K.S.C. PHILIDOR 1847

De strijd om het kampioenschap van Philidor

De play-off om het kampioenschap van Philidor is na twee maanden afgelopen. Dit jaar is er gekozen voor een top 8. Net zoals voorheen zijn deze 8 mensen geselecteerd aan de hand van de eindstand van de laddercompetitie. Helaas moest Maarten Etmans vanwege gezondheidsredenen het veld verlaten. Tevens is er dit jaar een wild-card: Jan Hania. Daarnaast spelen ook Erik Kruit, Erik Sparenberg, Oene Schriemer, Rein de Boer, Cas Roorda en Migchiel de Jong.

Ditmaal lijkt op rating Migchiel de favoriet. Hij heeft dit jaar sterk gespeeld, zowel intern als extern. Echter zijn de marges klein: 1 verliespartij kan je het kampioenschap kosten! Net als vorig jaar is het schema voor mij als wedstrijdleider weer een flinke puzzel geworden: vakanties, verplichtingen en meer zorgden voor flink wat roet in het eten. Voor de mensen die verder nog wat ophelderingen willen kan je de 1e helft vinden op Uitslagen play offs

Ik vindt het altijd fijn om te zeggen: iedereen heeft minstens één winstpartij. Erik Kruit eindigde mede door zijn winst op Rein op 1,5 punt. Onze voorzitter heeft naar mijn mening altijd een mooie manier van spelen, maar helaas moet iemand onderaan staan.

Gezamelijk met 2 punten staan Rein en Cas. Rein speelde gelijk tegen Erik S en Oene, maar wist korte metten te maken van Cas:

Cas wist te winnen van Erik K en degene die lange tijd het veld aanvoerde (in verband met de opbouw van de spanning in dit verslag vertel ik dat nog niet).

Een half puntje meer heeft Oene Schriemer. Oene was dichtbij de 3e plek, omdat hij wist te winnen van Cas en Erik Kruit. Daarbij komt ook nog een gelijkspel tegen Rein. Echter verloor hij het gevecht van Erik Sparenberg. Hierdoor wordt Oene 4e, terwijl Erik Sparenberg zijn 3e plek binnen heeft. Erik Sparenberg deed wat hem soort van werd verwacht: Hij versloeg de meesten (Erik K, Oene, Cas) leverde slechts een halfje in tegen Rein maar kon geen punten verzamelen tegen de top 2 van dit jaar.

Hierbij komt het kampioenschap neer op het volgende scenario: Het is 21 mei en het is de 2e inhaaldag. In de middelste rij staan 5 tafels met daarop 2 borden: Aan de ene kant is er Migchiel tegen Cas: Migchiel heeft op dat moment 4 ½ uit 5. Zijn tegenstander en tevens een van zijn pupillen: Cas. Aan de andere zitten Jan Hania en Rein. Jan heeft 4 uit 5. In verband met de regels heeft Migchiel aan een gelijkspel genoeg voor het kampioenschap. Jan moet in elk geval winnen om een kans te maken.
Na ongeveer 2 uur zijn Jan en Rein klaar. Rein probeerde nog wel wat maar Jan speelde het beter. Kijk zelf maar:

Hierdoor bleven Migchiel en Cas over. In de opening kwam Migchiel er beter uit. Cas kwam een loper voor te staan (dame, loper en toren + pionnen tegen dame + toren), maar Migchiel leek nog steeds een sterke aanval te hebben. Echter werden er ruilen geforceerd waardoor er een eindspel kwam met loper + pion tegen 2 pionnen. Migchiel bleef strijden maar Cas maakte geen fouten en dus gaf Migchiel op. Ik hoorde later ook dat halverwege Cas nog een remise-aanbod afsloeg. Een knappe prestatie van Cas.

Hierdoor kon ik zo rond middernacht Jan Hania feliciteren met het kampioenschap! Het is sneu voor Migchiel omdat hij zo’n goed seizoen had, maar je kan zeggen dat dat ook geldt voor Jan Hania.
Alle resultaten zijn te vinden op op deze pagina.

Geef een reactie