K.S.C. PHILIDOR 1847

Faas, Teije, Cas, Xavi en een groepsfoto

Faas, Teije, Cas, Xavi en een groepsfoto

door Kees van Straten

Natuurlijk hebben de jeugdschakers ook te maken gehad met de gevolgen van het coronavirus, maar wel wat minder dan de senioren. Dit jaar konden ze zo’n vier maanden niet naar het Kalverdijkje komen. Dat betekende: geen lessen en geen interne competitie. De schaakexamens zijn dan ook uitgesteld. Maar als de jeugdige schakers er allemaal zijn, dan is het een gezellige boel. Afgelopen dinsdag zag ik veel bekende, maar ook een paar nieuwe gezichten. Erop af dus.

Links hebben we Faas. Hij was een beetje in een jolige stemming, zoals valt te zien op de foto. Hij is acht jaar, doet stap 1 en denkt wel dat Nederland Europees Kampioen voetbal wordt. Schaken is leuk, maar zwemmen in de gracht ook. Ze hebben een boot in de gracht liggen en dan kunnen ze zo het water in. Later wil hij astronaut worden. Pinguïns zijn de leukste dieren die er zijn. Op de Zuidpool toch, of de Noordpool? Nee, huisdieren hebben we niet. Ik heb wel broers die op honden lijken.

Ruben tegen Teije

En rechts zit Teije, een broertje van Faas. Hockey, voetbal en zwemmen, dat is leuk. Ja, hij springt ook zo van de boot in het water. Lekker! Hahahah! Teije is zes jaar en heeft geen idee wat ie later wil worden. Ik doe een gooi: brandweerman? Nee. Piloot? Nee. Ik krijg hulp van kinderen die om ons heen gaan staan. Van links en rechts komen de suggesties aanvliegen: politieagent, groenteboer, schoolmeester, president en dokter, maar alles wordt categorisch afgewezen. Alleen bij ‘miljonair’, gaat-ie nadenken en schudt dan van ‘ja’.

Cas is ook nieuw, maar het lijkt wel of hij al jaren lid is. Hij schaakt pas een half jaar, speelt verbijsterend goed en doet al mee in de volwassenencompetitie. Verleden week speelde ik tegen hem en kon ik er met moeite een gelijkspel uit slepen. Daarna speelde hij tegen Derk, toch een routinier, maar die mocht wel mooi zijn koning omleggen. Cas is 11 jaar en zit in groep acht. Voor hem geen Siamezen of Birmanen, want hij is allergisch voor katten. Cas moet het zonder foto doen, want de fotograaf was buiten een sjekkie aan het rollen. Wordt de volgende keer goedgemaakt!

Xavi tegen Ilja

Tenslotte hebben we hier Xavi. Iedereen vraagt hem altijd wat die naam betekent. Dat is niet helemaal duidelijk, wel dat het de naam van een voetballer is. Zijn moeder heeft die naam voor hem gekozen, wellicht in de hoop dat het een stervoetballer moge worden. Xavi is 12 jaar en zit in de eerste klas van het Beyers Naudé gymnasium. Advocaat wil hij worden, vast en zeker. Hij houdt van voetbal en paardrijden. Dat paardrijden is geen dressuur of springen, maar ‘western’. Daar wilde ik het mijne van weten, maar toen werd omgeroepen dat iedereen naar buiten moest komen voor een groepsfoto. En dat is ook  uiterst belangrijk.

Geef een antwoord