Door Wiebe Fraanje

Een glansrijke zegetocht beleefde het vijfde garnituur van uw koninklijke schaakvereniging tegen het derde van NEO uit Burgum.

Deze avond diende uw verslaggever aan het derde bord als gids. Hij had al een loper gewonnen en zou die voorsprong middels een paardvork op dame en toren uitbouwen. Dat stond zijn tegenstander hem niet toe. Na negentien zetten reikte die hem de hand.

Aan het vierde bord had Jeppes tegenstander plotseling zowat alles afgeruild, waarna Jeppe in het eindspel gemakkelijk een pion kon laten promoveren. Het punt was echter nog lang niet binnen, daar zijn tegenstander nog een stel ver opgerukte verbonden vrijpionnen had.

Jeppe schoof geduldig door en haalde rustig een tweede dame. De beide vrouwfiguren zetten de zwartspeler met speels gemak schaakmat.

2-0 dus. Wim had met een sluwe paardvork een toren gewonnen, ruilde rustig een stel torens en nog wat lichte stukken. Toen hij ook nog de laatste troef van zijn tegenstander, een vrijpion, won, gaf deze zich gewonnen.

De wedstrijdwinst was binnen. Maar aan bord 2 maakte Wolter het feest compleet. Hij had al een hele tijd een pion voorsprong en na een gecompliceerd middenspel bleek die uiteindelijk doorslaggevend.

Vier tegen nul. In euforie hoste het vijfde door zaal E van het knusse zalencomplex Zaal & Zo. Het zou nog lang onrustig blijven.