K.S.C. PHILIDOR 1847

Zure nederlaag Philidor 1

12-03-2022 Philidor 1847 2108 Zukertort Amstelveen 2248 4,5 – 5,5
1. Jeroen Weggen 2173 Robert Ris 2467 0 – 1
2. Amir Nicolai 2185 Stan van Gisbergen 2326 1 – 0
3. Addy Lont 2219 Sander Los 2274 ½ – ½
4. Bas van der Lijn 2227 Piet Peelen 2341 ½ – ½
5. Eddie Scholl 2171 Florian Jacobs 2231 0 – 1
6. Jan Boersma 2058 Arthur de Winter 2115 ½ – ½
7. Oene Schriemer 1959 Fitzgerald Krudde 2301 0 – 1
8. Leandro Slagboom 2041 Sybolt Strating 2283 0 – 1
9. Erik Sparenberg 2054 Renzo Finkenflugel 2083 1 – 0
10. Rein de Boer 1994 Michiel Harmsen 2054 1 – 0

 

Het was iets na half vijf; ik had net de 40e zet gehaald, weliswaar met een duidelijk verloren stelling, maar goed. De tijdnoodfase is als de doos van Pandora: je weet nooit van tevoren wat eruit komt. Aan het begin van de tijdnoodfase zijn de meeste partijen nog bezig. Je ziet hier en daar handen geschud worden en spelers die afdruipen, maar je krijgt niet mee wat de uitslagen zijn, en ondertussen moet je zelf zwoegen totdat je de tijdscontrole haalt en de tijd hebt om polshoogte te nemen. Op het eind waren Leandro, Eddie en ikzelf nog bezig. Snel even kijken wat de tussenstand is: 4,5-2,5 voor! Zouden we tegen het duidelijk sterkere Amstelveen gaan stunten? Helaas, alledrie de partijen gingen verloren, en we bleven met lege handen achter…

Rein speelde een prima partij aan bord 10, bleek handiger dan zijn tegenstander en ontfutselde hem een paar pionnen met wat tactische dreigingen:

Amir hebben we enkele ronden moeten missen en was eindelijk weer terug. Aan bord 2 speelde hij een prima partij tegen Stan van Gisbergen, niet geheel foutloos (zie de dubbele blunder op zet 24), maar wist zich verder wel raad met de scherpe stelling en boekte een mooie overwinning:

Ook Erik was weer terug en scoorde ook een punt. De partij ging lang gelijk op, maar in de tijdnoodfase beging de tegenstander een lelijke flater die minstens een stuk kostte.

Tegenover deze winstpartijen stond een verliespartij van Oene. Als ik het goed heb gezien trapte hij in een openingsval die hem een pion kostte. Oene heeft zich daarna nog lang en hardnekkig verzet, maar uiteindelijk wist wit in het eindspel de vis op het droge te krijgen.

Bas speelde een rustige remise tegen Piet Peelen. Vanuit de opening ontstond een symmetrische stelling. Later werd de symmetrie wel verbroken, maar niet zodanig dat de stelling echt uit balans raakte.

De remise van Addy tegen Sander Los was wat minder rustig. Hier kwam er een soort moderne Benoni met verwisselde kleuren op het bord, met als gevolg een scherpe strijd. Het toreneindspel werd uiteindelijk remise gegeven, maar als ik het goed heb begrepen heeft Addy wellicht daarvoor een winstkans gemist.

Jan Boersma speelde tegen Arthur de Winter, die Nederlands jeugdkampioen tot en met 14 jaar is. Een paar jaar geleden kwam Jan tegen dezelfde tegenstander gewonnen te staan maar verloor uiteindelijk, en had dus nog een appeltje te schillen. Helaas was Jans opening niet foutloos en stond hij met wit wat minder, alhoewel niet verloren. In het vervolg speelde Arthur het wat onnauwkeurig waarna alle pionnen op de damevleugel geruild werden en daarmee zwarts winstkansen grotendeels verdwenen. Jans 2 paarden waren wel opgewassen tegen het zwarte loperpaar: remise.

Zo zijn we bij de 4,5-2,5 tussenstand aangekomen waarmee dit verslag begon. Nog even door de zure appel heen bijten…

Ik speelde voor de gelegenheid aan bord 1 tegen de kopman van Amstelveen, Robert Ris. Ik dacht actief te kunnen worden door mijn pionnen met …f5 en …e4 vooruit te schuiven, maar had de gemene tegenzet 22. h3! gemist:

Leandro moest zich helaas gewonnen geven tegen routinier Sybolt Strating. Hieronder heeft hij de partij uitgebreid geannoteerd; de hele partij is de moeite waard om te bestuderen, maar bij tijdgebrek is voor de lezer de stelling na 28… Df6 wel de moeite waard. Jammer van de gemiste kans.

Als laatste (hoe kan het ook anders) was Eddie nog bezig. Tegen Florian Jacobs bleef de stelling lang min of meer in balans en ook dat er in de tijdnoodfase een pion verloren ging was niet zo erg, maar helaas produceerde Eddie een beroerde 40e zet. Wit kon hierdoor een verre vrijpion creëren die van beslissende waarde bleek.

Gezien het ratingverschil hoeven we ons zeker niet te schamen voor een minieme 4,5-5,5 nederlaag, maar dat maakt het niet minder pijnlijk. De volgende ronde zal het trouwens niet makkelijker zijn, wanneer we uit in Utrecht bij gedoodverfde kampioenskandidaat Paul Keres op bezoek gaan. Het seizoen is nog lang…

Geef een antwoord