K.S.C. PHILIDOR 1847

Sissa III 5-3

PHILIDOR 2 KLIMT NAAR DE ZESDE PLAATS

Door Siegbert de Jong; foto’s Jeroen Weggen

04-11-17
 SISSA 3
1957
Philidor 1847 2
1915
3-5
1
Rubingh , O. (Otto) 
2119
Etmans , M.D. (Maarten) 
2000
0 – 1
2
Groetzbach , D. (Daniel) 
2096
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2140
0 – 1
3
Walinga , E.J. (Eric Jan) 
1986
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1957
1 – 0
4
Salihbegovic , E. (Edim) 
1951
Berg van der, W. (Wessel) 
1967
0 – 1
5
Hemmes , M.J.W. (Maarten) 
1909
Kruit , E.A. (Erik) 
1876
0 – 1
6
Oude Brunink , E. (Elias) 
1883
Mulder , C. (Catharinus) 
1925
½ – ½
7
Hoekstra , C.A.H. (Carl) 
1873
Ploeger , P. (Pieter) 
1701
1 – 0
8
Sipkema , W.S. (Willem) 
1839
Lee van der, H.M. (Erik) 
1750
½ – ½

 

Het tweede behaalde tegen Sissa 3 zijn eerste overwinning in het nieuwe seizoen. Na de wedstrijden van afgelopen zaterdag kwam hiermee de tussenstand van alle Philidor-teams in de externe competitie (Philidor 1 tot en met 5 + het FSB-bekerteam) op één overwinning en elf nederlagen. Zo’n dramatische start zal wel niet eerder zijn voorgekomen. Philidor 2 maalde daar zaterdag echter niet om. Het was in de tussenstand in één keer van de tiende naar de zesde plaats geklommen. De opluchting was dan ook groot.

Maarten was na afloop zeer tevreden over zijn overwinning. Hij was goed uit de opening gekomen en wist zijn voordeel door lang te manoeuvreren uit te bouwen tot een verwoestende aanval. De aanval van zwart op de koningsvleugel sloeg niet door en wit kon op de damevleugel en het centrum doen wat hij wilde. Het was dan ook een lust voor het oog. Pieter en Erik L. vielen in. Voor beiden was het een historische middag. Erik behaalde zijn eerste halfje in de KNSB. Hij had hier wel wat geluk voor nodig, want zijn tegenstander gaf in duidelijk betere stelling een kwaliteit weg. Ook voor Pieter was het een historische middag, want aan zijn ongeslagen status als invaller in de KNSB kwam na meer dan viereneenhalf jaar een einde. Hij kwam aanvankelijk mooi uit de opening, maar volgens teamgenoten die er iets van hadden waargenomen ging het daarna mis op de koningsvleugel. Catharinus had met een rustige remise na een Franse opening de score geopend. Erik K. behaalde zijn eerste overwinning. In een partij die aanvankelijk alle kanten op kon, bleek hij in de slotfase handiger dan zijn tegenstander en wist hij hem zelfs mat te zetten.

De partijen aan bord 2, 3 en 4 liepen alle drie uit op een eindspel met pluspion. Zelf wist ik het toreneindspel met pion minder niet te houden, maar aan de beide andere borden hadden wij gelukkig de pluspion. Jippe speelde tegen een jonge Duitse schaker: een hagelnieuwe aanwinst voor Sissa. Zo nieuw dat hij zich aan het begin van de wedstrijd nog moest voorstellen aan enkele van zijn teamgenoten. Jippe won een pion en wist het uiteindelijk mooi af te maken. Wessel was eerst een pion achtergeraakt, won er later twee terug, zodat hij nu zelf een pion voor kwam te staan. Het eindspel van K+T tegen K+T+pion leek mij remise. Geen probleem natuurlijk, want Jippe had de stand net op 3-4 gebracht. Dat Wessel zijn partij alsnog won, was een verrassing voor mij. Toen ik beneden het wedstrijdformulier moest ondertekenen, dacht ik zelfs dat er een fout was gemaakt. Het was toch potremise… Je verwacht in de KNSB niet dat een speler niet weet hoe hij een dergelijke stelling remise moet houden. Een welkome meevaller dus.

De maaltijd in een Indiaas restaurant in Groningen viel deze keer wel goed in de smaak, in tegenstelling tot die in Hoogeveen na de eerste ronde. Twee punten en ook nog een prima maaltijd: het was een uitstekende dag voor Philidor 2.