K.S.C. PHILIDOR 1847

Jurjen Tolsma 4-0

Door Eelke Heidinga

06-12-18 J. Tolsma 1787 Philidor 2 1976 0 4
1. Piet Hoogland 1822 Marcel Vermaat 2159 0 1
2. Bouke Woudstra 1831 Oene Schriemer 1995 0 1
3. Andrew Weltevreden 1754 Eelke Heidinga 1899 0 1
4. Geert Nicolay 1742 Egbert Wind 1851 0 1

 

Ook de derde wedstrijd van Philidor II (FSB) werd soepel gewonnen. Deze keer was Britsum de plaats van handeling, toch zeker 10 minuten rijden. De mannen van Jurjen Tolsma hebben daar een klein maar leuk clubje. Weliswaar samen met dammers, maar dat zij hen vergeven.

Egbert speelde een zijvariant in het Siciliaans waar wit een dame kan geven voor twee torens, volgens de puntentelling zou dat uit moeten kunnen. Maar ik heb een groezelig Duits boekje over deze variant waarin staat: “14. Dxa8? Ein zweifelhafter Zug! Es kann nicht sinnvoll sein die Dame für zwei Türme zu geben und dann um remis kämpfen zu müssen.”
Ik had deze variant nog nooit op het bord  gezien, de witspelers durven het niet aan. Egbert toonde aan dat dit terecht is en het Duitse oordeel klopt: hij kreeg een stevig initiatief en won soepel.

Marcel won in de opening een pion met een klassiek schijnoffer: Lxh6. Hij moest nog even nauwkeurig spelen maar dat is hem wel toevertrouwd. Hij won een tweede pion en toen de dreigingen de Stienser te veel werden boog hij het hoofd.

De Hollandse partij aan bord drie ging lange tijd gelijk op. Eelke veroverde wel wat kleine voordeeltjes: loperpaar, en versplinterde pionnenstelling bij zwart. Wit won een pion in het centrum, zwart meende er eentje terug te moeten pakken op de damevleugel. Daardoor bleef de zwarte koning onbeschermd; wit zette met zware stukken een aanval op die snel doorsloeg.

Het bord van Oene staat altijd garant voor spanning en vermaak. Onze captain Rein  was inmiddels ook gearriveerd (Kees: onze FSB-captain is Rein!) zodat het hele team volop kon genieten van de gebeurtenissen. “Een partij uit één stuk” was het commentaar na afloop. Daarbij dient wel met wijs- en middelvinger van beide handen een krabbende beweging gemaakt te worden. Het was niet allemaal correct, maar Oene dient een hoger doel: vermaak van het publiek. Chapeau!

Volgende ronde de kraker tegen DTK. De captain overweegt een trainingskamp.

Geef een antwoord