K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor I -Caissa en Purmerend-Philidor I

Ongelukkige start Philidor 1

 

17-09-2022 Philidor 1847 2107 Caïssa Amsterdam 2141 4-6
1. Amir Nicolai 2231 Arno Bezemer 2270 1/2-1/2
2. Addy Lont 2240 Michael Wunnink 2310 0-1
3. Jeroen Weggen 2172 Alje Hovenga 2169 1/2-1/2
4. Erik Sparenberg 2093 Cor Croese 2159 1-0
5. Osama Arabi 2169 Paul Hummel 2155 1-0
6. Jan Hania 2181 Rik Salomons 2093 0-1
7. Jippe Kamstra 2096 Rogier van Arkel 2189 0-1
8. Jan Boersma 1943 Ron Hoffman 2013 1/2-1/2
9. Harmen Visscher 1952 Abe Willemsma 2067 1/2-1/2
10. Rein de Boer 1996 Evengy Shklovskiy 1982 0-1

 

Zoals wel vaker de afgelopen jaren zijn de eerste twee wedstrijden van het seizoen verloren gegaan voor het eerste team. De manier waarop is tegelijkertijd teleurstellend en hoopgevend: twee krappe nederlagen van respectievelijk 4-6 en 5,5-4,5 waar er in beide gevallen zeker meer had in gezeten als we iets scherper waren geweest.

Thuis op 17 september tegen Caissa Amsterdam ging het vooral in de tijdnoodfase verkeerd. Amir speelde aan bord 1 een wat rommelige partij tegen Bezemer maar wist prima remise te keepen. Aan bord 2 moest Addy na een foutje in de opening een ruil van 2 stukken tegen toren + 2 pionnen toestaan, waarna de stukken van de tegenstander oppermachtig bleken.

Erik won een prima partij aan bord 4. Met ongelijke lopers en een open bord bleek de zwakte van de open koningsstelling van zwart fataal. Op bord 6 liet Jan Hania liet een ongelukkige ruil toe. De tegenstander kon hierna afruil van dames forceren waarna een voor Jan verloren pionneneindspel resteerde.

Op bord 8 berustte Jan Boersma in remise, maar het schijnt dat hij in de opening zijn tegenstander heeft overspeeld en een directe winstkans heeft gemist. Harmen viel prima in aan bord 9 maar het leek mij dat er nooit meer in zat dan remise. Ten slotte bord 10: invaller Rein keek de hele tijd naar een stelling met pion minder en te weinig compensatie. Zwart keepte alles prima en won gedecideerd.

Na de tijdscontrole stond het dus 2,5-4,5 met nog drie borden te gaan. Helaas was de situatie uitzichtloos want Jippe stond aan bord 7 niet alleen twee gezonde pionnen achter; er leek mij geen enkele manier mogelijk waarop hij enig tegenspel kon creëren. Niet veel later stond inderdaad de beslissende 2,5-5,5 op het scorebord.

Ondergetekende besloot op dat moment zijn partij maar remise te geven; er was een toreneindspel op het bord gekomen wat nog beide kanten op kon, maar ik vertrouwde het niet helemaal meer. Vanuit de opening had ik mijn tegenstander weggespeeld en was een gezonde pion voorgekomen. In de tijdnoodfase besloot ik (ietwat onnodig) een kwaliteit te geven en miste niet veel later een directe winstkans, waarna voorgenoemde toreneindspel op het bord kwam.

Rest de partij van Osama Arabi. Je debuutwedstrijd voor het eerste team is nooit makkelijk, maar Osama pakte de draad prima op en won uiteindelijk op kenmerkende wijze. De partij ging lang gelijk op maar in het eindspel deed de tegenstander teveel nerveuze zetten en kon Osama het paard tegen loper eindspel naar zijn hand zetten. Eindstand: 4-6.

 

 

08-10-2022 Purmerend 2173 Philidor 1847 2140 5,5-4,5
1. Katharina Ricken 2188 Amir Nicolai 2231 1/2-1/2
2. Hing Ting Lai 2485 Addy Lont 2240 1-0
3. Ivo Knottnerus 2154 Osama Arabi 2169 1/2-1/2
4. Barry Brink 2352 Erik Sparenberg 2093 1-0
5. Roger Labruyère 2130 Migchiel de Jong 2327 0-1
6. Nicky Law 2200 Jeroen Weggen 2172 1-0
7. Tobias Kabos 2337 Jippe Kamstra 2096 1-0
8. Lucas van Mil 2167 Jan Hania 2181 1/2-1/2
9. Romayn Brandsma 1939 Harmen Visscher 1952 0-1
10. Tim van Rijs 1777 Jan Boersma 1943 0-1

 

Drie weken later, zaterdag 8 oktober, speelden we uit tegen promovendus Purmerend, op dezelfde locatie waar we zo’n 4 jaar geleden in de voorlaatste speelronde het thuisteam met 4-6 versloegen en zo tot degradatie veroordeelden (terwijl we zelf een belangrijke stap richting handhaving zetten). Het huidige Purmerend is een stuk jonger en waarschijnlijk ook sterker, alhoewel met twee relatief zwakke staartborden.

Onze start was geweldig, want nog voordat de tijdnoodfase goed en wel begonnen was stonden we 3-0 voor. Jan Boersma won prima aan bord 10, Harmen had opnieuw een goede invalbeurt en strafte het pionoffer …h4?! gxh4 van zijn tegenstander af in een eindspel met ongelijke lopers (de witte h-pion liep door en was een blok aan zwarts been), en Migchiel won ook. Migchiel speelde zijn eerste KNSB-wedstrijd in ongeveer een jaar tijd, en om even ‘warm te lopen’ had teamcaptain Jan Hania hem aan bord 5 geposteerd. Het leek mij alsof Migchiel nooit weg was geweest, want hij speelde Roger Labruyère (een generatiegenoot en veelvuldig concurrent van Leandro Slagboom) vanuit de opening geleidelijk weg en strafte diens lange rokade vervolgens hardhandig af met een pionnenstorm + winnende aanval.

3-0 voor dus en waar sommige partijen zorgelijk leken, waren er ook een paar partijen die er erg goed uitzagen voor Philidor. Mede daarom bood Jan Hania zijn tegenstander remise aan in een stelling waar hij anders nog wel een tijdje door zou hebben gespeeld – ongeveer gelijk maar met nog voldoende aanknopingspunten om spel te creëren. Achteraf gezien misschien een ongelukkige keuze…

Hierna zette Purmerend de inhaalrace in. Jippe kreeg te maken met vroege agressie op de koningsvleugel, speelde waarschijnlijk wat te passief tegen en kon de aanval later niet meer keren. Addy moest zich ook gewonnen geven tegen de sterkste speler van Purmerend, Hing Ting Lai. Het ging jammerlijk fout in de tijdnoodfase nadat Addy hem vrijwel de hele partij goed tegenspel had gegeven en in bedwang had gehouden. Tenslotte verloor ook Erik. Het leek me dat hij de hele partij minder stond. Er ontstond een curieuze situatie waarbij beide spelers op een bepaald moment 2 dames op het bord hadden, maar nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond Erik teveel materiaal achter met slechte stelling.

3,5-3,5 dus, met ook deze keer nog 3 partijen bezig na de tijdscontrole. Van ondergetekende moest het niet komen, want na een paar slechte zetten in het vroege middenspel moest ik de rest van de partij een eindspel met pion minder (en later 2 pionnen minder) keepen. Ik kon de nodige problemen verzinnen voor mijn tegenstander maar uiteindelijk wist hij de vis op het droge te krijgen.

We hadden waarschijnlijk teveel verwacht van de partijen van Osama en Amir. Optisch stonden beiden erg goed na de tijdscontrole, maar in beide gevallen was er misschien wel voordeel maar geen winnend voordeel. Gek genoeg was er in beide partijen sprake van een situatie van toren+loper tegen toren+paard. Osama had toren+loper en kon een pion winnen, maar zijn koning stond zo ongelukkig dat hij in remise moest berusten.

Amir had toren+paard en stond een belangrijke pion voor. Naar eigen zeggen had hij echter in de tijdnoodfase reeds zijn winstkans gemist; hij koos voor de veilige optie waarna er met een slagenwisseling uiteindelijk teveel pionnen van het bord verdwenen. Vervolgens heeft Amir nog lang een eindspel van paard+pion tegen loper geprobeerd te winnen, maar dit eindspel bood geen realistische winstkansen.

Een jammerlijk resultaat want na de 3-0 voorsprong hadden we meer verwacht. En het zou mooi zijn als we een keer niet een slechte start maken in de KNSB-competitie. Het goede nieuws is dat er dit jaar geen enkel team echt bovenuit steekt; in principe kunnen we van iedereen winnen. Dat blijkt ook wel uit de uitslagen tot nu toe – op twee wedstrijden na is tot nu toe elke wedstrijd in 5,5-4,5 of 5-5 geëindigd. De teams in klasse 1A ontlopen elkaar niet veel.

Geef een antwoord