K.S.C. PHILIDOR 1847

ASV 6½-3½

DE GLAZEN BOL VAN EDDIE

Door Jeroen Weggen

24-11-18 ASV 2142 Philidor 1847 2195 3½-6½
1 Bus , T.G. (Tom) 2098 Jong de, M. (Migchiel) 2321 0 – 1
2 Vries de, E. (Eelco) 2239 Scholl , E.C. (Eddie) 2202 ½ – ½
3 Vogel , J. (Jaap) 2160 Sparenberg , E. (Erik) 2249 1 – 0
4 Verhoef , P.F. (Pieter) 2074 Lont , A.H. (Addy) 2239 ½ – ½
5 Rijn van, W.A. (Wouter) 2111 Lijn van der, B.J. (Bas) 2236 0 – 1
6 Wilgenhof , O. (Otto) 2136 Hania , J. (Jan) 2149 0 – 1
7 Beeke , B. (Bob) 2281 Boersma , J. (Jan) 2124 1 – 0
8 Hoogland , D. (Dirk) 2071 Weggen , J.V. (Jeroen) 2192 ½ – ½
9 Boel , P. (Peter) 2098 Kamstra , J.A. (Jippe) 2101 0 – 1
10 Schleipfenbauer , F. (Frank) 2147 Heide van der, A. (Auke) 2135 0 – 1

De voorbereiding voor de uitwedstrijd tegen ASV uit Arnhem begon met het volgende mailtje van de teamleider:

“Na raadplegen van een glazen bol (nog een oud familiestuk) kom ik tot de volgende opstelling: Migchiel – Eddie – Erik – Addy – Bas – Jan H. – Jan B. – Jeroen – Jippe – Auke.

…Het kan deze keer niet mis gaan, zo voel ik in al mijn vezels.”

En dat hebben we geweten! Binnen no-time stonden we 4-0 voor, nog voor de tijdscontrole werd de winst in de wedstrijd binnengehaald, en uiteindelijk stond er 6,5-3,5 voor Philidor op het scorebord. Bovendien waren we al iets na 17:00 klaar, na krap vier uur spelen! Ongetwijfeld allemaal dankzij de tactische opstelling die onze captain had uitgedokterd.

In tegenstelling tot de uitwedstrijd in Nijmegen was iedereen vandaag ruim op tijd. Het zal wel gescheeld hebben dat de speelzaal pal tegen de A12 aan lag. Overigens een mooie en sfeervolle plek waar het gezellig was; ASV heeft 5 teams in de KNSB-competitie, en ze speelden deze ronde allen een thuiswedstrijd.

Dan de wedstrijd. Zoals gezegd ging het hard. Al na 2,5 uur spelen deelde Philidor de eerste tikken uit. Volgens mij was Jippe als eerste klaar. Hij pakte de nonchalante opening van Peter Boel strak aan.

Overigens wist Jippe tijdens zijn partij ook nog eens een wiskundig probleem op te lossen. In de autorit naar Arnhem had Bas het volgende probleem gedeeld: abcd x e = faaaa. Elke letter (behalve de x) staat voor een cijfer; welke cijfers zijn abcdef?

Na Jippe wist ook Jan Hania zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Ook in dit geval een eenzijdige veegpartij.

Niet lang daarna bracht Bas de stand op 3-0. En ook hier was sprake van een partij met eenrichtingsverkeer. De creatieve opening van zwart (1. c4 d5?!) bracht hem niet veel goeds. Bas kreeg het centrum en een ontwikkelingsvoorsprong, speelde e4-e5 om het zwarte paard van f6 weg te jagen, parkeerde loper en dame op de b1-h7 diagonaal en kreeg zo al gauw een winnende aanval.

Net als vorig seizoen speelde Migchiel aan bord 1 tegen Tom Bus. Destijds was het een snelle remise in de laatste ronde; nu, met verwisselde kleuren, kreeg Migchiel een prettige stelling uit de opening (via zetverwisseling een Maroczy-opstelling tegen de Siciliaanse draak) en speelde zijn tegenstander vervolgens weg.

Ondergetekende stond in een soort Hollandse partij een tikkeltje minder en kon bovendien geen goed plan vinden. Uiteindelijk werden de nodige stukken afgeruild en ik bood, met zicht op een iets minder eindspel, remise aan. Ondanks de stand in de wedstrijd (4-0 achter) nam wit het aanbod aan. Mij hoor je niet klagen.

Vlak hierna bracht Auke van der Heide de 5,5-0,5 op het bord en daarmee was de winst in de wedstrijd binnen. Auke stond lange tijd onder druk, maar kon zich goed verdedigen. Bovendien had hij behoorlijk voordeel op de klok verworven. Wit kwam vervolgens met een dubieus plan (h3 en g4) waarna Auke het initiatief beslissend over kon nemen. Achteraf bleek echter dat wit misschien iets te vroeg had opgegeven.

Overigens was de wedstrijd niet geheel vlekkeloos voor Philidor. Erik verloor op onbenullige wijze een pion en daarmee uiteindelijk zijn partij. Jan Boersma bood goed weerstand tegen Bob Beeke, de sterkste speler van ASV, maar ging in de tijdnoodfase ten onder.

Na de tijdscontrole stond het 5,5-2,5 en waren Eddie en Addy nog bezig. Addy behandelde het Siciliaans met Lb5 (deze variant zal ongetwijfeld populairder worden nadat Caruana hem verschillende keren gebruikte tegen Carlsen) prima, stond nooit slechter, en leek in de tijdnoodfase in het voordeel te komen. In het eindspel was het voordeel echter te klein om iets van te maken.

Eddie speelde net als vorig jaar met zwart tegen Eelco de Vries. Destijds speelde hij Eelco op prachtige positionele wijze weg. Deze zaterdag kwam Eddie opnieuw beter te staan, maar het bleek in het dameeindspel niet voldoende voor de winst.

Nu staat Philidor 1 met 3 punten uit 4 wedstrijden op een 6e plaats. Uiteraard moeten we nog wat meer punten sprokkelen om ons veilig te spelen. Daarbij lijkt mij dat het wedstrijdschema ons niet helemaal gunstig gezind is. De komende twee rondes spelen we tegen Paul Keres (thuis op 15 december) en DSC Delft (uit, 9 februari) – twee teams waar we niet bij voorbaat kansloos tegen zijn, maar wel duidelijk de underdog. Daarna volgen in de laatste 3 rondes nog teams waar we de punten tegen zouden moeten pakken: Max Euwe, Purmerend en Wageningen staan 7e, 9e en 10e en hebben gemiddeld een vergelijkbare of lagere gemiddelde rating dan Philidor.

Aan de andere kant: vorig seizoen speelden we 5-5 tegen Oud Zuylen, dat destijds 2e stond op de ranglijst, en vervolgens ook 5-5 tegen de nummer 1 en latere kampioen Charlois Europoort. Dus misschien moeten we juist tegen Paul Keres en DSC Delft de punten gaan pakken. We gaan het in ieder geval proberen.

Geef een antwoord