K.S.C. PHILIDOR 1847

Mid-Fryslan 7-1

De profeet

Door Franke van Netten

06-10-18  Mid-Fryslân 1738 Philidor 1847 2 2007 1-7
1 Schuurmans , F.W.L. (Frank) 1957 Vermaat , M.C. (Marcel) 2147 0 – 1
2 Koning , E. (Erwin) 1765 Nicolai , A.M. (Amir) 2081 0 – 1
3 Schadd , B.J. (Jan) 1865 Etmans , M.D. (Maarten) 2059 0 – 1
4 Koning , P. (Peter) 1841 Boer de, R. (Rein) 2031 1 – 0
5 Sparenberg , J. (Jeroen) 1743 Schriemer , O. (Oene) 1983 0 – 1
6 Boonstra , J.L. (Jan Lodewijk) 1680 Berg van der, W. (Wessel) 1993 0 – 1
7 Koning , F.M. (Femke) 1573 Netten van, F. (Franke) 1913 0 – 1
8 Frijlink , J. (Julian) 1480 Wind , E.T. (Egbert) 1849 0 – 1

 

Volgens de Britse historicus A.J.P. Taylor is voorspellen moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. Daarmee zal hij ongetwijfeld bedoeld hebben dat goed voorspellen moeilijk is – immers fout voorspellen is een stuk gemakkelijker.

Taylor kende onze Eelke niet want Eelke deed zaterdag voordat de wedstrijd Mid-Fryslan – Philidor 2 aanving een opmerkelijke voorspelling. Terwijl de meeste spelers wellicht nog op één oor lagen keek  Eelke  in zijn glazen bol en voorspelde doodleuk een 7-1 overwinning.

Toen wij zijn app van 8.30 onder ogen kregen was het duidelijk –  met deze voorspelling is sprake van een zekere druk want niemand wil dat ene verliespunt op zijn conto krijgen. Wel positieve druk want we gingen er eens goed voor zitten in het gezellige café Kromme Knilles in Akkrum waar Rein vooraf een enorme uitsmijter naar binnen werkte.

De fijne bediening en de prettige rustige sfeer deed vermoeden dat het een heerlijke schaak middag zou worden. En dat werd het ook. Opmerkelijk dat er maar liefst 3 keer een Bird opening op het bord kwam waar Erwin Koning, Peter Koning en Femke Koning bij betrokken waren.

Aan bord 1 nam Frank Schuurman het op tegen de in top vorm verkerende Marcel Vermaat. Marcel die “Gent nog in de benen had” met een meester resultaat – gaf Schuurmans geen enkele kans.

In de cruciale stelling ( de 13e zet  ) speelde Marcel heel mooi 0-0 de korte rokade wat het beste bleek te zijn. Toen Marcel later in de partij de dame kon winnen tegen loper en toren verkoos hij er toch maar voor om rustig een pion te winnen en af te ruilen en daarmee in een technisch gewonnen toreneindspel te komen. In beide gevallen was het gewonnen.

Die klus moest nog wel geklaard worden en Schuurmans die ook een rating heeft van ca 2000 vocht voor elk veldje. Veel spelers zouden niet verder gekomen zijn dan remise maar Marcel maakte het technisch op hoogstaand niveau af. Wellicht had Schuurmans eerder op moeten geven maar niemand die zich daar aan stoorde.

Ondertussen was ondergetekende al uit tegen Femke Koning die in de Bird opening de paarden op de verkeerde velden zette waardoor een snelle opmars van pionnen op de koningsvleugel de rest deden.

Aan bord zes zat Oene met knalrood hoofd zich in te spannen tegen Jeroen Sparenberg.  Na 16 zetten stond Oene zo goed dat het pijn aan de ogen deed. Toen we weer aan zijn bord kwamen, zagen we net zet nr. 21 verschijnen met een paardschaakje op f7! Het was gelijk uit want zwart verloor tenminste de kwaliteit en Jeroen gaf terecht op. De inspanning was dus wel op zijn plaats. Zie partij Oene.

Inmiddels dus 3-0. Terwijl de andere borden er steeds beter uit zagen leek een grote overwinning haalbaar – Maar hoe groot?

Onze Rein met zwart tegen Peter Koning was inmiddels in een onduidelijke stelling terecht gekomen van dame tegen toren en loper. Peter speelde de Bird opening en dat is met wit erg leuk vooral als je het goed kent. Met een dubbelpion en een vervelende diagonaal a1-h8 met een witte loper op b2 was een stelling ontstaan waar niemand met zwart zin in zou hebben gehad. Zou die enome uitsmijter een rol gespeeld hebben voor onze Rein?

We zullen het nooit weten maar feit is dat Rein hele vreemde zetten begon te spelen. Zo vreemd dat zijn tegenstander toen de partij nog volop aan de gang was, triomfantelijk in het cafe bij de tap ( de analyse ruimte ) riep:   ‘Ik ga winnen “!! Zie diagram Rein.

Reden voor alle spelers die daar zaten te analyseren om direct de speelzaal op te zoeken en de stelling van Rein te bekijken. Rein miste torenruil en moest met 2 torens en loper tegen zijn arme dame de hand schudden.
Zwart speelde in deze stelling het direct verliezende Da7. Na Ta1 is er niets te doen tegen de invasie via h8.
Na Txd1 Txd1 en Da5 is er niet zoveel aan de hand.

 

 

 

 

Omdat Wessel inmiddels ook had gewonnen was de stand 4-1 geworden in ons voordeel.

Wessel had met zwart een makkelijke middag tegen Jan Lodewijk Boonstra, speelde foutloos en was ook al voor vier uur klaar. Volgens Wessel had hij cadeautjes gekregen van zijn tegenstander.

Nog drie partijen te gaan. In één oogopslag werd duidelijk dat Egbert totaal gewonnen stond. 2 stukken voor en een heel makkelijke stelling waarin zijn tegenstander Julian Frijlink helemaal niets meer kon. Na een onnauwkeurigheid van wit op zet 10 sloeg Egbert meteen toe. Na eerst een stuk tegen 1 pion gewonnen te hebben kwam het zwarte paard als een inktvis op veld d3 terecht waarna het binnendringen van de toren op f2 op zet 20 aan alles een eind maakte.  Zijn tegenstander bleef echter doorspelen. Egbert met zwart maakte het goed af en deed geen vreemde dingen. Gewoon netjes uitspelen en geen enkele fout maken, zoals we van hem gewend zijn. 5-1.

Bleef over Amir en Maarten.

Maarten met wit tegen Jan Schadd had halverwege de partij al een behoorlijk overwicht  en kon de druk er goed ophouden. Een vrije g pion werd erg lastig voor zwart en bond 2 torens en dame. Het werd een soort wurggreep die Maarten toepaste. Desondanks bleef zijn tegenstander doorspelen en moest er dus volle concentratie blijven om er 6-1 van te maken. Gelukkig bleef Maarten opletten en moest ook de koning van zwart zich buigen en werd het daarmee 6-1.

Tot slot Amir:  Ook Amir kreeg te maken met de Bird opening. Een soort klassieke Bird zonder dat zwart g6 en Lg7 gespeeld werd maar in plaats daarvan e6 en Le7. Na 16 zetten had Amir inmiddels door slap spel van wit een vrije gedekte b pion op het bord staan.

Terwijl wit veel zetten verloor met een paard wat doelloos heen en weer sprong ontstond een stelling na 32 zetten waarin zwart niet meer kon verliezen. Beiden haalden nog een nieuwe dame maar dat bleek slechts een formaliteit. Met een volle toren meer was het wel klaar en enkele zetten later kon ook dit punt worden bijgeschreven.  Zie partij Amir.

Daarmee was het 7-1 geworden. Toen was het kwart voor vijf en besloten we met elkander naar onze huischinees te gaan. Daar schoof ook onze “profeet “Eelke aan en mochten we kennismaken met de sympathieke vriendin van Marcel. Met z’n tienen chinezen samen met Maarten die er gelukkig ook weer bij was hebben we heerlijk gegeten.

Wel benieuwd wat de volgende voorspelling van Eelke zal zijn. De thuiswedstrijd op 3 november tegen medekoploper Sissa zal spannend worden. Maar wij geloven in een  goede afloop en geloof is belangrijk want zoals de filosoof Paulus schreef:  “Geloof viert  de werkelijkheid van wat wordt gehoopt. En is het BEWIJS van gebeurtenissen die nog niet waarneembaar zijn.“

1 comments on "Mid-Fryslan 7-1"

Geef een reactie