Door Leo van Maanen

16-10-18  De Donger 2 1631 Philidor 1847 3 1606 1½-2½
1 Bernard Keizer 1673 Pieter Hoekstra 1658 1 – 0
2 Alle Vlasma 1646 Leandro Slagboom 1648 ½– ½
3 Reitze Koopmans 1615 Pieter Ploeger 1581 0 – 1
4 Jos Visser 1593 Leo van Maanen 1539 0 – 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste wedstrijd van het derde als viertal vond plaats in Dokkum. Het derde, de FSB had besloten om niet door te nummeren na de KNSB-teams omdat er tussen de KNSB en de FSB geen relatie meer zou zijn. Wie een goed idee heeft om deze verwarrende nummering in goede banen te leiden mag het Philidorbestuur daarvan op de hoogte brengen.
Het dank zij Leandro gemiddeld behoorlijk jeugdige team is ingedeeld in 2A en is qua rating een middenmoter  maar verrassingen zullen niet van de lucht zijn. De Donger 2 was op papier iets sterker maar daar was bij deze wedstrijd niet veel van te merken, voor hetzelfde geld was het 0-4 geworden.

Leo kreeg  1.b4 tegen zich, ontwikkelde al snel enige druk op de koningsvleugel en was als eerste klaar, 1-0. Leandro kreeg een mooie stelling maar was waarschijnlijk iets te gretig zodat de tegenstander naar remise kon afwikkelen, 1½ -½. Pieter kreeg een machtig centrum in de Pirc en later nog een mooie vrijpion op d6 die alleen ten koste van materiaal gestopt kon worden, 2½ -½. De wedstrijd was dus al gewonnen. Pieter H. had een prachtige stelling opgebouwd, de tegenstander kon geen vin meer verroeren maar ergens maakte hij een rekenfout waarmee hij de kwaliteit en een pion achter kwam,  2½ -1½.
Het moet gezegd, een viertal is wel overzichtelijk zeker voor de teamcaptain, minder administratie, maar één auto te regelen en een korter verslag. Er ligt wel meer druk op de spelers, een verliespartij kan nu veel meer gevolgen hebben voor het eindresultaat.