K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor boekt ruime winst op koploper Wageningen

Wat ik in het vorige verslag zei, dat de verschillen in klasse 1A niet zo groot zijn, bleek deze zaterdag overduidelijk. De nummer laatst (Philidor) tegen de koploper (Wageningen) zou op papier een moeilijke wedstrijd moeten zijn voor ons, maar niets was minder waar. Vijf overwinningen en slechts 1 verliespartij leidden tot een mooie en duidelijke 7-3 winst voor het thuisteam.

In wedstrijden tegen Wageningen is het altijd de vraag of Jan Timman bij de tegenstander meespeelt of niet. Dat scheelt toch vaak een bordpunt. Deze keer had de Nederlandse schaaklegende niet de reis naar Leeuwarden gemaakt. Hij kwam overigens nog wel ter sprake, maar daarover later meer.

De wedstrijd begon prima voor Philidor. Op de meeste borden was er nog niet veel aan de hand toen de tegenstander van Jan Hania plots een stuk weggaf. Wit speelde de zet f2-f3, positioneel gezien prima, alleen liet dit Dd4+ toe waarna het paard op c3 instond. Wit stribbelde met stuk minder nog een tijdje tegen, maar voor Jan was het niet lastig het volle punt binnen te halen. Een erg vroeg sinterklaascadeautje van Jans oude club.

Ruim voor de tijdscontrole vielen er ook twee remises te noteren aan borden 3 en 4. Osama’s tegenstander forceerde via een stukoffer remise door eeuwig schaak. Migchiel kreeg tegen Sander van Eijk in rap tempo een eindspel op het bord. Wit had een kwaliteit geofferd en kreeg hiervoor een toren op de 7e rij en actieve loper. Objectief gezien stond dit ongeveer gelijk. Migchiel moest in het vervolg een beetje uitkijken, want de witte koning werd erg actief in combinatie met een oprukkende vrijpion, maar hij wist de balans wel te houden.

In de tijdnoodfase vielen veel borden voor ons de juiste kant op. Erik stond een tijdje onder druk maar wist zijn stelling redelijk bij elkaar te houden. In het middenspel kreeg hij plotseling een kans die hij direct greep:

 

Addy herpakte zich van de twee nullen in de voorgaande rondes en won een prima partij tegen Erwin Oorebeek. Addy had vanuit de opening een gunstige stelling gekregen – de stelling was in het centrum en op de damevleugel gesloten, maar wit had op de koningsvleugel door g2-g4 te spelen een voordelige structuur verkregen. Zwart had waarschijnlijk beter passief kunnen afwachten, maar Erwin wilde actief tegenspel. Hij offerde op de damevleugel een pion en opende lijnen op de koningsvleugel met f7-f5. Dit pakte niet goed voor hem uit, want Addy kon veel beter gebruik maken van de geopende lijnen en diagonalen en kreeg een sterk, later winnend initiatief.

Verder moest Amir zich gewonnen geven aan bord 1 – in de opening kon hij van Oosterom goed bijbenen, maar in het middenspel bleek de IM toch een maatje te groot – terwijl Jan Boersma remise overeenkwam in een stelling waar hij misschien wat beter stond maar allerminst duidelijk was hoe hij het voordeel uit zou moeten buiten. Gezien de stand was remise een prima resultaat.

Na de tijdscontrole hadden we dus een 4,5-2,5 voorsprong, en zowel Jippe als ikzelf stonden inmiddels duidelijk gewonnen. De vraag was niet of Philidor ging winnen maar hoe groot de winst zou zijn.

Jippe had na de opening een ongeveer gelijke stelling: iets meer ruimte voor wit, maar zwart had een sterk loperpaar. Het begon fout te gaan voor zwart toen hij (mijns inziens zonder aanleiding) zijn zwartveldige loper voor het witte paard op e5 ruilde. Weg loperpaar, en bovendien ontstonden er gaten op de zwarte velden. Jippe borduurde hierop verder. Er kwam een eindspel van toren+loper op het bord waarin de pionstructuur erg voordelig voor Jippe was. Zwart probeerde het met een remiseaanbod, maar Jippe kon sowieso niet meer verliezen en stond inmiddels ook gewoon gewonnen. Na de tijdscontrole restte een gewonnen pionneneindspel (5,5-2,5).

Zelf was ik met voordeel uit de opening gekomen. Mijn tegenstander had het nadeel kunnen beperken tot verlies van de pion op h7. Hij probeerde echter deze pion te houden, en het middel bleek erger dan de kwaal. Ik kon het zwarte paard met meerdere opeenvolgende pionzetten opjagen, wat de inleiding tot een pionnenstorm op de koningsvleugel was:

 

6,5-2,5 en alleen Rein was nog bezig. Hij viel prima in op het 10e bord. Moest het merendeel van de partij stug verdedigen. Uiteindelijk ontstond er een eindspel van toren tegen loper met beide twee pionnen op de damevleugel. Hier had Rein een vesting, speelde echter onnodig zijn b-pion pion op waarna er een eindspel ontstond dat technisch gewonnen was voor zwart:

 

Het deed denken aan een eindspel van Jan Timman tegen Velimirovic waarbij de pionnen voor de partij met de toren nog ongunstiger waren vastgelegd. Timman wist dit evenwel te winnen. De partij is hier te vinden: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1142548. Voer voor de eindspelkenners.

In ieder geval een mooi resultaat, 7-3 winst op de koploper. Nu staan we 7e, twee matchpunten verwijderd van de 3e plaats, dat op dit moment bezet wordt door En Passant uit Bunschoten. Over drie weken kunnen we op bezoek bij dat team een goed vervolg geven aan de winst op Wageningen. En Passant is zeker ook geen makkelijke tegenstander, maar ieder team kan van ieder team winnen in deze klasse.

Geef een reactie