Aflevering 2  door Henk J. Bruinsma

Na acht ronden is het weer tijd voor een korte evaluatie. Maar eerst het volgende: wat een onderhoudend verslag van IM Jan Heerema over groep A in de Ladder. Het werd ook wel tijd, want tot op heden hoorde je niets uit de A-groep. Mooie en diepgravende analyses, maar ook interessante wetenswaardigheden. Nooit geweten dat Auke postzegels verzamelde uit Polynesië (de volgende keer een foto van Auke op de postzegelmarkt in Vlobrugge) en dat Oene met redelijk succes golft op Ameland ( de volgende keer een foto van Oene, met op de achtergrond het swingende Celebrety-koor dat ‘Golf, golf and swing that club’ ten gehore brengt). Die Jan Heerema lijkt me een schrijvende aanwinst voor de club. Van hem zullen we hopelijk interessante bijdragen kunnen verwachten in het volgende jaarboek.

Nog even iets anders: verleden week kreeg ik een uitnodiging van de Leden van de Club van 1847 om een voordracht te houden over het onderwerp ‘Schaken in groepsverband’ tijdens hun maandelijkse culinaire avond. Die royale uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan. Een erudiet gezelschap, een driesterren-menu, majeure wijnen en een passende locatie. De Club van 1847 wil exclusief blijven en probeert met alle mogelijke middelen aspirant-leden te weren. Naar mijn inzien is het hanteren van de absurd lage entreeprijs van € 18,47 dan ook een volstrekt verkeerd signaal. Mijn lezing viel gelukkig in goede aarde. Het werd een verrukkelijke avond. Ik heb genoten van het aangename gezelschap, de conversaties (Ulbe sprak o.a. over het 18e eeuwse Almeloos recht in hereditaire zin, Leo over de ontregelende invloed van algoritmen in de psychiatrische zorg en Eelke over de verwaarloosde picturale aspecten van failliete inboedels in de schilderkunst van de 19e eeuw), de variëteit aan schotels en de keuze van de wijnen. Parels zijn schaars, exclusief is exclusief. Daarom deze boodschap: meldt u vooral niet aan als lid van de Club van 1847. U bespaart u depressies, gezichtsverlies en ook nog € 18,47.

Het beklimmen van de Ladder blijft een enerverende aangelegenheid; zeker in de B-groep.

Onbetwist aan top staat nog steeds Kees, op de hielen gevolgd door Siem en Pieter. Henk is ook volop in de running, met achter hem, wonderlijk genoeg, Leo. Niet dat Leo niet kan schaken, dat hoort u mij niet zeggen, maar hij moest al drie keer afzeggen wegens vernissages en  dansfestiviteiten in Spanje en Portugal. Dan mis je toch wel je broodnodige punten, denk je, maar dat blijkt dan niet waar te zijn. Wolter staat op een mooie zesde plaats. Taeke klimt ook omhoog, maar dat is geen wonder, want hij heeft les van Wessel. Wim en Jan hebben zich, immer bescheiden, op een achtste en negende plaats genesteld. Derk is nog niet helemaal op streek; maar, mark my words, die komt wel terug. Hette had niet veel geluk door een paar veel te late afzeggingen van tegenstanders (schande! Daar komt Hette helemaal voor uit Heerenveen). Peter kiest wijselijk voor een wat lagere plaats op de ladder om daarna gewetenloos toe te slaan. Frederik staat op plaats 13, maar hij is totaal niet bijgelovig. Daarbij heeft hij ook nog les van Wessel, dus die gaat straks echt wel met sprongen vooruit. Dik is nog maar drie keer geweest; dat wordt koffieDik kijken. Wiebe, gediplomeerd Vijfde Stapper, moet nu toch echt gaan sprinten. Sytze is ook nog maar vier keer geweest en heeft de overige tijd gewerkt aan amusante en zeer leerzame verslagen van zijn Hoogeveentoernooi. (Schaakpraat). Jeppe en Joop konden ook maar vier keer komen; dat blijft nog spannend.

Van de Redactie van Skaakstikken heb ik helaas genoeg nog geen antwoord gekregen op mijn prangende vraag wat het themanummer van de volgende Skaakstikken is. Hoe kan ik me dan voorbereiden op een smakelijk artikel? Er gaan geruchten dat de volgende thema’s circuleren: ‘Gaat het bij een schaakclub om de gezelligheid of om het schaken?’; ‘Skaakbarsten of Skaakstikken’ en ‘Paardenkoppen, dameskapsels en valstrikken’. Maar wat koop ik voor circulerende thema’s? Niks, toch? Nou dan.

Tot zover de stand van zaken in de B-groep. Mijn diepgravende analyses van de gespeelde partijen (misschien ga ik voor advies toch even naar IM Heerema) zullen volgende keer aan de orde komen (Fritz heeft geen zin).