K.S.C. PHILIDOR 1847

De laatste 4 philidorianen van de interne beker zijn bekend!

Cas – Maarten
Deze 2 hadden elkaar onlangs ook al getroffen in de ladder. Dit was een spannende wedstrijden waarbij Cas zeker mogelijkheden had, maar eindigde in een gelijkspel. Ditmaal had Maarten echter slechts 30 minuten, tegen de 2 uur van Cas. Echter kwam Maarten zo goed uit de opening, dat Cas al snel lang moest nadenken. Het leek me al vrij snel dat Maarten echt de betere kansen had, en Maarten kon het daarna verzilveren.

Migchiel – Leandro
De strijd van meester tegen pupil (ook al scheelt het tegenwoordig minder dan 100 ratingpunten) begon met een spaans. Gecombineerd met rokeren aan dezelfde kant werdt het een positiespel. Nadat Migchiel heel even niet correct speelde, zette Leandro zijn paard naar h4 vlakbij de koning en dreigde hierbij mat in 1. Migchiel maakte concessies en Leandro offerde direct daarna zijn loper (ook al kon deze eigenlijk niet worden aangenomen). Later in de wedstrijd kon Migchiel nog wel min of meer remise forceren, maar vertrouwde dit toch niet helemaal. Uiteindelijk had hij dit toch moeten doen, want Leandro kwam in een gewonnen stelling te staan, en Migchiel kon niks meer doen dan opgeven.

Oene – riemer
Op het bord verscheen een caro-kann waarna Oene ging voor een dubbele fiancetto. Nadat Oene op jacht ging naar wat pionnen, wist hij middels tactiek een dame tegen een toren te winnen. Echter had hij niet veel tijd meer op zijn klok, en probeerde Riemer maar zo stug mogelijk te verdedigen. Oene speelde het echter goed, en kon eerst zijn koning actief neerzetten, waarna een pion uiteindelijk de doorslaggevende factor was.

Harmen – Eddie
Ikzelf kon het opnemen tegen Eddie. Mijn tactiek was wederom om simpel maar solide te spelen, en het aan Eddie over te laten. De opening was niets verassends, en dit ging al snel om in een midden spel waarbij ik besloot om het loperpaar aan Eddie te geven. Daarna ‘verloor’ ik een pion, en werd er een loper voor mijn paard geruild. Na dit alles won ik mijn pion ook weer terug, en kregen we de volgende positie:

Hoewel ikzelf een vrijpion had, durfde ik deze nooit naar voren te zetten aangezien ik bang was dat de koning hem simpelweg zou opeten. Helaas was de zwarte koning net wat sneller in het midden, waarna ik voor het gelijkspel ging. Het voelde wel wat ongemakkelijk, aangezien ik af en toe variaties zag waarbij ik kon gaan verliezen, maar uiteindelijk viel het mee. Al met al is de wedstrijd vrijwel de gehele tijd in evenwicht gebleven, en was een remise dus ook wel de juiste uitslag naar mijn mening.

Hierbij zijn de halve finale: Maarten – Harmen en Leandro – Oene

Geef een antwoord