K.S.C. PHILIDOR 1847

Heerenveen 2 1-3

Wie is die Man met de Gele Pet?

door Kees van Straten

06-11-18 Philidor 4 1526 Heerenveen 2 1588 1 3
1. Danny de Vries 1540 Dennis Pieck 1712 0 1
2. Derk Stegeman 1533 Roelof Klinkers 1633 1 0
3. Sytze Faber 1524 Wiebe Oppenhuizen 1541 0 1
4. Kees van Straten 1505 Peter Doetjes 1467 0 1

Het was volle bak, dinsdagavond 6 november. De jeugd krijgt les en speelt een interne competitie. Ouders/begeleiders zijn alom aanwezig. Meester Wessel geeft les aan volwassenen. En als klap op de vuurpijl zijn we ook nog gastheer voor vijf FSB-teams.

Van links naar rechts: Taeke (doet Stap 3), Rob (net gestart met Stap 2, Frederik (Stap 2) en Petra (Stap 2). Wessel heeft alles onder controle. Marrit, onze secretaris, was verhinderd (zij doet Stap 3).

Al om kwart over zeven komt een man met een onopvallende gele pet de speelzaal in. Kijkt spiedend in het rond, gaat even zitten, maant mensen om ruimte te maken en vraagt aan de bevoegde instanties wanneer de zaal klaar kan worden gemaakt voor de schakers van de FSB-competitie. Dat kan ongeveer om vijf over half acht.

Precies op tijd schuift hij tafels aan elkaar, zet borden en stukken klaar en programmeert de klokken. Hij ontvangt de FSB-spelers en noteert de opstellingen. Deze man straalt gezag uit. Hij spreekt een strak welkomstwoord uit, met de mededeling dat alleen al bij het vermoeden van de aanwezigheid van een mobieltje de nul al genoteerd is. Dat u het maar weet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sytze zat naast me en vroeg me verwonderd: ”Wie is die man?”

Ons eerste team speelde tegen Schaakwoude 1, het tweede tegen Westergoo 1, het derde tegen Schaakwoude 4, het vierde tegen Heerenveen 2 en het vijfde tenslotte tegen Bakkeveen 5.

De captains van de teams schrijven hun eigen verslagen, ik hou me kort bezig met de inspanningen van het vierde.

Danny kreeg Dennis Pieck tegenover zich. Geen kleine jongen. Toch hield Danny het spannend; hij bleef als laatste van ons team aan het bord gekluisterd. Maar ja, lang blijven zitten is geen garantie voor een succesvolle operatie. De eerste nul was binnen.

Onze captain Derk speelde tegen Roelof Klinkers. Toen ik op een gegeven moment Roelof triomfantelijk iets uit zag leggen aan Derk, vreesde ik het ergste. Gelukkig had Derk gewonnen, maar Roelof had hem erop gewezen dat een mat al eerder mogelijk was geweest en dat wilde hij graag even laten zien. Gelijke stand.

Sytze had het moeilijk tegen Wiebe Oppenhuizen. Tot ver in het middenspel ging het redelijk gelijk op. Helaas verslikte Sytze zich en binnen zeer korte tijd stond hij straal verloren. De tweede nul was binnen.

Op bord vier zat ik zelf, met tegenover me Peter Doetjes. Ik kwam wel lekker uit de opening, maar na een totaal verkeerd paardenoffer was het wel bekeken. De derde nul.

Bij het melden van de uitslagen was de man met de gele pet niet geamuseerd.

Maar met of zonder gele pet en ongehinderd door een valse start van het nieuwe seizoen, gaan we opgewekt verder. Nieuwe kansen, nieuw geluk.

Naschrift van de redactie:

Bij het melden van de uitslag was de ontreddering op het gezicht van de melder af te lezen:

 

 

 

 

 

Geef een antwoord