K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidorianen maken het Sipke Ernst lastig bij kloksimultaan

Grootmeester Sipke Ernst heeft het wereldrecord kloksimultaan neergezet door aan 47 borden te schaken en 35 punten te vergaren. De vijf partijen die hij verloor speelde hij allemaal tegen Philidorianen (en een bridger).

Oranjekoek met Philidor-verdediging.

Oranjekoek met Philidor-verdediging.

Ernst hield de kloksimultaan ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Koninklijke Schaakclub Philidor 1847, dat 19 november 2022 werd gevierd. Hij is oud-lid van de vereniging. ,,Ik heb belangrijke stappen in mijn schaakontwikkeling hier bij Philidor gezet”, zei hij voorafgaand aan de simultaan.

Zowel zijn 47 tegenstanders als hijzelf kregen twee uren bedenktijd op de klok. Hij moest dus binnen vier uur alle partijen spelen en 70 procent van de beschikbare punten halen: 33. Zijn tegenstanders varieerden in leeftijd en speelsterkte. Ongeveer een derde van zijn tegenstanders had een rating van 1900 of hoger.

Dat doel haalde hij: hij kwam uit op 74 procent. De 33 punten had hij om 22.13 uur binnen toen er op vier borden nog partijen gaande waren. Hij won 28 partijen, speelde er veertien remise, en verloor er vijf.

Sipke Ernst, wethouder Gijs Jacobse en Leo van Manen (vanaf links).

Sipke Ernst, wethouder Gijs Jacobse en Leo van Maanen (vanaf links).

De simultaan werd om 18:47 uur geopend door wethouder Gijs Jacobse, die de eerste zet verrichtte aan het bord van zwartspeler Eddie Scholl, het langst lid van de vereniging (sinds 1961) en Nederlands kampioen in 1970. Die partij werd vrij snel remise.

Eerste nul tegen een bridger

Nog geen drie kwartier later moest Ernst zijn eerste nul laten noteren. Hij gaf een stuk weg tegen Dick Lont, een ratingloze bridger nota bene (die ooit in het eerste van Philidor schaakte). De tweede nul kwam van een andere bridger: Auke van der Heide won eerst een dame voor een toren en een licht stuk en daarna nog een kwaliteit.

Vervolgens wonnen Harmen Visscher, Dik Kruithof en Erik Sparenberg hun partijen. “In de verliespartijen stond ik ook echt verloren”, analyseerde Ernst naderhand. “Het is niet zo dat ik partijen opgaf uit strategische overwegingen om meer tijd aan andere borden te hebben.”

Volgens zijn Strava-app had Ernst 6,5 kilometer gelopen langs de 47 borden. “Ik ben fit en het heeft fysiek geen impact gehad. Ik vond het iets minder zwaar dan ik van tevoren had gedacht.”

Hij hoopt dat hij een standaard heeft gezet. “Ik vind het een cool record. Ik hoop dat nu overal op de wereld schakers dit gaan proberen te breken en dat er een soort traditie ontstaat.”

Legpenning

Tijdens de receptie voorafgaand aan de kloksimultaan werd oud-voorzitter Kees van Straten tot erelid van de vereniging benoemd. Wethouder Jacobse reikte de Legpenning van de gemeente Leeuwarden uit. “175 jaar is niet niks. Dat is 175 jaar leren en presteren, maar vooral ook ontspanning en elkaar ontmoeten. Dat zijn essentiële bouwstenen voor de samenleving en daarom reik ik nu de Legpenning uit.”

Geef een reactie