Door Eelke Heidinga

05-02-19 Philidor 2 2028 WES 1 1815 ½
1. Marcel Vermaat 2166 Fokke Jonkman 1993 1 0
2. Rein de Boer 1988 Wouter van de Griendt 1923 ½ ½
3. Oene Schriemer 2045 Edwin Fabriek 1798 1 0
4. Eelke Heidinga 1911 Tagi Nadjafov 1547 1 0

In de achtste finale van de Friese Beker speelde Philidor II tegen WES uit Wolvega. Als je alleen naar de uitslag kijkt kun je denken: soepele overwinning! Maar niets is minder waar.

Op de partijen aan borden 1 en 4 was niet zo veel aan te merken.  Bij Marcel kwam een draakachtige opstelling op het bord met tegengestelde rokades. In dit soort stellingen is Marcel levensgevaarlijk, zo ook hier. Hij sneed er redelijk soepel doorheen. De opening bracht Eelke aan bord 4 niet de stelling die hij graag wilde. Het bleef van beide kanten een strijd om het initiatief. Eelke veroverde de d-lijn en kon toen afwikkelen naar een eindspel van goede loper tegen slecht paard. De loper snaaide er een paar pionnen af en dat was voldoende voor de winst.

Het spektakel kwam zoals wel vaker van de borden van Rein en Oene. Die jongens weten tenminste hoe je het publiek moet vermaken! Bij Rein, die achter de zwarte stukken zat, een wilde opening met veel aangevallen stukken en dames, vorken en tussenzetjes. Echt geen touw aan vast te knopen. Het leek me dat wit voordelig uit de opening kwam maar onjuist afwikkelde. In de loop van de avond zag ik vanuit een ooghoek dat zwart twee stukken voor stond, maar even later was het teruggelopen tot één stuk. En wit had een klontje pionnen dat gevaarlijk naar de overkant liep. Hoe ze het deden weet ik niet precies, maar uiteindelijk restte er voor wit een pion en voor zwart een paard. Moegestreden besloten de strijders tot remise.

Oene had wit en hij  kreeg een prettige drukstelling en dat is één van zijn vele specialiteiten. Dan ontwaakt de Petrosjan in Oene! Met kleine zetjes verovert El Tigre Oene terrein om uiteindelijk als een boa constrictor de tegenstander geheel uit te knijpen. Zo kennen wij Oene. Maar Oene heeft ook oog voor de toeschouwers! Die willen niet de hele avond naar hogeschoolschaak kijken. Die willen spektakel! En Oene schakelde toch over naar de spektakelmodus. Gezegd moet worden dat hij dit onderdeel van het schaken beheerst als geen ander. In de wandelgangen werd druk gespeculeerd. “Wit staat beter!” “Welnee, zwart wint achter elkaar!”  In een toreneindspel liep van beide partijen een pion naar de overkant. En met voor beide partijen minder dan een minuut op de klok werd in een dichte haag van toeschouwers de partij uitgespeeld. Na elke verrassende zet ging er een geroezemoes door de menigte gevolgd door “Ssssssst!”  Uiteindelijk was het zwart die de laatste fout maakte. Maar wat een gevecht! Heroïsch! En de tegenstander van Oene, Edwin Fabriek, die overigens prachtige foto’s kan maken, liep in de gang al weer te lachen. Karakter.

Zo liep deze bekerwedstrijd toch goed af voor Philidor 2. Bij de laatste 8 zitten twee teams van Philidor en twee teams van Lasker die elkaar geen van allen treffen in de kwartfinales.