K.S.C. PHILIDOR 1847

Gerben van Manen overleden

In memoriam Gerben van Manen

 

Op 12 juni ontvingen we het trieste bericht dat Gerben Marten van Manen is overleden. Gerben was een geboren Fries, maar verhuisde in de jaren vijftig naar Beverwijk. Daar stapte hij als achtjarig jochie aan de hand van zijn vader het Hoogoventoernooi binnen. Dat was, zoals hij zelf zei, het moment dat mijn leven op slag veranderde. Schaken werd zijn passie.

Toen hij in 1978 vanwege zijn werk uit de Randstad naar Leeuwarden verhuisde, meldde hij zich direct aan als van Philidor. In het volgende seizoen werd Gerben in Philidor 1 opgenomen. Hij presteerde prima aan de lagere borden. Door drukke werkzaamheden verruilde hij in de jaren tachtig het bordschaak voor het correspondentieschaak en in die tak schopte hij het tot IM. Maar ook ging hij, samen met Bert Breuker,  namens de stichting Schaak Friesland schaaktoernooien organiseren zoals de VB Accountants toernooien en de Frigem toernooien. Ook organiseerden zij de viering van het 150-jarig bestaan van onze vereniging. In 1998 nam Gerben de wekelijkse schaakrubriek in de Leeuwarder Courant van Haije Kramer over. Een selectie van die rubrieken is opgenomen in zijn boek ‘Hoe Grünfeld zijn been verloor’.

De laatste jaren ging het niet meer zo goed met Gerben. Zijn geheugen liet hem in de steek. Toch vond hij het leuk om nog wat met de Philidor-senioren  te schaken op de woensdagmiddag. Daar is hij een aantal keren geweest. Je merkte dat hij het moeilijk vond om zijn aandacht bij het spel te houden en na een half uur bood hij meestal al snel remise aan. Bij de nazit was hij een amusant verteller. Graag mocht hij een stukje voorlezen uit zijn ‘Grünfeld’.

Als Siep Postma een boek klaar had, dan werd dat de laatste jaren steevast gepresenteerd in huize Van Manen. Gerben en Marijke waren zeer gastvrij en stelden hun huis open voor alle schaakvrienden van Siep. Het waren gezellige en muzikale middagen.

Gerben was een aimabele, erudiete en humorvolle man. We verliezen in hem een goede schaker en een aangenaam clubgenoot. Voor zijn vele werk voor Philidor is Gerben beloond met de eretitel: lid van verdienste.  (KvS)

 

Geef een reactie