K.S.C. PHILIDOR 1847

Schaakwoude II 4-4

Verdienstelijk gelijk spel Philidor IV>

Door Siem van Eijk

Zaterdag 14 april 2018, de slotronde van de FSB-competitie. Philidor IV speelde tegen Schaakwoude II. Deze club was reeds kampioen. Het vierde stond vast in de middenmoot. Er kon door beide partijen vrijuit worden gespeeld. Het werd een verdienstelijk gelijk spel. Er had nog meer ingezeten, maar dat ging niet door.

14-04-18
Schaakwoude 2
1789
Philidor 4
1623
4
4
1.
Gerke Ros
1929
Erik van der Lee
1728
½
½
2.
Wopke Brandsma
1792
Pieter Hoekstra
1643
½
½
3.
Mathijs Visser
1790
Derk Stegeman
1552
1
0
4.
Evert Drijver
1781
Aeilko Bakema
1807
½
½
5.
Bauke Vroom
1765
Pieter Ploeger
1675
½
½
6.
Folmer Heikamp
1765
Siem van Eijk
1727
½
½
7.
Auke van der Zee
1746
Christian Torensma
1440
0
1
8.
Henk van der Heide
1743
Dylan Torensma
1410
½
½

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik van der Lee en Pieter Hoekstra speelden tegen tegenstanders met een hogeren rating. Ze kwamen geen moment in de verdrukking. Twee prima remises. Derk Stegeman, dit seizoen een verhaal apart. Hij komt steeds goed tot zeer goed uit de opening. Komt duidelijk beter, zoal niet gewonnen te staan. En dan blundert hij en verliest. Zo ging het deze middag ook. Kwam weer prima uit de opening, won een pion en gaf toen een stuk weg. Gelukkig is Derk nog jong. Als hij wat ouder wordt, zal hij ongetwijfeld aan dit “zwakke” punt gaan werken. Hij heeft talent zat.

Aan bord 4 deed als invaller Aeilko Bakema weer eens mee. Qua rating hoorde hij aan het eerste bord thuis. Wilde graag wat lager spelen, want hij had het hele jaar “droog” gestaan. Dat was geen probleem. In het begin speelde hij wat stroef, boette een pion in. Toen ging hij er eens echt voor zitten. Op een schitterende manier wist hij de partij remise te houden. Steeds door mat achter “de paaltjes” te dreigen. Een heel goed eindspel.

Pieter Ploeger speelde tot nu toe zeer ongelukkig in het vierde. Hij heeft zelfs een negatieve score. Duidelijk onder zijn “schaakstand”. Deze middag speelde hij tegen een “hogere rating”. Eindelijk zijn normale niveau. Zijn tegenstander vond het zo spannend, dat, terwijl hij aan zet was, opstond en zei: ik moet naar de wc. Een “plus” remise.

Siem kwam wat beter te staan met zwart. Vanuit een Caro-Kann kreeg hij een sterk veld in handen. C4. Hij stond beter. Zijn tegenstander, waarachtig geen kleine jongen speelde zijn a-pion naar a5. Daarna werd tot remise besloten.

Er waren nog twee invallers. De broertjes Torensma. Heerlijk deze jongens te zien spelen. Als je dat ziet, dan weet je, dat er voor Philidor nog toekomst is. Christian stond tegen een tegenstander, die 300 Elo-punten meer heeft, binnen de kortste tijd een paard en een pion voor. Prachtig. Zijn jongere broer, Dylan, speelde ook tegen een tegenstander, die ruim 300 Elo-punten meer heeft. Reageerde eigenlijk á la minuut op de zetten van de overkant. In een betere, maar moeilijke stelling, gaf hij remise. Ook heel goed gespeeld.

Door dit 4-4 gelijke spel tegen de kampioen eindigde het vierde op de vijfde plaats. Een goede prestatie. Het team begon met twee nederlagen. Raakte toen op stoom. Drie overwinningen en twee gelijke spelen. Goed gedaan mannen. Siem eindigde als gedeeld vierde in de topscorelijst met 5,5 uit 7.

Een prettige vakantie en tot volgend jaar, wat Philidor IV betreft.

 

Geef een antwoord