K.S.C. PHILIDOR 1847

DSC DELFT 3½-6½

09-02-19
 DSC Delft 2257 Philidor 1847 2194
6½-3½
1
Freeke , M.F. (Matthieu) 2340 Jong de, M. (Migchiel) 2349
½ – ½
2
Legemaat , G. (Gert) 2247 Scholl , E.C. (Eddie) 2260
½ – ½
3
Ruijgrok , D.A. (Dennis) 2270 Lont , A.H. (Addy) 2230
1 – 0
4
Kerkhof van, D. (David) 2384 Hania , J. (Jan) 2171
1 – 0
5
Michielsen , J.R. (Joost) 2403 Lijn van der, B.J. (Bas) 2238
½ – ½
6
Ruitenburg van, J. (Joost) 2318 Weggen , J.V. (Jeroen) 2177
1 – 0
7
Hortensius , L.M. (Lisa) 2138 Sparenberg , E. (Erik) 2173
0 – 1
8
Voogt , B. (Bob) 2104 Nicolai , A.M. (Amir) 2116
1 – 0
9
Padurariu , I.S. (Iona) 2141 Heide van der, A. (Auke) 2109
0 – 1
10
Hartog den, M.F. (Marijn) 2225 Kamstra , J.A. (Jippe) 2118
1 – 0


Gemiste kans voor Philidor 1

Door Jeroen Weggen

Er is nog niets aan de hand, het eerste team heeft het lot volledig in eigen handen. Maar tegen het zeker niet zwakke DSC Delft liet Philidor 1 toch een kans liggen op misschien niet de overwinning, maar zeker wel een gelijkspel. In de strijd tegen degradatie is elk matchpunt kostbaar, dus een 5-5 in Delft zou een aanmerkelijk betere uitgangspositie opgeleverd hebben.

Nu staan we voorlopig op de 9e plaats (aan het einde van de rit zou dat degradatie betekenen). Belangrijk is dat we in de laatste drie rondes nog tegen de (huidige) nummers 7, 8 en 10 spelen. Daar zijn de nodige punten te halen, het zijn zeker niet de sterkste teams in de klasse, en bovendien hebben deze teams zwaardere speelschema’s. Zowel Wageningen (8e) als Purmerend (10e) moet bijvoorbeeld nog tegen Groninger Combinatie 1 spelen, dat in deze 6e ronde de topper van Paul Keres won en nu 1,5 bordpunt voor staat op de Utrechters. De Groningers kunnen de bordpunten dus ook wel gebruiken.

Terug naar wat er deze zaterdag in Delft gebeurde. Iedereen was ruim op tijd aanwezig in het mooie denksportcentrum aldaar. Er speelden 5 teams van DSC een thuiswedstrijd, dus ruim 80 schakers waren actief. Teams 2-5 speelden in een open ruimte met uitzicht op de binnenstad van Delft, de wedstrijd DSC 1 – Philidor 1 werd in een aangrenzend zaaltje gespeeld. Het werd al gauw vrij warm in dit zaaltje maar gelukkig kon er vlak in de buurt een schuifdeur een stukje opengezet worden; de harde wind deed de rest van het werk.

We kwamen in de speelzaal trouwens ook Jan Bosma tegen. Voor degenen die hem niet kennen: 18-jarige oud-speler van oa. Heerenveen en Sneek, jeugdkampioen van de FSB in 2017. Recentelijk speelde hij nog mee in het eerste team van JSN (jeugdschaaknoord) in de Meesterklasse van de jeugd-KNSB. Jan speelt tegenwoordig bij DSC, en hij vervulde deze zaterdag een heldenrol voor hun 4e team. In de laatste partij van de dag wist hij een verloren toreneindspel nog tot remise te brengen en zo sleepte hij de 4,5-3,5 winst voor zijn team binnen.

Voor de andere Friezen in Delft liep het helaas iets minder goed af, alhoewel de wedstrijd lange tijd spannend bleef. Met Amir als invaller voor Jan Boersma (ziekte) begonnen we vol goede moed. De eerste uitslagen die binnenkwamen waren niet slecht. Bas hield de sterkste speler van DSC, IM Joost Michielsen, ogenschijnlijk gemakkelijk op remise. Migchiel kon op bord 1 niet door de verdediging van Matthieu Freeke heenkomen, maar wist in een dame-eindspel met pion minder toch vrij eenvoudig remise door zetherhaling af te dwingen.

Auke won simpel een pion in het vroege middenspel. De zwartspeelster investeerde vervolgens zeeën van bedenktijd zonder iets anders dan tijdnood ervoor terug te krijgen. Auke won een tweede pion, een derde, een vierde, en kon dameruil afdwingen. De winst duurde hierna niet lang meer.

Daarentegen verloor Jan Hania. Jan ging in de opening in de fout, waarna hij nooit echt voldoende compensatie kreeg voor het materiaal dat hij moest inleveren. Hij rekte de strijd nog lang, maar moest in de tijdnoodfase opgeven.

In die tijdnoodfase gingen de nodige dingen mis. Jeroen deed een paar foute zetten in een gelijkstaand paardeneindspel. Er liep plots een witte pion door en Jeroen kon opgeven. Jippe ging op zet 31 door de vlag. Overigens stond hij al een tijdlang verdacht.

Addy stond zeker niet minder, maar in tijdnood kwam hij pardoes in een matnet terecht en verloor. Een lichtpuntje was de winst van Erik. Het was geen partij uit één stuk, maar in de tijdnoodfase had hij beslissend materiaal gewonnen.

De rekenkundige lezer zal het opgevallen zijn dat de stand nu 5-3 voor de thuisclub is. Nog twee partijen dus. Op dit moment was de kans dat Philidor nog een 5-5 zou bewerkstelligen overigens miniem. Amir stond – nadat hij een stuk had ingeboet in de tijdnoodfase – niet alleen verloren, maar de stelling was er niet naar dat hij die partij nog zou kunnen winnen, ook al zou zijn tegenstander blunderen. Misschien als het mobieltje van wit plotseling was afgegaan. Amir vocht lang voor wat hij waard was, maar tevergeefs. Er kwam een eindspel van paard+loper tegen kale koning op het bord, en de DSCer bracht dit eindspel langzaam maar zeker tot winst.

Rest nog de partij van Eddie. Eddie leek in het middenspel (gesloten spaanse structuur) onder enige druk te staan, maar het had volgens hem niet veel om het lijf. Gaandeweg werden er meer stukken geruild en kwam Eddie erachter dat hij nog aardige winstkansen had. Onze teamleider wist de stelling kundig (of dankzij onkunde van de witspeler) in een gewonnen toreneindspel om te zetten. Plotseling kreeg Eddie echter last van schaakblindheid, miste zeker één elementaire winst en waarschijnlijk nog wel meer; de partij verzandde in remise. Gelukkig deed het resultaat er al niet meer toe…

Zeker op drie, misschien op 4 borden gaf Philidor dus onnodig een halfje weg. Door dit verlies komt er net als de afgelopen 3 (of 4, of 5?) seizoenen een spannend einde aan het seizoen van Philidor 1. Bovendien zijn de laatste drie wedstrijden allen zogenaamde ‘vierpuntenduels’. Voor een verdere analyse van de situatie verwijs ik naar de 2e alinea van dit verslag. Hoe fout het deze zaterdag ook ging op sommige borden, in maart moeten we er gewoon weer staan tegen Wageningen. Als we die wedstrijd winnen zetten we een grote stap naar handhaving.

Geef een antwoord