Door Eelke Heidinga

09-02-19  HSP/Veendam 1954 Philidor 1847 2 1987 3½-4½
1 Riksten , P.H. (Peter) 2136 Vermaat , M.C. (Marcel) 2166 0 – 1
2 Havinga , B.J. (Johanan) 2004 Etmans , M.D. (Maarten) 2030 0 – 1
3 Heijnen , E.R. (Erwin) 2009 Schriemer , O. (Oene) 2045 1 – 0
4 Scharft , J. (Johan) 1961 Boer de, R. (Rein) 1988 ½ – ½
5 Wielenga , W. (Wiebe) 1922 Berg van der, W. (Wessel) 1998 1 – 0
6 Bontjer , B. (Bernard) 1896 Heidinga , E. (Eelke) 1911 0 – 1
7 Hoogeveen , R. (Rienk) 1901 Wind , E.T. (Egbert) 1875 0 – 1
8 Hadderingh , T. (Thale) 1800 Slagboom , L. (Leandro) 1879 1 – 0

De stand in de derde klasse A van de KNSB was voor de zesde ronde ongemeen spannend: drie ploegen bovenaan met 8 punten: Philidor II, Sissa en de Spassky’s. Sissa en de Spassky’s speelden tegen elkaar, Sissa won. Philidor II won ook en staat dus nu met Sissa bovenaan. Philidor II heeft 6½ bordpunten meer, een prettig steuntje in de rug. Het wordt een spannend competitieslot!
In de zesde ronde moesten we één van onze topscorers afstaan aan het eerste team: Amir. Het eerste wist deze geste niet naar waarde te schatten, want ze verloren dik in Delft. Ze staan nu negende, met nog wedstrijden tegen de nummers 7, 8 en 10 in het verschiet. Ze zullen het dus wel weer op het nippertje redden, zoals elk jaar. Maar het is te hopen dat dit zonder inbreng uit het tweede kan.

De wedstrijd in Hoogezand tegen Het Springende Paard / Veendam begon uiterst ongelukkig. Oene en Wessel, de beiden tot nu toe 5 uit 5 hadden, verloren beiden. Wessel kreeg in een bekende gambietopening een pion toegeworpen; het leek aardig voor wit maar de stelling was toch wat brokkelig. Zwart profiteerde goed, won een kwaliteit en even later de partij.

Oene blijft onze zonnige optimist, hij speelt zijn hele leven al vrolijke gambieten en blijft dat doen. Het geeft leuk spel – maar soms zit het tegen.

Rein speelde een voor hem vervelende partij. Hij verloor in het middenspel een pion en moest de rest van de partij keepen. En daar zit je dan de hele middag tegen een slechte stelling aan te kijken. Gelukkig is ook Rein gezegend met zonnig optimisme en een krachtige natuur; hij rechtte de rug en stond pal. Wit kon er niet door komen en de partij werd remise. Uiteindelijk erg belangrijk voor de eindstand, dus Reins middag liep toch goed af.

Op dit moment dus 2½- ½ achter. De overige partijen haalde allen de 40 zetten. De partij van Eelke begon rustig maar werd steeds scherper. In de tijdnoodfase gooide wit de boel open en leek zwart te overrompelen. Eelke vond de enige uitweg en vervolgens liet wit de stelling door zijn vingers glippen. Ha!

Op bord 1 de clash der giganten: de beide 2100+-spelers tegen elkaar. Marcel liet zien dat hij van alle markten thuis is: hij tikte nu een beter eindspel moeiteloos naar winst. Nee, Marcel kan niet invallen in een ander team.

Ook Egbert liet zien dat eindspelen hem goed af gaan. Maar daarvoor was er al een openingsfase geweest waar Egbert zeer goed uit kwam.


Maarten wordt over twee maanden 80 jaar maar hij schaakt nog steeds als een jonge hond. In een gepointeerd middenspel was hij net even handiger dan zijn tegenstander; er restte een eindspel waarin Maarten een toren en twee pionnen had en zijn tegenstander een paard en 3 pionnen. Maarten had een vrije a-pion en de koning was door de toren afgesneden. Dus moesten koning en paard die ene pion bewaken en kon de zwarte koning rustig alle witte pionnen opeten. Mooi afgemaakt.

h5! en wit is kansloos.

En als invaller hadden we Leandro, die zijn debuut in het tweede team maakte en daar een bijzondere middag van maakte.

Leandro speelde een bijzonder inhoudsrijke partij die maar liefst 95 zetten en 6 uren duurde. Leandro kreeg na de opening prettige druk, maar kon niet doorzetten. Het initiatief werd door wit overgenomen en die wikkelde af naar een dame-eindspel met een pion meer. Dat werd dus uren en uren doorgespeeld, een betere leerschool is er niet voor een 12-jarig talent. En Leandro verdedigde uitstekend!

Waarschijnlijk heeft er wel ergens remise in gezeten, de deskundigen waren het er niet over eens. Leandro gaat dat vast met zijn trainer Migchiel de Jong haarfijn uitzoeken. In elk geval een sterk debuut.