K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor III legde het loodje tegen Steenwijk III

Door Siem van Eijk

Er kon weer ouderwets worden geschaakt. Maar dat pakte voor het derde verkeerd uit: Philidor III (FSB) verliest van Steenwijk III.

Wim kwam goed uit de opening. Een Boedapester. Inderdaad een pester. Hij verrekende zich en boette een stuk in. Bood nog lang weerstand, maar kon het niet redden.

Siem kwam naar 4 zetten een pion voor en rekende zich al rijk. Hij was verzeild geraakt in het “Stafford gambiet “(volgens zijn lachende tegenstander ),  waarvan hij nog nooit had gehoord. Werd eigenlijk rechtstreeks de afgrond in gedrukt. Gezegd moet worden, dat er na analyse bleek dat er een versterking had in gezeten. Maar dat is achteraf.

Derk speelde een leuke partij. Het evenwicht werd nooit echt verbroken. Remise was een terechte uitslag.

De mooiste partij speelde Pieter. Het was een Franse partij. Hij kwam beter te staan. Leek een stuk te winnen. Dat was niet zo. Hij hield wel de druk op de ketel, won een pion. Maar er waren ongelijke lopers. Tegenstander bood remise aan. “Hoe laat is het” vroeg Pieter en speelde door. Zijn opponent bezweek uiteindelijk onder de druk.

  1. van Zeijl – J. Derks 0-1
  2. S.G. van Eijk – J. de Smidt 0-1
  3. Stegeman – P. van der Zee rem
  4. Ploeger – F. van Emst 1-0

 

Siem

Geef een antwoord