K.S.C. PHILIDOR 1847

Een valse start voor Philidor 1 tegen Caissa Eenhoorn

Een valse start voor Philidor 1 tegen Caissa Eenhoorn

Door Migchiel de Jong

Heel mooi dat na een periode van anderhalf jaar we eindelijk weer konden schaken. Niets kan op tegen het spelen met echte stukken en live tegenstanders! De afgelopen tijd heb ik vooral veel op internet gespeeld. Dat is natuurlijk prima voor een tijdje, maar bij mij begint een soort online-moeheid te ontstaan. Verheugend is het feit dat de Nederlands kampioen tot en met 16 jaar, Leandro Slagboom, is toegetreden tot het eerste. De dag voor de speeldag werd een groot artikel gewijd aan Leandro in het Friesch Dagblad. Leandro zal echter geen fijne herinnering hebben aan zijn debuut, want hij verloor enigszins kansloos van Robin Duson. Leandro kwam in deze partij niet toe aan het ontwikkelen van zijn stukken. Toch gaat hij zich ontwikkelen tot een degelijke voorvechter van ons eerste team, is mijn vaste overtuiging. Jippe Kamstra speelde tegen Tom Balla een rustige partij, waar volgens mij de remisemarge nooit in gevaar is geweest. Erik Sparenberg speelde ook een degelijke partij, maar kon nimmer op voordeel hopen tegen Joseph Molenaar. Chronologisch gezien heb ik niet alles voor de geest, maar rond het einde van het derde speeluur gaven Addy Lont en tegenstander Henk Jan Visser er de brui aan. Met andere woorden: het werd remise. Ik laat Addy aan het woord over zijn partij: Het is bekend tot 13.Lc3, de bekende zet is dan Dc7, hij speelt Db8.De stelling is in evenwicht, maar iets beter was 16. f3 geweest, bijv. Dg6 16. De5 Zwart heeft wat meer moeite zich te ontwikkelen dan wit. Het eindspel na de 17e zet staat veel meer gelijk dan ik had ingeschat. Het was mijn bedoeling solide te spelen om niet slechter te komen staan. Dit is in elk geval gelukt. Oordeel zelf bij het naspelen van deze partij

Niet veel later moest ik in een hoogst interessante partij mijn koning omleggen tegen Misha Dorokhin , die van Oekraïense afkomst is. Tijdens de partij dacht ik een geweldig concept te hebben bedacht met een tijdelijk pionoffer. Er ontstond een soort status quo, waarin beide partijen niet veel konden ondernemen. Toen ik toch iets ondernam leidde dat tot nadeel. Bij correct spel had dat niet tot groot nadeel hoeven te leiden en was het naar mijn mening en ook de “mening” van de engine een flinke klus geweest om het pionvoordeel om te zetten tot winst. Na de sterke zet g2-g3! Was mijn paard opgesloten en de veronderstelde tactische mogelijkheden bleken een illusie. Zie partij met commentaar

Amir Nicolai speelde tegen Martijn Monteban en kreeg het Russisch voorgeschoteld. In een poging om te compliceren in gelijke stelling, ging Amir de fout in. Misschien speelde Martijn het ook niet geheel vlekkeloos, maar hij won uiteindelijk overtuigend. We stonden nu dus 3 bordpunten achter, maar de overgebleven borden gaven nog redelijke kansen om nog matchpunten uit de strijd te slepen. Zo stond Jeroen Weggen tegen Alexander Geerts (zie foto boven) overwegend en Jan Hania tegen Sjors Broersen ook. Hij had al een paar kansen gemist, zoals blijkt na analyse met de engine. Beide partijen werden helaas remise. Hier de partij van Jan.

Eddie Scholl speelde een wisselvallige partij tegen Peter van den Brink. Wel waren de grootste kansen bij Eddie en bereikte hij een gewonnen positie. Hier is hijzelf aan het woord:

Wat mijn eigen partij betreft, het diagram geeft de stand na 42.Pxd4. 42…Te4 ligt uiteraard zeer voor de hand, maar na enig overpeinzen meende ik dat de afwikkeling naar een eindspel ook probleemloos zou winnen.  Enige varianten na 42… Te4:
a) 43.Pe6 Lxe6 44.dxe6 Dxe6 is hopeloos voor wit.
b) 43.Pf5 Lxf5 44.gxf5 Dxf5 45.Tf1 en nu is 45… Dg4 het simpelst. 

In de partij volgde 42… De4? 43.Pe6 (Achteraf bleek 44… Dxc4 45.Txe3 Lb7 nog winnend te zijn, maar daar heb ik helemaal niet naar gekeken.) 43… Dxg2+ 44.Kxg2 Lxe6 45.dxe6 Txe6 46.Kf3 Kf7 47.Txe3 Tf6+ 48.Kg3 Tf4 en nu is het eindspel na het verwachte 49.Tc3 eenvoudig gewonnen doordat de zwarte koning binnendringt.
Na 49.Tf3! besefte ik op slag hoe mis mijn beoordeling van de stelling was. Remise is opeens het hoogst haalbare; 49… Txf3 verliest zelfs. Gelukkig heeft zwart 49… Tf6 nog  Na 50.Tf5 Txf5 51.gxf5 Ke7 (Vooral niet 51… Kf6)  52.Kf3 Kf7 werd tot remise besloten. 

 Dan nog de enige overwinnaar: Bas van der Lijn. Hij speelde een bijzondere partij. Na de partij geeft hijzelf commentaar

Na afloop gooide ik schillen, lege pakjes appelsap en snoeppapiertjes weg en naar nu ook blijkt is de partij, niet ten onrechte, in de prullenbak verdwenen. De volgorde tussen zet 35 en 40 kan anders zijn geweest, die fase speelde ik ook het slechtst. Wit had de hele tijd wat voordeel. Het pionoffer 24… h4 was overambitieus. Later zag ik, oliedom, 2 x af van kwaliteitswinst. Nadien stond Daan vrijwel gewonnen. Ik had geen zin in lang en hardnekkig verdedigen en besloot tot 44…Pe5. Na 45 g5 moet wit wel de goeie kiezen. 46.Lg5: is niet de beste wegens 46… Pd3:. De beste is 46.Le5: Le5: 47.Dg4 Dg4: 48.hg4: Th2 49.Kg1 Tb2 en nu overzag wit 50.Ta1! met winst. Na het gespeelde 46.Lc1? wint zwart na 46…Lf2!!. Bijvoorbeeld 47.Dh2 Df7 gevolgd door Df3 of 47.Df2 Th3 48.Dg2 (i.p.v. partij Dg5:) 48…Df7 49.Ke1 Dh5! 

Het begint gebruikelijk te worden om te beginnen met een nederlaag. Wie weet kunnen we dit seizoen eerder onze weg naar boven vinden. Volgens mij hebben we een prima team en mijn inschatting is dat wij dit jaar niet om degradatie hoeven te vechten, maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen

Gedetailleerde uitslagen:

Philidor 1847 1 6 Caissa-Eenhoorn 1
Jong de, M. (Migchiel) (zwart) 0 1 Dorokhin, M. (Mykhailo)
Nicolai, A.M. (Amir) 0 1 Monteban, J.M. (Martijn)
Lijn van der, B.J. (Bas) 1 0 Zult, D. (Daan)
Lont, A.H. (Addy) ½ ½ Visser, H.C.J. (Henk-Jan)
Scholl, E.C. (Eddie) ½ ½ Brink van den, P. (Peter)
Weggen, J.V. (Jeroen) ½ ½ Geerts, A.C. (Alexander)
Sparenberg, E. (Erik) ½ ½ Molenaar, J. (Joseph)
Hania, J. (Jan) ½ ½ Broersen, S. (Sjors)
Kamstra, J.A. (Jippe) ½ ½ Balla, A.T. (Tom)
Slagboom, L. (Leandro) 0 1 Duson, R. (Robin)

 

Geef een reactie