K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR 1 WINT BEREND NAUTABOKAAL

Nog niet zo lang geleden werd Philidor 1 kampioen van de hoofdklasse van de FSB en het won nu ook de dubbel door in de finale van de FSB-beker van Emanuel Lasker te winnen. Dankzij het bekerreglement, want de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Ook het vluggeren leverde geen winnaar op. Bij het bepalen van wie uiteindelijk de bekerwinnaar wordt valt eerst bord 4 af van de gewone partijen, wanneer dat remise wordt bord 3 en wanneer dat ook remise wordt bord 2. Dan blijft bord 1 over en daar had Migchiel zijn partij gewonnen. Het was dus liefst op drie manieren aan Migchiel te danken dat wij de beker mee naar huis konden nemen. Hij won niet alleen de gewone partij en de snelschaakpartij, maar hij was ook zo verstandig om aan het eerste bord plaats te nemen. Had hij op bord 2 gezeten en Erik aan bord 1, dan had Emanuel Lasker de beker gewonnen. De uitslag van de gewone wedstrijd vindt u hieronder.

Rating
Rating
Jong de, M. (Migchiel) 2247 Sijbesma, R. (Rienk) 2065 1 – 0
Sparenberg, E. (Erik) 2111 Ros, S. (Sikko) 2197 0 – 1
Roorda, C. (Cas) 1888 Viersma, M. (Murk) 1966 ½ – ½
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1895 Wiersma, T.J. (Tjalling) 2013 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2035 Gemiddelde Rating: 2060 2-2

Onder toeziend oog van zes Franeker professoren aan de wand kon de wedstrijd van start gaan. Migchiel was als eerste klaar. Hij won een aantrekkelijke partij tegen Rienk Sijbesma. Hij offerde in de ruilvariant van het Frans al snel een pion. Goed was het niet, maar na 13…Pa5 stond wit ineens weer uitstekend. Migchiel maakte het hierna mooi af (zie partij).

Erik koos op een gegeven moment voor actief spel i.p.v. een pion terug te slaan. Ik dacht dat het toreneindspel dat ontstond houdbaar was, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Tjalling Wiersma dacht tegen mij op een gegeven moment dat hij een stuk won, maar hij had de zwarte reactie overzien. Het leverde mij enkele zetten later pionwinst op. Wit had druk op d6 en op mijn onderste rij, zodat de pion voor toch weer verloren ging. Ik bood in het dame-eindspel dat op het bord kwam remise aan en dat werd gelukkig geaccepteerd, want wit stond nog steeds ruim voor op tijd. Cas speelde net als in de competitie tegen Murk Viersma en opnieuw kwam het Italiaans op het bord. Opnieuw veel gemanoeuvreer. De loper van Cas stond wat enige tijd hulpeloos toe te kijken op a3, maar kreeg later toch weer wat ruimte. Het einde heb ik gemist, omdat ik mij in de analyseruimte bevond. Het werd net als in de competitie remise.

Hier de uitslag van het vluggeren na afloop met elk drie minuten en twee minuten extra tijd per zet.

Migchiel-Rienk Sijbesma 1-0

Erik-Sikko Ros 0-1

Cas-Murk Viersma 0-1

Siegbert-Tjalling Wiersma 1-0

Wij speelden in De Bogt fen Guné in Franeker. Dit omdat de bekerfinale volgens eerder genoemd reglement op neutraal terrein gespeeld moet worden. Het voorstel om dit in Franeker bij Schaakclub Franeker te doen en op 25 april werd door beide teams gelukkig geaccepteerd. Jan Hibma reikte na afloop de beker uit.

Siegbert

Geef een reactie