K.S.C. PHILIDOR 1847

Hing Ting Lai wint 36e Waling Dijkstra rapidtoernooi

door Eddie Scholl

Al bestond het grootste deel van de deelnemers ook dit jaar weer uit Friezen, het 36e Waling Dijkstra toernooi in Tresoar trok toch ook weer heel wat  schakers van buiten de provincie aan, al waren er dit keer geen buitenlanders onder. Onze Russische knuffelgrootmeester Wladimir Epishin, die de laatste jaren steeds met veel succes acte de présence had gegeven, had niets van zich laten horen. Ook waren er geen telgen van de schaakfamilie Van Foreest. En onze eigen Friese kampioen Migchiel de Jong ontbrak: hij was actief in Duitsland. Maar wie er b.v. op zaterdagmorgen wel vroeg voor uit hun bed waren gekomen, dat waren het snelschaak- en rapidfenomeen IM Hing Ting Lai uit Amsterdam (de laatste jaren ook actief op de Dokkumer schaaknacht) en GM Erik van den Doel uit Leiden. Zij waren de grote favorieten voor de eindzege in de A-groep, want andere titelhouders hadden zich niet gemeld.

Merkwaardig was dat ditmaal de B-groep veel meer deelnemers telde dan de A-groep, 47 tegen 20, terwijl in voorgaande jaren de aantallen bij de gekozen ratinggrens van 1800 meestal ongeveer in evenwicht waren. Er zijn ook wel eens meer jeugdspelers geweest dan de drie die nu aan de start verschenen. Voor de 11-jarige Qing Harms uit Drachtstercompagnie was het zijn eerste echte schaaktoernooi; de eveneens 11-jarige Groninger Arjan de Vries loopt al wat langer mee.

Tresoardirecteur Bert Looper vertelde bij de opening over de centrale plaats die de denksporten in Trsoar toegewezen hebben gekregen en las een schaakgedicht voor van de Friese dichter/schrijver Reinder van der Leest, winnaar van de Gysbert Japicxpriis, de hoogste Friese literaire onderscheiding. Zijn portret keek vanaf de erewand in de speelzaal mee.

En natuurlijk ontbrak onze trouwe sponsor Waling Dijkstra niet. Ditmaal deed zijn jongste dochter Veerle de eerste zet van de partij tussen Erik van den Doel en Oene Schriemer, waarna op teken van wedstrijdleider Erwin Denissen de klokken konden worden aangezet.
Eén bekende verschijning in de organisatie moest dit keer verstek laten gaan. Eelke Heidinga, als ict-er al jaren de vaste kracht achter de schermen en als beproefd toernooifotograaf ook voor de schermen actief, had andere (artistieke) verplichtingen. Het ict-werk was nu uitbesteed aan Wim Ykema, die zich kundig van zijn nieuwe taak kweet.

In de A-groep bleken Hing Ting en Erik inderdaad veel te sterk voor de rest van het veld. Na twee overwinningen in de beginronden, remiseerden ze in de derde ronde met elkaar, waarna ze al hun tegenstanders in de volgende ronden vrij geruisloos van het bord zetten. Totdat in de laatste ronde de Groninger Fons van Hamond de grootmeester op aardige wijze de voet dwars zette en remise afdwong, er daarmee voor zorgend dat Hing Ting Lai alleen op de eerste plaats eindigde.

Op grote afstand van het tweetal titelhouders deelden de Groninger Rik Brandenburg en onze eigen Erik Sparenberg de derde/vierde plaats. Rik, de oudere broer van GM Daan Brandenburg – beiden hebben een Philidorverleden – is al jaren geen lid meer van een club, hetgeen zijn prestatie des te opmerkelijker maakt. Ook Erik Sparenberg speelde een goed toernooi. In de laatste ronde wees hij Addy Lont, die na vijf ronden 4 punten had, maar door het verliezen van zijn laatste drie partijen toch buiten de prijzen viel, terug. Een half punt lager finishten Selwin Keuning van SC Sneek, Fons van Hamond en onze eigen Jippe Kamstra en Jan Hania. De  ratingprijzen voor de spelers met een rating kleiner dan 2000 gingen naar Rik Brandenburg en Fons van Hamond.

De strijd in de veel dichter bezette B-groep leverde een verrassende winnaar op. Harmen Visscher uit Leeuwarden, clubloos en met een laatst gemeten rating van 1192, liet het hele veld overtuigend achter zich. Hij stond alleen aan Renske Hania een half punt af. In de laatste ronde rekende hij nog af met zijn laatste concurrent Theo Dijkstra uit Emmen. Zijn TPR van meer dan 2000 wijst er op dat hij heel wat sterker speelt dan zijn rating deed vermoeden. Ilja Tardijn uit Amsterdam en Pravin Kumar van Schaak Combinatie Leeuwarden deelden met de mooie score van 6 uit 8 de tweede/derde plaats. Weer een halfje daarachter eindigde het viertal Yaser Alhanan (Burgum), Dennis Pieck (Heerenveen), Theo Dijkstra en Alexander van Setten (Meppel).

In de ratinggroep voor spelers met een rating tussen de 1490 en 1640 waren de prijzen voor Yaser Alhanan, Daan Visscher (Olterterp, de oudere broer van Harmen en eveneens clubloos) en Theo Dijkstra. De eerste prijs in de ratinggroep voor spelers met een rating kleiner dan 1240 was uiteraard voor Harmen Visscher. De 11-jarige Arjan de Vries werd keurig tweede en vaste deelnemer Ton Bontsema uit Haren derde.

Arbiter Erwin Denissen moest enkele malen handelend optreden; hij wist de paar onenigheden, veroorzaakt door een al dan niet terechte remiseclaim of het doen van een onreglementaire zet, op tactische wijze in de kiem te smoren. Wij als organisatie kijken terug op een geslaagd toernooi.

Bekijk hier de Foto’s


Geef een reactie