Op 26 februari was het snelschaakkampioenschap van Philidor. Er werd gestreden in twee groepen. Clubicoon Eddie had voor de laatste plek in elke groep een kappersbon van 10 euro in petto. Onze voorzitter Kees zal ongetwijfeld zorgen voor het verslag van de 2e groep.

De avond werd gekenmerkt door de absolute hegemonie van Migchiel. Met 13½ uit 14 kwam er niemand in zijn buurt. Best of the rest was Jan Hania met 8.5 uit 14. Het was een gezellige avond!

 

Leandro kampioen B-groep!

door Kees van Straten

In de A-groep werd geschaakt, maar er werd niet over geschreven. Dat gebeurt wel vaker. Waar Bruinsma nog twee keer verslag heeft gedaan van de ladder in de B-groep, is het ijzig stil in de hogere regionen. Maar áls er geschreven wordt, dan moet het geschrevene wel op waarheid berusten. Ik moet dit zijpad even bewandelen, omdat ik zojuist ‘Beschaafde vooruitgang, de wereld van de Leeuwarder Courant’ tweedehands op de kop heb getikt (€ 2!). De dissertatie is prachtig uitgegeven, daar niet van, maar al in de eerste regel staat een aperte onwaarheid. De promovendus beweert dat de Leeuwarder Courant (opgericht in 1752) de langste geschiedenis heeft van alle Nederlandse kranten. Dat moet je niet zeggen tegen een geboren Haarlemmer. De OpregteHaarlemsche Courant bestond toen namelijk al een kleine 100 jaar. Het hooggeprezen dagblad dateert al van 1656. Louis van Gaal hier had uitgeroepen: “Zijn de promovendus, de twee promotoren, de drie hoogleraren uit de leescommissie en de zes (hoog)geleerde heren van de begeleidingscommissie nu zo dom of ben ik zo slim?”.

Omdat wij met de B-groep eerder klaar waren (minder deelnemers), heb ik mijn oor te luister gelegd bij de A-schakers. Van het schaken zelf heb ik niet veel meegekregen, ik ga daar trouwens ook niet over schrijven, dat moeten de heren zelf maar doen, maar wel van de verzuchtingen, opmerkingen en raadgevingen van de verhitte spelers. Minstens tien keer heb ik Maarten horen puffen: ”Zien jullie dit, jongens” en “Bemerken jullie deze wonderschone combinatie, jongens”, alsof 35 bewonderaars zich om het bord hadden verzameld, terwijl hij echt alleen tegen Oene schaakte en ik er als Jean Petit bij stond. Rein had ik al twee keer luid horen roepen: ”Wat een k-spel”. Dat veranderde op slag toen hij, rood van opwinding, uitkraaide dat hij gewonnen had. Van Eddie. Omdat Eddie geen tijd meer had. Zijn hele avond kon niet meer stuk.

Nu naar een ander belangrijk deel van de avond: de blijdschap en de droefenis in de B-groep.

Opkomend talent Frederik liet gevaarlijk spel zien, maar overzag soms perfide combinaties en haalde slechts 2 punten (van de maximale 10). Hij ging er dus met de kappersbon van door. Zelf had ik ook liever die kappersbon gehad, dan bijvoorbeeld tweede te zijn geworden. Niemand weet over drie weken nog wie tweede is geworden van de B-groep bij het snelschaken, maar zeker drie weken na de kappersbeurt zullen alle mensen nog zeggen dat je haar zo goed zit. Derk speelde dan weer zeer goed en dan weer zeer slecht (ik zeg het maar zoals het is. Ik hoef er tenslotte niet op te promoveren) en mocht 3 punten op zijn conto schrijven. Taeke won twee keer van Derk en twee keer van Frederik, maar van de andere drie spelers verloor hij. Goed voor een 4e plaats. Zelf verloor ik twee keer van Leandro en twee keer van Derk, maar hield ik aardig stand tegen de overigen. Voor mij een 3e plaats. Het ging op het laatst natuurlijk om Leandro en Harmen. Zij werden gedeeld eerste. Tellen dan de onderlinge partijen, was de vraag. Geen denken aan, verordonneerde ik: gewoon doorspelen. De eerste partij eindigde in remise. Omdat ik vermoedde dat er nog wel 23 remises zouden volgen, heb ik als wedstrijdleider besloten dat er nog één partijtje gespeeld zou worden en dat, als het weer gelijkspel zou worden, Leandro de winnaar zou zijn, want Leandro is jonger dan Harmen. Het slaat nergens op, maar daar ben je dan ook wedstrijdleider voor. Op verzoek van de finalisten zou het een drieminutertje worden. Razendnel vlogen de stukken over het bord, razendsnel werd er op de klok gehokkeld. Ik stond erbij en ik keek er naar. Zeer voorspelbaar werd het weer remise en dus is Leandro kampioen van de B-groep. De kampioen van de B-groep speelt volgend jaar sowieso in de A-groep. Leandro, gefeliciteerd!