K.S.C. PHILIDOR 1847

WAGENINGEN 3½-6½

DEGRADEERT HET EERST ECHT?

Door Eddie Scholl

16-03-19 Philidor 1847 2189 Wageningen 2200 3½-6½
1 Lijn van der, B.J. (Bas) 2238 Timman, J.H. (Jan) 2532 0 – 1
2 Jong de, M. (Migchiel) 2349 Eijk van, J.H.A. (Sander) 2356 0 – 1
3 Sparenberg, E. (Erik) 2173 Franssen, J. (Jeroen) 2114 0 – 1
4 Lont, A.H. (Addy) 2230 Oorebeek, E. (Erwin) 2219 ½ – ½
5 Scholl, E.C. (Eddie) 2260 Afek, Y. (Yochanan) 2231 ½ – ½
6 Hania, J. (Jan) 2171 Stap, C.R.M. (Kees) 2051 1 – 0
7 Boersma, J. (Jan) 2067 Herwaarden van, A. (Arjen) 2047 0 – 1
8 Weggen, J.V. (Jeroen) 2177 Jonker, A.B. (Fred) 2116 0 – 1
9 Heide van der, A. (Auke) 2109 Torn, L.H. (Bert) 2193 ½ – ½
10 Kamstra, J.A. (Jippe) 2118 Eekhout van, D.A. (David) 2136 1 – 0

 

De stemming bij de Indiër na afloop was gelaten, het verliezen went kennelijk. Veel positiefs valt er over de wedstrijd tegen Wageningen niet te melden, al boekten Jippe en Jan Hania mooie overwinningen. Maar daarvoor was aan onze kant al zo veel misgegaan, dat het duidelijk was dat hun prestaties de wedstrijd niet konden redden.

Bas, tot nu toe dit seizoen een van der weinige lichtpunten, had zich voor deze gelegenheid aan het eerste bord laten plaatsen om Jan Timman in toom te houden. Dat leek bijzonder goed te lukken, wat heet, Bas kwam in het voordeel en had zelfs een pion kunnen winnen, maar toen hij dat verzuimde en de tijd begon te dringen, ging het toch gezwind bergafwaarts.

Was deze afloop toch wel min of meer ingecalculeerd, aan bord 2, waar Migchiel collega IM Sander van Eijk trof, was dat minder het geval. De heren gingen elkaar onvervaard te lijf en maakten er in een gesloten Siciliaan een waar spektakel van, dat uiteindelijk slecht voor onze kampioen uitpakte.

Deze tegenslagen stonden helaas niet alleen, want al eerder had Jan Boersma een onherstelbare openingsfout gemaakt en had Erik zich zodanig laten insnoeren dat aan de negatieve uitslag geen moment getwijfeld hoefde te worden.
Aan de positieve kant was na zo’n kleine 4 uur spelen alleen een tamelijk inhoudsloze remise van Addy en eenzelfde  resultaat voor Auke te melden. Hij wist de witte aanval knap te neutraliseren.

Na de eerste tijdcontrole kwam ook ikzelf tot remise. Tegen medeveteraan  (nou ja, hij is wel zo’n 8 jaar jonger dan ik), bekend problemist en IM Yochanan Afek werd het evenwicht, ondanks allerlei onderhuidse spanningen, nooit verbroken.

Jeroen slaagt er dit jaar maar niet in om de malaise van zich af te schudden. Dit keer veranderde één enkele grafzet zijn gezonde stelling in een bouwval. Die verdedigde hij nog lang met de moed der wanhoop, miste ook nog een remisekans en moest uiteindelijk de vlag strijken.

Zoals boven reeds vermeld speelde Jippe een keurige partij, die uitmondde in een eindspel met twee verbonden vrijpionnen als bonus. En Jan Hania wroette in een iets betere stelling net zo lang tot zijn tegenstander onder de druk bezweek.

Onze opdracht voor de beide laatste ronden is duidelijk: winnen van Purmerend (uit) en Max Euwe (thuis), onze beide mededegradatiekandidaten.

Geef een antwoord