migchiel)         2338                Admiraal, M. (Miguoel)         2503    0 – 2

Lont, A.H. (Addy)                  2211                Lende van der, I. (Ilias)           2372    ½ – 1½

Hania, J. (Jan)                       2144                Blom, V.R.T. (Vincent)                        2278    0 – 2

Scholl, E.C. (Eddie)               2185                Haver, D. (Daan)                     2178    1 – 1

Gemiddelde Rating:             2220                Gemiddelde Rating:               2333    1½-6½

 

Tegen Zuid-Limburg ging het iets beter. Migchiel kwam tot twee remises. Addy won overtuigend beide partijen. De eerste partij doordat zijn tegenstander in een beslissende penning kwam en de tweede door mooi aanvallend spel waarna de tegenstander in lastige positie een stuk verloor. Zelf speelde ik verschrikkelijk beroerd en mijn tegenstander kon vrij gemakkelijk beide punten incasseren. Eddie verloor ook beide partijen maar in de eerste partij had hij zijn tegenstander met zwart overspeeld en veroverde daarbij een pion. Misschien was de aangeboden dameruil  iets te vroeg. In ieder geval kon de tegenstander zijn stelling bij elkaar houden en remise was de te verwachten uitkomst maar dat ging in de tijdnoodfase alsnog mis. Weer een team nederlaag helaas. Snel vergeten en op naar de 3e wedstrijd van de middag!

 

Zuid Limburg                                                 Philidor 1847                          Ronde 2

Lenaerts, L. (Lennert)             2364                Jong de, M. (Migchiel)                       2338    1 – 1

Baltic, F. (Fatih)                      2166                Lont, A.H. (Addy)                    2211    0 – 2

Zimmermann, L. (Luc)             2171                Hania, J. (Jan)                          2144    2 – 0

Meegen van, R. (Ruud)           2294                Scholl, E.C. (Eddie)                  2185    2 – 0

Gemiddelde Rating:               2249                Gemiddelde Rating:               2220    5-3

 

De 3e wedstrijd was tegen Waalwijk. De stad van de Efteling en RKC, maar dit terzijde. Eindelijk werd de 1e overwinning behaald en dat moest ook wel even. Eddie en ik haalden vrij gemakkelijke overwinningen. Migchiel won met een leuk trucje de dame (26 … Tc1!) in de 1e partij maar in de 2e maakte hij er een potje van. Na een strategisch mooi gespeelde partij met materiaalwinst, raakte Migchiel met wit ergens de draad kwijt en liet zich pardoes mat zetten. Addy had zijn dag niet. In de 1e partij een nederlaag met wit na wat onrustig openingsspel maar in de 2e partij stond Addy na circa 12 zetten totaal gewonnen. Door op onduidelijke verwikkelingen in te gaan raakte hij het zicht echter kwijt. Geen probleem, we hadden al gewonnen.

Philidor 1847                                                Waalwijk                                Ronde 3

Jong de, M. (Migchiel)                       2338                Schreurs, W. (Wilbert)           2148    1 – 1

Lont, A.H. (Addy)                    2211                Liefrink, F. (Feike)                   2033    0 – 2

Hania, J. (Jan)                         2144                Sinnige, H. (Hans)                   1815    2 – 0

Scholl, E.C. (Eddie)                  2185                Pol, N.F. (Nico)                        1811    2 – 0

Gemiddelde Rating:               2220                Gemiddelde Rating:               1952    5-3

 

De 2e zaterdag begonnen we tegen Leiderdorp. Door de overwinning in de 3e ronde hadden we nog alle kans om ons te plaatsen voor de knock-outfase. De wedstrijd had een interessante bijkomstigheid. Migchiel mocht tegen een oude bekende spelen namelijk Daan Brandenburg. Beide spelers wisten daarbij een partij te winnen. Toch had Migchiel het betere van het spel. In de 1e partij stond hij met zwart in het eindspel eerder beter dan minder maar ergens vergiste hij zich en verloor onnodig. De 2e partij was een overtuigende overwinning! Addy had zijn vorm teruggevonden en won zijn beide partijen met speels gemak.  Zelf speelde ik tijdens dit beker toernooi speltechnisch een stuk minder dan in de KNSB-online. Ook in deze wedstrijd was het weer wisselvallig. In de 1e partij stond ik na de opening al zo goed als gewonnen maar gaf mijn tegenstander nog een remisekans. Deze kans nam hij gelukkig niet aan. In de 2e partij stond ik na de opening ook gewonnen maar vergiste me even behoorlijk en stond eigenlijk verloren. Gelukkig wist ik op tijd een bekende  remisetruc te vinden. Met de randpion en een loper meer voor mijn tegenstander, kon ik namelijk naar het veld h1 lopen en dat is theoretisch remise. Eddie wist de 1e partij mooi te winnen maar in de 2e partij raakte hij via een mouse slip zijn f6-pion aan op zet twee in het Spaans. Dit ongelukje kwam hij helaas niet meer te boven. Toch een mooie overwinning!

 

Philidor 1847                                                 Leiderdorp                             Ronde 4

Jong de, M. (Migchiel)                       2338                Brandenburg, D.A.N. (Daan)  2470    1 – 1

Lont, A.H. (Addy)                    2211                Otten, M. (Martijn)                2141    2 – 0

Hania, J. (Jan)                         2144                Corstjens, R. (Rolf)                 2127    1½ – ½

Scholl, E.C. (Eddie)                  2185                Hortensius, L.M. (Lisa)           2111    1 – 1

Gemiddelde Rating:               2220                Gemiddelde Rating:               2212    5½-2½

De laatste groepswedstrijd ging tegen Almelo en daar is altijd van alles te doen. Over de wedstrijd kan ik kort zijn, die was niet spannend. Een overtuigende 7-1 overwinning waarbij de enige nederlaag op mijn naam kwam. Bij die nederlaag was wel wat raars aan de hand. Na Pf3 van mijn tegenstander had ik een zet gedaan maar mijn klok bleef maar lopen. Ik wist even niet wat ik moest doen. Na een tijdje maar opnieuw opstarten en inderdaad lukte het om op die manier nog verder te spelen. Intussen had ik nog 5 minuten over van de 10. Door de commotie en het drukkende tijdgebrek speelde ik de 2e partij als een beginneling. Dit soort dingen kunnen dus gebeuren bij een digitale wedstrijd. Gelukkig had het geen invloed op de einduitslag. Een mooie derde plaats in de groepsfase en plaatsing voor de knock-outfase. Zouden we misschien nog wat kunnen bereiken in de volgende rondes? Dat zou dan wel afhangen van de loting natuurlijk.

 

Almelo                                                          Philidor 1847                          Ronde 5

Jutba, A.S. (Alvin)                   1975                Jong de, M. (Migchiel)                       2338    0 – 2

Poelstra, B.M. (Ben)               1995                Lont, A.H. (Addy)                    2211    0 – 2

Sarink, E.M. (Edwin)               1996                Hania, J. (Jan)                          2144    1 – 1

Burer, H.R.M. (Humphrey)     1871                Scholl, E.C. (Eddie)                  2185    0 – 2

Gemiddelde Rating:               1959                Gemiddelde Rating:               2220    1-7

Einduitslag groepsfase poule G:

https://knsb.netstand.nl/scores/index/30#division_280

 

De 1e ronde in de knock-outfase confronteerde ons direct met een grote kanshebber op de eindzege, het sterke Zwarte Schaap. Onder leiding van teamleider Loek van Wely kregen we geen enkele kans. Migchiel wist nog een remise af te dwingen maar de rest van de partijen ging verloren. Addy had het genoegen om tegen Loek te spelen en deed dat uitstekend maar een grootmeester van een dergelijk kaliber is natuurlijk een maatje te groot. Al met al hebben we leuke wedstrijden gespeeld in de beker en kom je ook veel nieuwe tegenstanders tegen. Een mooie ervaring derhalve.

Het Zwarte Schaap                                       Philidor 1847                          Ronde 1 Knock-out

Lai, H.T. (Hing Ting)                2444                Jong de, M. (Migchiel)                       2338    1½ – ½

Wely van, L.F.A.M. (Loek)      2616                Lont, A.H. (Addy)                    2211    2 – 0

Kabos, T.E.C. (Tobias)             2319                Hania, J. (Jan)                          2144    2 – 0

Bosboom, M. (Manuel)          2411                Scholl, E.C. (Eddie)                  2185    2 – 0

Gemiddelde Rating:               2448                Gemiddelde Rating:               2220    7½-½

 

De partijen van de bekerwedstrijden (en ook die van de KNSB-wedstrijden) staan op de volgende website: https://www.chess.com/club matches/live/philidor-1847-1                                                                      

De individuele scores:  Migchiel 5,5 uit 12, Addy 6,5 uit 12, Jan 4,5 uit 12, Eddie 6 uit 12

 

Geef een reactie