Honderd procent en koude bitterballen

door Kees van Straten

Afgelopen dinsdag, 30 oktober, stond Migchiel, als clubkampioen, voor een keur aan strijdlustige schakers.  Waren er ook jeugdschakers bij?

Migchiel: “Welzeker, Thijs Scholte, Adam Shlomo en Leandro Slagboom durfden de confrontatie aan en dat deden ze niet onverdienstelijk! Thijs verloor de eerste partij maar bood in de tweede partij (met wit!) goede tegenstand, totdat hij pardoes mat achter de paaltjes werd gezet. In het begin lukte het Adam nog goed tegen te spelen, maar later moest ook hij zijn koning omleggen. Leandro is natuurlijk al een tijd een ander verhaal! Volgens mij heeft Leandro een gouden schaaktoekomst voor zich. Zo won hij  in het weekend van 27-28 oktober de B groep van het Eijgenbroodtoernooi, waar hij alleen de laatste ronde een half brood moest inleveren. Dit leverde hem € 500 op! Bij de simultaan speelde hij een goede partij, maar overzag uiteindelijk dat de zwarte dame na zijn blunder f5-f4 niet meer naar g5 keek. Toen kon ik met een schaakje een toren winnen, dus einde partij”.

Tot zover de jeugd. Maar hoe ging het bij de senioren?

“Wiebe Fraanje had een introducé meegenomen, Erik. Wiebe moest al vroeg de kwaliteit inleveren en ondanks hevig tegenspartelen stond de eindstand vast. Erik hield het langer vol, maar materiaalwinst was uiteindelijk genoeg voor mij. Peter Venhuizen speelde in de eerste partij niet zo goed en moest al snel een stuk inleveren. Hij gaf er gelijk de brui aan. In de tweede partij verraste Peter me met een schaakje en kon op die manier een kwaliteit redden. Toen hij dat niet deed, won ik niet alleen een kwaliteit terug, maar kon ik ook met een aftrekschaak de dame winnen. Derk Stegeman maakt het me altijd lastig. In de eerste partij had Derk goede kansen op remise, maar na een paar snelle rondes kwamen de fouten en moest Derk opgeven. In de tweede partij ging het ook aanvankelijk goed, maar moest hij weer zijn koning omleggen. Tegen Gerard Baars kwam ik een kwaliteit voor. Misschien had Gerard ergens kansen op remise, maar op het eind bleef ik de kwaliteit voor en had ik ook nog een paar pionnen gesnoept. Jeppe van Bon kwam twee pionnen achter. Dit leek me een gelopen koers. Jeppe vocht echter als een leeuw. Toen ik met een promotiecombinatie een stuk won, moest Jeppe toch opgeven. Teake Stavenga kon lange tijd gelijke tred houden. Een zogenaamde “rooklift” in combinatie met paard en dame werd hem echter te veel. Frederik Verf is een aanwinst voor de club. In de eerste partij maakte hij pas in het verre middenspel een fout en gaf gelijk op. Nu kon hij met wit een tweede partij spelen. Hij bezorgde me tot het allerlaatst een lastige kluif. Toen hij als enige overbleef lukte het me om ook de tweede partij te winnen”.

De simultaanspeler moet je vanzelfsprekend regelmatig een drankje en een hapje aanbieden. Tijdens de nabespreking met Frederik c.s. ging Migchiel zo op in de bespreking van allerlei varianten, dat ik tot drie keer toe moest melden dat de bitterballen zo langzamerhand koud werden, voordat die culinaire boodschap tot hem doordrong.

Was er dan werkelijk niemand die Migchiel vloerde? Migchiel: “Het antwoord is: nee. Pieter Ploeger kwam wel erg dichtbij! Toen ik mijn koning in het midden moest laten, vreesde ik dat ik het niet meer zou redden”. Na de partij vonden Migchiel, Catharinus en Erik snel de winst voor Pieter. “De zet die Pieter speelde leek echter nog sterker. Ik had nog een mooi dame-schijnoffer op het oog. Dit werd Pieter uiteindelijk te veel en lukte het hem ook niet meer om er een remise uit te halen. Zo kon ik mijn 100% score behalen! Het was een gezellige en sportieve avond”!

Migchiel, van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie! Tot volgend jaar?

 

Frederik en Bram

Jeppe en Taeke

Derk en Peter

Wiebe en Erik