K.S.C. PHILIDOR 1847

UIT DE AS HERREZEN

Onder kommervolle omstandigheden moesten we vorig jaar Philidor 2 terugtrekken uit de competitie. Na ampel overleg met de weinig empathische KNSB werd toegestaan dat we dit jaar in de vierde klasse uitkomen en niet teruggezet werden naar de vijfde klasse of lager.  En zo zaten we een jaar na de terugtrekking weer achter de borden. Ha! De zaaleigenaar had de datum niet goed in de agenda gezet zodat onze speelzaal bezet was. We werden verwezen naar het kleinste zaaltje van het pand. Maar wat geeft het: we spelen weer! En omdat we veel van elkaar (en van de boys van het eerste) houden was de krapte niet zo erg.

Toevallig was diezelfde ochtend een fraai artikel in de LC verschenen over onze nieuwe twaalfjarige ster Cas Roorda en over het naderende jubileum. Cas wordt in het tweede team klaargestoomd voor het grote werk. Zoals bij alle jeugdleden gaat de progressie schoksgewijs; maar dat hij ver gaat komen is nu al wel duidelijk.

Verder was het helemaal of er niets gebeurd was. Hiddo was de wedstrijdleider, Marcel was als eerste klaar en Oene als laatste. Aan de uitslag is niet te zien hoeveel moeite het gekost heeft.

 

Het eerste punt was direct al binnen: Hardenberg was met 7 man/vrouw, zodat Auke een gratis punt kreeg.

 

Zoals gezegd was Marcel het eerste klaar. Dat komt mede door zijn speeltempo: die jongen speelt als een raket. Bij aanvang staat de klok op 1:30 en bij elk zet komen er 30 seconden bij. Halverwege de middag stond de klok van Marcel op 1:34. Daar word je als tegenstander niet rustig was. De partij verliep zoals gebruikelijk: soepel.

We moesten twee spelers uitlenen aan het eerste team. We hebben in het tweede team 9 man, zodat er één invaller nodig was. Voorzitter Erik deed dat met verve. na een geweigerd gambiet werd de partij eigenlijk één grote combinatie waar zwart als zegevierende feniks uit tevoorschijn kwam. We komen er in op zet 13.

Mijn partij was een ouderwets drama. Ik kwam slecht tot verloren te staan, kwam weer terug in de stelling en schoot toen een behoorlijke bok. Er ging een kleine kwaliteit verloren. Mijn tegenstander was zo vriendelijk even later een nog grotere bok te schieten.

In het middelspel was ik fors in de verdediging gedrongen. Ten koste van een pion had ik het ergste afgeslagen, maar van de resterende stelling word je niet vrolijk. Pion achter en een paar zwakke broeders. Zie diagram hieronder.  Mijn tegenstander was door zijn tijd heen en leefde van de 30 seconden die er elke zet bijkwamen. Ik dacht dat een remise-aanbod wel kans zou maken, maar ik kon de captain niet vinden. Dus ik ploeterde nog even verder.

De nieuwe captain

Onze nieuwe captain Egbert  is een zonnige optimist. In een scherpe partij met tegengestelde rokades zette hij een daverende aanval op.  Onder opoffering van enkele pionnen werd de zwarte koning belaagd. Maar de aanval sloeg niet door, en toen stond wit dus een paar pionnen achter. Dat leverde zwart het hele punt op.

Tussen onze oudste speler en onze jongste speler zit 71 jaar leeftijdsverschil. De onverwoestbare Maarten Etmans staat nog steeds behoorlijk zijn mannetje. Hij speelde een moderne opening; de partij werd een langdurig loopgravengevecht. Het mondde uit in een dame-eindspel met een pion achter voor Maarten. Maar hij stond pal en in een dame-eindspel is de kans op eeuwig schaak groot. Het werd een terechte remise.

Cas Roorda maakte zijn debuut in de KNSB-competitie. Hij speelde een boeiende partij met een fraai schijnoffer. Zijn tegenstander nam dat niet aan en er werd afgewikkeld naar een toreneindspel. Toreneindspelen zijn uitermate lastig, en toen Cas een pionnetje inboette kon hij het niet houden. Een leermomentje.

 

 

Tenslotte onze Oene. Hij trok fel van leer in de opening en offerde een loper. De Hardenberger gaf deze direct maar weer terug en bleef een pion achter. En 50 zetten en vier uren later had Oene gewonnen. Het had wellicht sneller gekund, maar Oene is een liefhebber. Aan het einde werd de partij op één tempo gewonnen.

Nog niet allemaal even soepel maar een aantal van ons moet het ook niet meer van het soepele spel hebben. Het spelplezier is er weer, daar gaat het om. Op naar de volgende ronde!

 

 

 

 

Geef een reactie