K.S.C. PHILIDOR 1847

Caissa 4½ -5½

DE VERKEERDE KANT

Door Jeroen Weggen

16-12-17
Caissa
2224
Philidor 1847 I
2205
5½-4½ 
1
Mie de, M. (Mariska) 
2270
Jong de, M. (Migchiel) 
2354
0 – 1
2
Ree , H. (Hans) 
2321
Scholl , E.C. (Eddie) 
2226
½ – ½
3
Brouwer , D. (Dennis) 
2196
Lijn van der, B.J. (Bas) 
2215
½ – ½
4
Wunnink , M.F. (Michael) 
2202
Lont , A.H. (Addy) 
2238
½ – ½
5
Roda Husman de, J. (Juan) 
2227
Struik , T. (Tjapko) 
2293
1 – 0
6
Bezemer , A. (Arno) 
2306
Weggen , J.V. (Jeroen) 
2209
1 – 0
7
Kikkert , R. (Robert) 
2249
Sparenberg , E. (Erik) 
2211
½ – ½
8
Hovenga , A. (Alje) 
2175
Boersma , J. (Jan) 
2057
0 – 1
9
Vroombout , E.G.A. (Enrico) 
2103
Heide van der, A. (Auke) 
2145
1 – 0
10
Arkel van, R.C. (Rogier) 
2195
Algra , J.M. (Jouke) 
2106
½ – ½

Het eerste leverde zaterdag een degelijke wedstrijd af tegen Caïssa, zeker beter dan de 7,5-2,5 oorwassing van vorig jaar in Amsterdam, maar aan het einde zaten we weer eens aan de verkeerde kant van een 5,5-4,5 uitslag.

Zelf verloor ik net als vorig jaar van FM Bezemer. Er kwam na zo’n 15 zetten een curieuze stelling op het bord; zowel wit als zwart kon niet meer rokeren. Voor mij was de vraag: moet ik mijn koning naar d8 of naar f8 spelen? Ik koos voor d8, om hem tegenover de witte Kd1 te zetten. Een paar zetten later bleek dat de verkeerde kant op te zijn. Mijn stelling stortte al gauw in.

Kort daarvoor had Erik voor remise getekend. Hij had door kunnen spelen maar voelde hoofdpijn opkomen dus hij had er geen moeite mee dat zijn tegenstander op zetherhaling aanstuurde.

Migchiel bracht ons op gelijke hoogte. Caissa had gevraagd of hij aan bord 1 tegen Mariska de Mie wilde spelen, zij doet namelijk een gooi naar een WIM-titelresultaat en heeft daar enkele titelhouders als tegenstanders voor nodig. Migchiel vond dat prima, maar gaf haar vrij weinig kans (zie partij).

Addy ontsnapte naar remise. Na de opening stond hij gewoon een pion achter met weinig aanknopingspunten, maar toen zijn tegenstander aarzelde sloeg Addy toe met een kwaliteitsoffer. Addy won de pion terug, stond natuurlijk wel een kwal achter maar had nu zo’n stelling opgebouwd dat het wit was die geen aanknopingspunten meer had: remise dus.

Ook Bas speelde remise – bij hem een wat regelmatiger verloop, alhoewel hij ondanks zijn geweldige nieuwe witrepertoire na de opening eigenlijk vrij weinig bereikt had. Dit repertoire heeft nu een score van 0 winstpartijen, 1 verliespartij en 6 remises. Waaronder een hoog aantal plusremises, dat moet wel vermeld worden. Ik twijfel er dan ook niet aan dat Bas dit jaar nog een viertal winstpartijen gaat scoren.

Na de tijdcontrole stond het 2,5-2,5, maar zag ik de bui al hangen. Auke en Tjapko stonden zorgelijk tot verloren, Jan Boersma zou gelukkig wel gaan winnen. Invaller Jouke en teamcaptain Eddie hadden beide misschien een plusje maar de winst was nog ver weg. Jan Boersma won inderdaad een knappe partij en zette ons heel eventjes op voorsprong (zie partij).

Auke had een koningsindiër waarbij zijn tegenstander een zwaar initiatief ontplooide. Na allerlei verwikkelingen stond Auke wel een pion voor, maar dit was een geïsoleerde dubbelpion, en zijn pionnen stonden eigenlijk aan de verkeerde kant van het bord (als ze op de koningsvleugel hadden gestaan was er weinig aan de hand geweest). Ook in het eindspel van 2 torens + loper tegen 2 torens + paard kwam hij dus onder zware druk. Zwart kon doodleuk oprukken met zijn vrije h-pion, en de witte stukken waren niet bij machte om deze tegen te houden: 0-1.

Zo stond het 3,5-3,5, waarbij Tjapko het onvermijdelijke zo ver mogelijk rekte en Eddie en Jouke verwoed op winst speelden. Eddie had in een ingewikkelde partij tegen generatiegenoot Hans Ree zeker in het middenspel enkele kansen gemist. Na de tijdscontrole ontstond een dubbeltoreneindspel waarin Eddie een pion voorkwam, maar dit bleek uiteindelijk net niet genoeg voor de winst.

Van Jouke heb ik van het middenspel weinig meegekregen. Na de tijdscontrole stond hij in een eindspel een stuk achter tegen een hoop pionnen. Zijn tegenstander had bovendien een vrijpion op de 6e rij. Maar toen wit deze pion gaf om de stelling af te vlakken kon Jouke in ieder geval niet meer verliezen. Er kwam namelijk de volgende materiaalverhouding op het bord: wit pion op a4 en 2 paarden; zwart pion op a5, een klontje pionnen op de koningsvleugel en 1 paard. Op een bepaald moment zou Jouke dus zijn paard voor de pion op a4 kunnen geven, waarna er alleen nog theoretische winstkansen voor de witspeler (die bovendien in tijdnood zat) zouden overblijven. De vraag was vooral, kon het klontje zwarte pionnen op de koningsvleugel wit voor genoeg problemen stellen? In de partij was dat niet het geval, waardoor het uiteindelijk in remise eindigde.

4,5-4,5 dus en Tjapko streed een verloren strijd. De opening behandelde hij niet helemaal correct waardoor hij een pion achterkwam. Deze heeft hij nooit teruggezien. De technische fase duurde erg lang, vooral door het taaie verzet van onze Struik, maar uiteindelijk bracht de zwartspeler de vis wel op het droge.

Op de speellocatie in Amsterdam konden we zeer goedkoop en zeer snel (en ook nog eens lekker!) nog een gezamenlijke maaltijd nuttigen, om vervolgens weer terug te keren naar Friesland. Misschien kunnen we de volgende wedstrijd een andere carpoolplaats afspreken dan Joure, want de chaos op het knooppunt daar is niet te overzien. Zeker in het donker op de terugweg duurde het een kwartier voordat we de uitgang van deze doolhof gevonden hadden; op een bepaald moment verdachten we onze teamleider ervan een spookrijder te zijn geworden. Maar hij reed gelukkig niet aan de verkeerde kant.

Het is verder te hopen dat Philidor 1 niet aan de verkeerde kant van de degradatiestreep eindigt, maar dan zullen we na de jaarwisseling er een serie stevige resultaten uit moeten persen. Voorlopig staan we op een 9e plaats met de nrs 7 en 8 één matchpunt boven ons.