K.S.C. PHILIDOR 1847

Paul Keres – Philidor 1 6,5-3,5

Tegen kampioenskandidaat Paul Keres was een nederlaag ingecalculeerd, en voor 6,5-3,5 verlies hadden we vooraf zeker getekend, maar gedurende de wedstrijd bleek dat er kans op meer was. Op de meeste borden was in ieder geval niet zoveel te merken van het ratingverschil van toch bijna 200 punten gemiddeld. Voor een 5-5 gelijkspel hadden we waarschijnlijk teveel fortuin nodig gehad, maar 5,5-4,5 was zeker niet ondenkbaar – dat was bijvoorbeeld de uitslag geweest als ondergetekende een duidelijk gewonnen stelling niet had weggegeven met één grafzet. Ik geef de schuld aan de matige verwarming van het speellokaal. Het overheidsadvies om de thermostaat lager te zetten werd in Utrecht iets te ijverig opgevolgd.

De heenreis verliep ook niet vlekkeloos. Eddie, Erik en ik stonden bij de McDonalds in Heerenveen te wachten op Bas. Het duurde nogal lang, dus Erik belde. “Bas, ben je al onderweg?” “Ik sta bij de McDonalds in Joure.” Tja… De vertraging was echter niet zodanig dat we te laat kwamen, ook niet nadat ik onze chauffeur op de ring Utrecht de verkeerde kant op had gestuurd. Een paar minuten voor 13:00 kwamen we de speelzaal binnen. Het rijschema bleek ruim genoeg om de missers op te vangen.

Zoals gezegd, lange tijd zag het er helemaal niet slecht uit. Dat was twee jaar geleden ook zo, maar toen kregen we na een 0,5-2,5 voorsprong een 7,5-2,5 nederlaag voor de kiezen. Deze keer was het wedstrijdverloop gunstiger voor ons. Alleen Amir had het vanuit de opening moeilijk, en werd in het vervolg ook weggespeeld. Van Amir begreep ik alleen dat zijn tegenstander meerdere keren niet de meest voor de hand liggende winstweg koos waardoor het nog een beetje interessant bleef. Maar uiteindelijk dus wel een nul.

Erik speelde een openingsvariant waarin hij niet kon verliezen, maar eigenlijk ook niet kon winnen. Bijna alles werd afgeruild en met symmetrische structuur was remise een logisch resultaat.

Jippe speelde weer eens mee, wat we graag zien. Ergens in het middenspel/eindspel kwam Jippe wat beter te staan, maar het voordeel leidde niet echt tot winstkansen. Ook hier een logische remise.

Leandro speelde een scherpe partij. De tegenstander offerde een pion in de opening en kreeg goede compensatie, maar na verloop van tijd kon Leandro zijn stelling enigszins consolideren. Op het juiste moment kon wit echter aan de noodrem trekken en via een offer met de dame binnenkomen, wat tot eeuwig schaak en dus remise leidde.

Zoals gezegd gaf ik een gewonnen stelling uit handen. Ik kreeg precies op het bord wat ik zaterdagochtend nog had voorbereid, totdat zwart op zet 14 afweek:

Daarentegen won Addy net als twee jaar geleden van Rademakers. Destijds ging de zwartspeler te ver in zijn winstpogingen in een eindspel, deze keer won Addy iets regelmatiger. Na een redelijk gelijkopgaand middenspel kreeg Addy in de tijdnoodfase de overhand. Vlak na de 40e zet blunderde zwart in een moeilijke stelling:

Wie goed kan tellen weet dat de tussenstand 3,5-2,5 is met nog 4 partijen te gaan: Bas, Eddie, Jan en Oene nog bezig, waarbij alleen Eddie misschien winstkansen had terwijl de andere drie voor remise moesten strijden.

Bas lukte dat helaas net niet. In een dameloos middenspel kwam Bas met een prima kwaliteitsoffer, wat minimaal genoeg compensatie opleverde. Er zat zelfs een curieuze variant in die zou leidden tot zetherhaling, echter niet gezien. Zoals het ging was het ook prima, alleen liet Bas na om te voorkomen dat zwart de koning kon activeren. Toen deze binnendrong was de partij waarschijnlijk verloren, maar de ongelijke lopers maakten het nog verdraaid lastig voor zwart. Op moment van schrijven is het nog onduidelijk of Bas daadwerkelijk een waterdichte vesting had. Tijdens de analyse na de partij leek het dat Bas onnodig een variant uit de weg ging waarbij zwart een stuk won, maar er een stelling met randpion en verkeerde loper overblijft (dus alsnog remise). De computer heeft daar weer een ander oordeel over, maar begrijpt de stelling misschien niet helemaal goed. Enfin, het is nog wachten op notatie en analyse.

Eddie was zoals gezegd de enige Philidor-speler die nog winstkansen had, maar er viel uiteindelijk niet veel van te maken in het eindspel met pion meer. Eddie stond lange tijd gedrukt, kwam in het middenspel goed los, en won in de tijdnoodfase zelfs een pion. Eddie begreep niet waarom Lombaers de pion niet gewoon terugsloeg, maar dat was omdat er een gemene zet voor zwart inzat waarna er een dodelijk paardvorkje in de stelling zou komen. In ieder geval, pion meer, maar het eindspel van 3 tegen 2 pionnen met paard (Eddie) tegen loper bleek niet te winnen.

Oene had een tijdlang een gelijke stelling en kwam in een toreneindspel terecht waarin zwart wat actiever stond, maar alle toreneindspelen zijn in beginsel remise. Helaas ging dat hier niet op, of raakte de remisehaven steeds verder uit zicht. Vermoedelijk stelde Oene zich te afwachtend op. Op een bepaald moment gaf Oene een pion, maar zijn stelling bleef passief en dat bleek beslissend.

Ten slotte speelde Jan Hania tegen Xander Wemmers. Aanvankelijk leek mij dat Jan wat minder stond, maar hij had er goed uit kunnen komen toen Xander een pionnetje had gesnoept, als Jan Dd2! in plaats van Dc3 met dameruil had gespeeld. Na dameruil dus een pion minder, maar Jan had wel behoorlijke activiteit en wist uiteindelijk bijna al zijn pionnen af te ruilen zodat de witte winstkansen kleiner werden. De stelling met toren+paard+h-pion tegen toren+paard werd nog wel spannend toen in de uitvluggerfase de witte koning helemaal op g6 verscheen, maar er zaten allerlei schaakjes en trucjes in de stelling waarmee Jan een zwaarbevochten remise binnen wist te slepen.

Gelukkig waren de uitslagen van andere teams deze ronde vrij gunstig voor ons. De volgende wedstrijd is op 23 april, uit tegen Voorschoten dat twee puntjes boven ons staat. Als we die wedstrijd niet winnen is handhaving wel erg ver weg, dus we weten wat ons te doen staat.

Geef een antwoord