K.S.C. PHILIDOR 1847

Bakkeveen 3-1

NAAR DE HALVE FINALE!

27-02-19 Bakkeveen 1 1737 Philidor 2 1999 1 3
1. Gerrit Meppelink 1668 Marcel Vermaat 2166 0 1
2. Wiebe Hoekstra 1809 Oene Schriemer 2045 0 1
3. Ben de Vries 1752 Eelke Heidinga 1911 1 0
4. Jasper Zijlstra 1718 Egbert Wind 1875 0 1

 

Het bekertoernooi van de FSB is gevorderd tot de kwartfinales. Daarin twee teams van Lasker en twee teams van Philidor. Lasker I is inmiddels door; Philidor II bereikte de halve finales eveneens. In grote spanning wachten we af wie daarin de tegenstander zal worden. Als dat Franeker is speelt Philidor II thuis. Zo niet, dan wacht er weer een uitwedstrijd.

Bakkeveen is een bloeiende club. Hoge opkomst, mooie speelzaal, mooi spelmateriaal, goede ontvangst. En ook hier: zelf even onthouden wat je genuttigd hebt. Een plezierige avond.

De eerste beslissing viel aan bord 1. Marcel met wit in een Siciliaan. Need I say more? Toch wel. Want de gedroomde aanval kwam niet lekker van de grond. Marcel speelde ook nog de verkeerde pion op (e5 ipv het betere f5) en zag zijn voordeel verdampen tot één pion voorsprong. Dat was wel voldoende voor de overwinning, dat dan weer wel.

Oene won een pion in het middenspel, maar zoals bekend is Oene een liefhebber dus hij gaf de pion weer terug om nog even lekker door te kunnen spelen. Na een reeks onnavolgbare Oene-manoeuvres kwam hij met zijn zware stukken op de tweede rij de tegenstander voor de klassieke keuze plaatsend: mat of dameverlies.

Egbert won met een schijnoffer een pion en hield die voorsprong met zorgvuldig spel netjes vast. In het eindspel vond Egbert een vernuftige stukwinst. Mooi punt.

Deze keer was Eelke de laatste en was Eelke de optimist. Kwam gunstig uit de opening en meende door te kunnen drukken in het centrum. Er zat evenwel een kansrijk stukoffer in voor zwart; wit had het wel gezien maar gedacht dat het wel te pareren was. Een lelijk geval van onderschatting: zwart won overtuigend. Gezegd moet worden dat Ben de Vries het op fraaie wijze afmaakte.

Op de terugweg hoorden we dat ook Ajax een ronde verder is: zij hebben de finale al bereikt. Een goed voorbeeld.

Geef een antwoord