K.S.C. PHILIDOR 1847

Het Kasteel 1-7

PHILIDOR II BELEEFT OFF-DAY

Door Siegbert de Jong

25-11-17
Philidor 1847 II
1961
Het Kasteel
1737
1-7
1
Etmans , M.D. (Maarten) 
2000
Bekker , S. (Stefan) 
2326
0 – 1
2
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2140
Kooijmans , J. (Jermo) 
2295
0 – 1
3
Mulder , C. (Catharinus) 
1925
Berkel van, W.J.H. (Willem) 
2004
½ – ½
4
Berg van der, W. (Wessel) 
1967
Duin , R.E.J. (Ritchy) 
1824
0 – 1
5
Kruit , E.A. (Erik) 
1876
Rutjes , T. (Twan) 
1836
0 – 1
6
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1957
Massink , H. (Henk) 
1917
½ – ½
7
Netten van, F. (Franke) 
1936
Rutten , B.A. (Bram) 
1696
0 – 1
8
Popta van, H.D. (Hette) 
1885
Rossen , S. (Siebe) 
0
0 – 1

 

Het tweede trof afgelopen zaterdag een tegenstander (Het Kasteel uit Wijchen) die nog geen wedstrijd had gewonnen, op de ranglijst bij ons in de buurt stond en tot nu toe als enige team niet had weten te winnen van hekkensluiter Sissa 3. Toch presteerden wij het om met maar liefst 1-7 van dit team te verliezen.

De enige die tot nu toe in alle wedstrijden aan de goede kant van de score zit is Catharinus. Net als in de voorgaande wedstrijd was hij als eerste klaar en voor de vierde keer remise. Voorwaar een rots in de branding. Liever gezegd: een klein steentje, want wat het team daarna overkwam is bijna met geen pen te beschrijven. Een vloedgolf van ellende. Pas aan het eind van de wedstrijd – na zes achtereenvolgende nederlagen – wist uw verslaggever nog een halfje te scoren. Gedurende de gehele wedstrijd was ik op zoek geweest naar succes. Eerst voornamelijk voor mijn eigen score, maar op een gegeven moment bedacht ik dat een punt van mijn kant bittere noodzaak zou zijn om tenminste nog een matchpunt uit het vuur te slepen. Aan het begin van de avond zag ik van verdere winstpogingen af om niet de zoveelste te zijn die het onderspit moest delven.

Liefst drie spelers verloren voor het eerst: Maarten, Jippe en Franke. Het moest een keer gebeuren, maar alle drie tegelijk is natuurlijk niet erg handig. Maarten speelde tegen de hoogste ratinghouder van de hele derde klasse, die in het verleden voor Wageningen 1 diverse keren met ons eerste team in de slag was geweest. Geen schande om van zo iemand te verliezen. Het had trouwens helemaal niet gehoeven. Een blunder maakte helaas een einde aan de partij. Doodzonde, zoals Maarten zelf na afloop verzuchtte.

Ook Jippe had een sterke tegenstander, van bijna 2300. Maar als Jippe slecht staat of materiaal verliest, denk je altijd dat hij zich op een of andere manier nog wel weet te redden. Deze keer dus niet. Eerder waren in volgorde Wessel, Franke, Hette en Erik al onderuitgegaan. Wessel kwam in een Scandinavisch gambiet een pion voor, maar gaf deze later terug om het loperpaar te bemachtigen. Ik had er toen nog wel vertrouwen in. Een paar punten van de witspelers aan bord 4, 6 en 8 plus een stuk of wat remises en een of twee wedstrijdpunten zouden binnen zijn. Het ging bij Wessel net als bij bijna alle anderen helaas toch nog mis.
Franke zag zijn pion op d5 niet meer terug. De witte pion die nu op d5 verscheen groeide uit tot een dodelijke vrijpion die niet meer te stoppen was.

Hette had mooi spel vanuit de opening, bovendien een tegenstander die veel bedenktijd gebruikte. Op de 41ste zet miste Hette een duidelijke winst, wikkelde in plaats hiervan af naar een toreneindspel met een pion meer, maar wist hier niet meer uit te halen dan een verloren pionneneindspel (!). Balen dus! Hij wacht nu nog steeds op zijn eerste punten. Erik had vanuit de opening een lastige stelling gekregen, waarin zijn tegenstander rustig een aanval kon opbouwen. Het kostte Erik uiteindelijk twee pionnen.

Een totale offday dus, maar gelukkig zijn er nog vijf kansen om ons te handhaven. Wij houden dus hoop!